Kisbabát várok és 1 éve nincs munkám, a szülés elötti 2 évben volt ledolgozva, bejelentett 180 napom akkor jár a gyed? Vagy hogyis van most ez?
Én úgy értelmeztem a leírásból, hogy munkanélkülieknek csak abban az esetben jár, ha álláskeresési járadékban részesül a kismama. Egyébként meg 2 éven belül kell meglennie a 180 napnak, de nem feltétlenül egybe kell meglennie, lehet megszakítással is, nekem is úgy volt, de én a szülést megelőzően be voltam jelentve 4 hónapig előtte 1 évig munkanélküli, előtte meg szintén volt munkaviszonyom.
Tehát neked csak a gyes jár az én értelmezésem szerint a születendő gyermek 3 éves koráig Összege fix amely jelenleg 28.500Ft.
Ha még sem így van, akkor elnézést kérek.
Az OEP honlapjáról:
Ki jogosult terhességi-gyermekágyi segélyre?
A terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt, és
· a biztosítás fennállása alatt, vagy
· a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
· a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl táppénz illetőleg baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül.
Na most én ezt úgy értelmezem, hogy akkor jár ha a 2 éven belüli 180 nap megléte mellett még teljesülnek ezek is.
Vagyis, hogy a szüléskor dolgozol, vagy ha a munkaviszonyod megszűnése utáni 42 napon belül szülsz, vagy ha a munkaviszony megszűnése utáni 42 napon túl, de táppénz alatt szülsz, illetve a táppénz folyósításának lejárta utáni 28 napon belül szülsz.
Jól értelmezem?
De mit jelent az, hogy megszűnt a biztosítási jogvisonyod, akkor hogy lehetsz te utána táppénzen?
Ha esetleg megszűnik a cég miközben te már táppénzen vagy terhesség miatt? Vagy ha elmész táppénzre és megszüntetik a munkaviszonyod közben? De hát akkor nem maradhatsz táppénzen nem?
Azt hittem jó választ adok, de így értelmezve rá kell jöjjek hogy ebből aztán nem derül ki igazán semmi, hogy akkor most lehet gyedre menni vagy se ha szülés pillanatában nem vagy bejelentve vhol. Illetve én a tgyást néztem most, mert vhol azt olvastam, hogy vannak esetek, hogy tgyásra lehet menni, de aztán a gyed nem jár, csak gyes, mert a gyedhez már nincs meg vmi feltétel.
Marad a munkaügyi, az oep, a tb. Már ha ők is tudják a választ. Azt tapasztaltam, hogy sajnos ők sem okosabbak mint mi, pedig ezeket a szituációkat nekik vágniuk kéne. Persze tisztelet a kivételnek, de ritka. És ehhez még le is néznek, ez a legrosszabb.
De az egyszeri anyasági tám. akkor is jár, ha négyszer megjelensz az orvosnál terhestanácsadáson és leigazolja, illetve családi pótlék is jár mindenképp. Bár ezeket gondolom tudod.
Előző vagyok! Várjatok csak, most jutott eszembe, hogy 2008. jan. 1-jétől nem lehet munkanélküliről gyedre menni. Ezt most hozták be. Ez tuti.
De talán lehet hogy tgyás azért járna még. Ezt mindenképp érdeklődd meg! Persze nem biztos! Amint az előbb is írtam, azért kerestem a tgyást előbb is, mert vhol láttam, vmi jogi fórumban, hogy valamiért a tgyás még járt neki, mert ahhoz meg volt neki ami kellett, de aztán csak gyes. De hát ez is több lenne mint a semmi.
Találtam még vmit, ez talán értelmesebb megfogalmazás:
[link] oldalról
"Vagyis, gyedet az az anya igényelhet, aki a szülés napját megelőző két éven belül legalább 180 napon keresztül biztosított volt, és ez a biztosítottsága a szülés napján is érvényben van, vagy az azt megelőző 42 napon belül szűnt meg. (Táppénzen lévőknél: 42 napon túl, de még a táppénz folyósításának ideje alatt, illetve annak megszűnését követő 28 napon belül szült.)"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!