Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha egy gyerek úgy nő fel hogy...

Ha egy gyerek úgy nő fel hogy soha nem találkozott olyan dologgal amitől félt volna az milyen hatással van rá?

Figyelt kérdés

Mi mind találkoztunk gyerekként olyan dologgal amitől féltünk, amitől aznap este nehezen tudtunk aludni, rémálmaink voltak. Akár csak egy-egy ijesztőbb mesefilmben.

Nyilván ha túl erős a behatás az traumát okoz a gyerekben.

De ha egyáltalán nem találkozik a gyerek ilyennel ami akár a legkisebb ingerrel hat rá. Akkor annak lehet valamilyen negatív hatása rá? Én úgy gondolom hogy gyerekként meg kell tanulni kezelni ezt a dolgot szelíd élményeken keresztül.

2019. szept. 9. 10:33
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Lehetetlen ezt kivitelezni.

Gyerekeknek olyan fantáziájuk van hogy olyanoktól is félhetnek amitől nem is gondolnád így kivitelezhetetlen elméletben ezektől mind megvédeni.

Pl kisfiam az árnyékoktól is megijed sokszor a szobájában, akkor egy videókliptől csak mert fekete-fehér volt a nő benne, unokatesója a télapótól rémült halálra, kisfiam pl megint egy példa a monopoly-s kalapos bajszos figurától a játékboltban..

És volt hogy rosszat is álmodott ezektől, de nyílván korának megfelelő tartalmakat nézhet csak a tv-ben, de ahogy írtad az képtelenség hogy ne találkozzon egy gyerek félelmetes dologgal.

2019. szept. 9. 10:47
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is kivitelezhetetlen. Sok gyerek fél attól, aki hangosabb, vagy a bogaraktól, vagy a sötéttől vagy a bohóctól... az ember bármiből ki tud találni valami félelmeteset, pl. a középkorban is féltek szellemektől, boszorkányoktól vagy olvasd el az eredeti Grimm-meséket. A félelem sokszor tanult dolog, de nem kell hozzá mese vagy ijesztegetés, elég pl. anya valamitől folyton félti vagy a doktornéninél emlékszik, hogy múltkor szurit kapott vagy ő is óvatosabb lesz, ha már ott elesett vagy az a gyerek bántotta.

Nem hiszem, hogy a mai meséknél egészséges az, hogy kb. minden gonoszról kiderül, hogy igazából jó (meg pláne az, amikor a rossznak kell drukkkolni, mert az sokkal izgalmasabb). Szerintem sem kell a félelemtől ennyire félteni a gyerekeket, hogy most tökéletesen izoláljuk egy habos, boldog világba, ahol nincs halál, betegség vagy nem történhet bármi rossz, mert az pont egy olyan felnőttet eredményez majd, aki ezt nem tudja elfogadni (és vagy "toporzékol" vagy mindentől szorong).

2019. szept. 9. 11:16
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Én relatív burokban nőttem föl (egyke gyerek, egyedüli unoka mindkét ágról, egyedüli gyerek az egész családban), a széltől is óvva voltam, a meséket "előolvasták" és "előnézték" nekem, nehogy valami olyat halljak-lássak, igyekeztek mindent félelmetestől megkímélni. Én mégis beképzeltem magamnak ezer meg ezer dolgot, féltem a sötéttől, féltem hogy álmomban megfulladok, féltem a lépcsőházban egyedül le/fölmenni, féltem a pincébe lemenni, de legfőképpebben a FÉLELEMTŐL féltem. Azért, mert semmi konkrét dolgot nem "adtak" amitől félhettem volna, amit aztán egy odabújás során meg lehetett volna beszélni (pl. nem kell félnünk farkastól mert Magyarországon nem él, meg igazából ő is egy félős állat meg soha nem támad embert, stb.) Ehelyett féltem valamitől, amit soha nem tudtam megmagyarázni, nem volt konkrét tárgya, csak úgy bizonyos helyzetben valamitől féltem. Úgyhogy ezt nem lehet kivitelezni, a gyerek ígyis-úgyis félni fog valamitől, ha más nem magától a félelemtől. Meg kell tanulni ezeket kezelni, legyőzni, magunkban addig gyúrni amíg fel nem oldódik, hogy az igazi félelmeket felnőttkorunkban jól tudjuk kezelni. Az én lányommal másképp fogom csinálni, nyilván nem fogok eredeti Grimm-et olvasni neki oviban, de óvatosan lehet egy-két félelmetesebb karaktert bemutatni, amit ki kell beszélni, fel kell oldani a gyerekben.
2019. szept. 9. 11:33
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

2 évesem fiam van. Megijedős korszakát éli. Mindentől is képes megijedni.

A hangos zajok, a halk zajok, a zajok. Elég ha rövid csend után hozzászólok. Máskor meg ha kiabálok se hallja meg 😁

Szerintem minden gyereknél eljön az idő mikor fél vmitől. Pl sötét vagy vihar, vagy bármi.

Ha egy gumiszobában nevelkedik mindentől elzárva is félni fog. Akkor pl mindentől.

2019. szept. 9. 11:33
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy nem mutogat valaki a gyerekének félelmetes meséket, képeket, nem jelenti azt, hogy nem találkozik számára ijesztő dolgokkal soha. Nincs ilyen. Nekem 3 éves a kisebbik, sokáig félt a porszívótól, a hajszárítótól, most éppen a pókoktól. A nagy pedig halálosan rettegett a balatoni hínártól, de nagyon sokáig. Aztán ezeket megtanulják kezelni.
2019. szept. 9. 12:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!