Kisbabát várok és 1 éve nincs munkám, a szülés elötti 2 évben volt ledolgozva, bejelentett 180 napom akkor jár a gyed? Vagy hogyis van most ez?
oldalról:
" Jogosultság [szerkesztés]
A terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 180[1] napon át biztosított[2] volt, és
* a biztosítás fennállása alatt, vagy
* a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy
* a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl táppénz illetőleg baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szült. "
A biztosított szónál lévő kis ketteshez egy magyarázat kapcsolódik, amit az adott oldalon megnézhetsz, illetve ide is bemásolom:
"# ^ Az egészségbiztosítás rendszerében biztosítottnak minősülő személyek körét tételesen a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások rendeltetéséről szóló 1997. évi LXXX. törvény határozza meg. Ennek alapján biztosítottnak tekinthetők például a munkavállalók, a köztisztviselők, vagy a közalkalmazottak, valamint igénybe vehetik a társadalombiztosítás ellátásait többek között a munkanélküli járadékban részesülők is."
Tehát én mostmár egyre biztosabb vagyok benne, hogy ugyan gyedre nem leszel jogosult, de ha kapsz munkanélkülit akkor elvileg járna legalább 168 napig tgyás, ez is több mint a semmi. Aztán meg a gyes, ami nem sok, de nyertél 168 napot.
Most még abba nem vagyok biztos, hogy ha mondjuk egy éve munkanélkülin vagy az nem e hosszú idő már.
Mindeképp nyomozz és ne állj meg! Az a 168 nap is jó lenne, ha jogosult vagy rá.
Sok szerencsét! Írd majd meg ide, hogy mire jutottál!
Elnézést hogy ennyit beírogatok egymás után, de tényleg nagyon érdekelt ez a téma, és mindenképp akartam vmi írásos "bizonyítékot" hozni.
De azt hogy 2008. január 1-jétől nem lehet munkanélküliről gyedre menni azt nem találom meg! Ha valaki megtalálja szóljon! Mert tuti így van, még telefonon mondták nekem az oep-nél fél órai össze vissza kapcsolgatás után, de szeretném a saját szememmel látni, hogy másnak tudjam ajánlani, idézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!