Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyes alatt születik meg a...

Gyes alatt születik meg a második babánk. Mennyi lesz a tgyás és a gyed, ha eddig a gyed adójóváírás nélkül 70000 ft felett volt? Kell értesíteni az oep-et a gyed megszűnéséről?

Figyelt kérdés
Köszönöm
2010. júl. 13. 12:31
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha gyes alatt születik a tesó, akkor 2 lehetőség van. Az egyik, hogy azért nincs 180 bérezett napod, mert az irányadó időszakban nagyobbrészt gyes-en voltál, akkor a minimálbér lesz az alapja. Ha azért, mert nagyobbrészt gyed-en voltál, akkor a szerződés szerinti béred, vagy ha az kedvezőbb, akkor a korábbi gyed alapja lesz a mostaninak is az alapja.
2010. júl. 13. 12:44
 2/8 anonim ***** válasza:

Ugyan ebben a cipőben vagyok.

De a választ nem értem :)

Na, nekifutok még egyszer :)

2010. júl. 13. 18:10
 3/8 anonim ***** válasza:

Az a lényeg, hogy ha nem mentél vissza dolgozni, akkor nem lesz 180 bérezett napod, ami alapján számolhatják az egyes ellátások összegét.

Ilyen esetben az oep megvizsgálja, hogy miért nem volt 180 bérezett nap. Ha azért, mert az irányadó időszakban (igénylést megelőző évben) nagyobbrészt gyes-en voltál (pl. 365 napból 220 napot), akkor a minimálbér alapján számolják az ellátásokat. Ha azért mert nagyobbrészt gyed-en voltál, akkor meg a korábbi ellátást megalapozó jövedelmedet veszik figyelembe. Vagyis jobban jársz. Remélem így már sikerült érthetőbben leírnom:)

2010. júl. 13. 18:39
 4/8 anonim ***** válasza:

Nagyon kedves vagy, köszönöm :)

Azzal tisztában vagyok, ha GYED alatt megyek el szülni, akkor anyagilag jobban járok.

De ha nem jön össze az első három hónapban a kistesó, akkor átesünk a GYESbe.

Ne haragudj, hogy megint kérdezek, de:

HA Sikerülne GYED alatt elmenni szülni, akkor valójában ugyanannyit kapnék a második baba után is, mint amennyit az első után?

Mivel azt a bért veszik alapul.

Amúgy ha jól tudom, akkor csak egy gyerkőc után igényelhetek juttatást.

Tehát kapom a GYED-et meg a családit a két gyerkőcre és kész?

Bocsánat, hogy így letámadtalak, de már régóta megakartam kérdezni egy hozzáértőtől!

Viki

2010. júl. 13. 18:53
 5/8 anonim ***** válasza:

Szemet szúrt valami!

HA GYES alatt szülök, mondjuk 2 hónapot átcsúsztam a GYESbe, akkor is a nagyobb összeget kapom?

Viki

2010. júl. 13. 18:54
 6/8 A kérdező kommentje:
Július 10-én lett 2 éves a kisfiam, augusztusban születik a kislányunk.Akkor van esélyem tehát, hogy ugyanazt az összeget kapjam, ha jól értelmezem.
2010. júl. 13. 18:55
 7/8 anonim ***** válasza:

Kérdező: igen, te a nagyobb összeget fogod kapni, annyi lesz a gyed, amennyi az első kicsivel (esetleg több, ha volt általános béremelés a cégnél:) Mivel te az évben nagyobbrészt tgyáson, és gyed-en voltál, így nálad nem a minimálbér lesz az alap.

Viki:

Ha azért nem volt 180 bérezett nap, mert gyeden voltál, akkor a második baba utáni ellátás ugyanannyi (vagy az általános béremelés miatt esetleg valamivel több) lesz:)

Igen, jól tudod, ha kapod a GYED-et a tesóra, akkor ezen kívül a két családi pótlék jár:)

Ha átcsúszol, akkor lényeges, hogy mennyi időre csúszol. Ha két hónapra, akkor semmi gond:) Ahogy a kérdezőnél sem lesz:)

2010. júl. 13. 19:35
 8/8 anonim ***** válasza:

Fúúúúúú!

Nagyon szépen köszönöm :)

El sem hiszed, hogy most ez mekkora megkönnyebbülés nekem!

Köszönöm szépen! :)

Viki

2010. júl. 13. 19:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!