Miért nyomják ennyire ezt a supinált cipőt épp járni tanuló gyereknek is?
Lányom tavasszal 3 hónapja járt stabilan, a védőnő, meg gyógytornász, dévényes jajgatott, hogy a lábára supinált kell, meg úristen, bedől, lúdtalpas, tornáztatni kell stb. Hát mondom oké, de azért inkább elvittem egy jó ortopéd orvos magánrendelésére. Megnézte a gyerek lábát (sőt az egész gyerket megnézte, nem csak a lábait), azt mondta teljesen normális, a korának megfelelő, sőt az átlagosnál kicsit jobb is és rá ne adjak supinált cipőt, sőt egyelőre még keménykérgűt se(!) mert csak ártok neki vele, neki az kell ebben a tanuló szakaszban, hogy a lába szabadon mozogjon... Majd a téli cipője legyen kicsit kemény kérgű, hogy tartsa a bokáját. Aztán majd három éves kora környékén, ha nagyon bedől majd neki, akkor beszélhetünk róla, hogy gond van, de most tökéletes a lába...
Na ba meg... Természetesen nem vittem vissza a dévényes gyógytornászhoz, aki még azt is felvetette, hogy lehet kezelni kell, ha nem javul pár héten belül a supinálttól meg ilyenek. Egyáltalán, ha nem beszélnék angolul, akkor nem is nézegettem volna utána, hogy külföldön mit mondanak erre a gondra, aztán ott láttam, hogy nem is tekintik ennyi idősen bajnak a dolgot, sőt ez a normális, hogy bedől, magától javul majd... Aztán ez szöget ütött a fejembe, hogy ez akkor hogy van, hát elviszem orvoshoz is, és tessék.. még jó, hogy elvittem és kiderült, hogy még ártana is neki a supi, amit rá akartak erőltetni.
A védőnő nem ért semmihez, az egy adminisztatív funkció a rendszerben.
A gyógytornász picit többet, de ő is inkább kisiparos egy ilyen sztoriban.
A dévényesnek meg ebből lenne pénze, hisz a szupinálttól sem javulna, akkor meg visszahordanád úgyis.
Amúgy szerintem az igazán veszélyes, hogy elterjedt, hogy vegyél akkor is szupináltat, ha amúgy nincs semmi gond a gyerek lábával, mert jobb megelőzni a bajt. Jobb a francokat, ha egészséges lábra adják, pont az nyomorítja meg.
Sajnos üzlet ez is. Ahogy a dévényes is.
Tulajdonkeppen divatta valt a supinalt cipo, nyilvan uzlet is van benne, bar nem szeretem az osszeeskuves elmeleteket.
Es mivel a szulo a legjobbat akarja a gyereknek, igy megveszi a specko cipot, mert valaki egyszer kitalalta, hogy az kell. Es igy terjedt el ez a dolog...
Valojaban a supinalt cipo egy gyogycipo. Akinek kell, annak kell.
Kb olyan, mint a szemuveg. Akinek nem kell, annak nemhogy nem hasznal, de art is.
Sok- sok ilyen dolog van, ami beepult a koztudatba es nagyon nehezen megy ki a divatbol.
Lasd pl a fiuk fitymaborenek huzogatasat kb nulla napos kortol.
Nekem a nagyobb gyerekeim mar 10+ evesek. Nem Magyarorszagon szulettek es itt nem volt “szokas” sem pl a fityma huzogatasa, se a supinalt cipo, de meg a korai hozzataplalas sem, se a babakozmetikumok hasznalata az elso naptol. Es meg sorolhatnam.
Ahogy te is mondod, utanaolvastal angolul es teljesen mas az ajanlas. En azt kovettem, ahol eltunk/elunk.
Rovid idore Magyarorszagra koltoztunk es az elso gyermekorvos kb csak azt nem mondta, hogy veszelyeztetem a gyerekeket, mert se supinalt cipo, se gyogytorna (semmi oka nem lett volna), se meg a 2 evesem kukijan nem jar fel a bor sem. Attol is kiakadt, hogy a kisebbiket nem taplalom hozza, holott mar 5 honapos volt akkor, raadasul tapszeres, szerinte mar javaban ennie kellett volna akkor tapszer helyett.
Egy talalkozonk volt es kerestem masik orvost, talaltam is olyat, aki modern felfogasu volt es ugyanazt az elvet kovette, amit en is megismertem korabban.
Ne haragudj, hogy elkalandoztam, csak arra akartam celozni, hogy azota eltelt kb 9 ev es ahogy latom mar valtozott a gyakorlat pl a fityma kezelese es a hozzataplalas teruleten. Nyilvan fog a supinalt cipovel kapcsolatban is, csak lehet, hogy meg kell ehhez is 5-10 ev...
#4 az mikor volt?
Mert amiket felsoroltál, az van ebben az országban is (5 éve biztosan).
- Nem használtam kozmetikumokat, senki sem szólt meg és mondták, hogy nem is kell
-6 hónapos koráig csak anyatejes volt, utána kezdtem a hozzátáplálás, csak "dicsértek"
- A fiam fütyijét senki sem piszkálja. Státuszon finoman megnézi az orvos és mondja, hogy hol tart a dolog, de nem gond ráér még feljönni a bőrnek.
- Supinalt cipőt is csak az ovis szülők ajánlgatnak egymásnak.
A gyerekek kicsit csámpázik, mégsem ajánlottak semmit. A lúdtalpnál is csak annyi, hogy minimális, szóval járjon egyenletlen felületen mezítláb.
Nem tudom ki hol él, de ennyi sületlenséget én nem tapasztaltam.
5-os
Irtam, 10 even feluliek a gyerekeim. Akkor volt, hidd el.
Nyilvan azert nem tudsz rola, mert akkor meg nem voltal benne. Attol meg nem suletlenseg, hogy te mar nem ezt tapasztaltad, szerencsetekre.
Epp ennek orulok, hogy azota megvaltozott a nezet azokban a dolgokban es biztos vagyok benne, hogy sok masban is fog.
Csak ido kell hozza. 5 ev, vagy 10, lehet, hogy csak ketto.
Ezt is irtam. Erto olvasas...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!