Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 2 éves kislány miért nem beszél?

2 éves kislány miért nem beszél?

Figyelt kérdés
A védőnőnk azt mondta, nem gond hogy nincs meg az állandóan használt 20-50 szó.Nekem vannak kétségeim.Értelmileg teljesen rendben van, sőt mozgásban előre, mert már képes sokszor szabályosan bukfencezni is. Kevés állathangot utánoz, mond egy-egy szót azt általában szépen, tisztán.Zömébe a szavak első szótagjait mondja.Azt ajánlották várjuk tavaszig és ha akkor sem beszél akkor mehet a beszédfejlesztés. Neten olvasgatva viszont kétségeim vannak kellene e várni addig.Ha szeretném megnézetni a lányom, milyen orvos felkeresése a célszerű? Logopédus? Attól is tartok, hogy ha magánúton viszem el ,esetleg akkor is fejleszteni akarnák ha amúgy nincs rá szüksége (elvégre ebből van bevétele annak aki ilyenből él). Mi a legjobb megoldás? Elsősorban hasonló helyzetben lévő anyukák tapasztalataira volnék kíváncsi.Ti mit tettetek?

2019. szept. 10. 19:02
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
95%

Azért, mert ennyi idősen a gyerekek még nem beszélnek. :)

Kevés az a gyerek, aki 2 évesen rendesen beszél. És a gyerekek rövid idő alatt órásit képesek fejlődni. Nyugodtan várhatsz még 2 és fél évet, hogy beszélni kezdjen. Ha vannak szavai, csak még nem teszi őket mondatokba, akkor nincs vele semmi gond. A mi fiunknak nagyon gyors volt a beszédfejlődése, ő 22 hónaposan már összetett mondatokban beszélt, viszont sok gyerek van az utcában, ebből többen vele egykorúak nagyjából, pár hónap különbséggel és egyik sem beszélt 2 évesen összetett mondatokban, csak szavakat használtak. Úgy istenigazából 2 és fél éves korukban beszéltek rendesen, összetett mondatokban. Szóval nyugodj meg, van még időtök! :)

2019. szept. 10. 19:07
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Bocsi, javítanék, tehát nyugodtan várhatsz még 2 és fél éves koráig. :)
2019. szept. 10. 19:07
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk szóról-szóra ugyanez a helyzet, a lányom 26 hónapos. Nem foglalkozom vele, teljesen értelmes, vannak gyerekek akik később kezdenek beszélni. Mi a beszédfejlesztö intézetbe akartuk vinni, de a honlapjukon világosan ott van, hogy akkor van gond és azzal foglalkoznak, aki 2 évesen nem beszél és nem is nagyon érti a dolgokat, az értelmesek ráérnek 3 éves korig beszélni. Amúgy van olyan, hogy korai fejlesztő, ingyen oda lehet vinni, felmérni.
2019. szept. 10. 19:08
 4/15 A kérdező kommentje:
A családban, rokonságban a hasonló korú gyerekek tényleg 2 évesen két szavas mondatokban beszélnek/beszéltek. Játszótéren találkozunk néha vele azonos korúakkal és ők is többet mondanak.Ebből gondolnám, hogy valóban le van maradva.Nekünk a nevelési tanácsadót mondta a védőnő, hogy oda vihetem beszédindításra ha akarom, meg majd ha egyszer besorolnak bennünket.De aztán ennyivel le is zárta, mert szerinte rendben van.Lövésem sincs mi volna a jó.Lehet már túlparázom.
2019. szept. 10. 21:59
 5/15 anonim ***** válasza:
81%
Túlparazod. Abszolút nincs lemaradva. Az ő esetében még megkésett beszedfejlődésről sem lehet beszélni. Én a korai fejlesztés híve vagyok, ha kell. De a ti esetetekben nincs jelenleg rá szükség.
2019. szept. 10. 22:04
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Lányom a 2 éves státusznál nem beszélt, csak szavakat mondott, de nem sokat. Mindent megértett. 3 hét múlva folyamatosan mondatokban beszélt. Azóta is csak beszél és beszél. Hihetetlen fejlődésére képesek a gyerekek. A fiam meg az ellentéte decemberben lesz 2 éves, és már rövid 2-3 szavas mondatokat mond .Semmit sem csináltam másképp. Én várnék még néhány hónapot. Mondókázzatok, énekeljetek, beszélj hozzá sokat, mást én nem tennék. Ha karácsonyig nem lenne semmilyen változás akkor fordulnék szakemberhez.
2019. szept. 10. 22:10
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Nagyobbik lányom 2 évesen összesen két "szót" volt hajlandó mondani. Mindent megértett és meg is értette magát, csak éppen nem szavakkal. 2 évesen bölcsibe került, ahol ugye senki nem értette, mit akar. Néhány héten belül többszörösen összetett körmondatokban beszélt, ráadásul minden beszédhiba nélkül. Már akkor is maximalista volt: amíg nem tudta kimondani tökéletesen, addig nem is próbálkozott vele.

Kéttannyelvű szakmai érettségije van, most kezdte az egyetemet.

2019. szept. 10. 22:17
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
3,5 évesem sem beszél mondatokban, legalábbis nem értelmesen, még mindig senki sem véli úgy, hogy ez baj lenne
2019. szept. 10. 23:05
 9/15 A kérdező kommentje:
Lehet az lesz amit írt valamelyikőtök, hogy várunk decemberig és meglátjuk.Ha nem történik változás akkor januárba elvisszük a nevelési tanácsadóba.Köszönöm a válaszaitokat.
2019. szept. 12. 14:09
 10/15 anonim ***** válasza:
13%
Én 2 évesen azért beszéltem kerek, egész mondatokban, mert a szüleim úgy álltak hozzám, mint nondjuk egy érett felnőtthöz. Egész, összetett mondatokkal szóltak hozzám. Meg is látszódott rajtam rendesen.
2019. szept. 26. 15:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!