Van egy kétéves kislányom, szeptemberben született meg a kisfiam. Akkor a lány gyesét elvonták. Azt hallottam hogy 2014-től vissza lehet igényelni a lányra is 3 éves koráig. Ez igaz?
A törvény nem csak 2014 évben születettekre vonatkozik, már csak azért is gondolom, mert én kaptam egy levelet, hogy én is igénybe tudom venni, ránk is vonatkozik a rendelkezés, pedig 2012-ben született a lányom.
De a kérdésedre biztos választ nem tudok, de elvileg, ezek alapján igen...
Köszönöm.
Utolsó:Te mikor mész igényelni?Esetleg ha e héten akor meg írhatnád majd hogy vissza adták-e vagy nem.
Meglévő gyerekre csak akkor vonatkozik, ha 2014 január 1 után újabb gyerek születik a családba.
Levelet mindenki kap. Még a húgom is kapott, akinek nincs is gyereke.
Ez a mondat érint titeket. :
E jogszabályi rendelkezést a 2014. január 1-jét megelőzően született gyermekek esetében akkor lehet alkalmazni, ha 2013. december 31-ét követően a családban újabb gyermek születik.
Amúgy nem hiszem, hogy annyira nehéz használni a keresőt!
Tök mindegy, mert a nagyobb gyerekre járó ellátást ( legyen az gyed vagy gyes ) csak akkor kaphatja, ha a pici 2014. január után születik. Vagyis csak ebben az esetben kaphat 2 ellátást.
Ha a pici is 2013-as, akkor csak egy ellátásra jogosult
Itt a 2014 csak azért fontos, mert vannak akiknek a babájuk 2014-ben születik, de a nagyobb is még 3 év alatti.
Na őrájuk vonatkozik, hogy 2014 előtt születettekre akkor vehető igénybe, ha a kicsi 2014 után születik.
Ha te szülsz 2014-ben meg 2016-ban is, akkor a kisebb születésétől a nagyobb 3 éves koráig 2 ellátásra leszel jogosult.
Én január 6-ra vagyok kiírva, a kislányom pedig 2,5 éves.
Ha decemberben megszületett volna a kisfiam, akkor a nagyra nem tudnám igénybe venni a gyest. De így, hogy nem született meg, igy igényelni tudom még fél évig a nagyra is a gyest, de csak január 1-től, visszamenőleg nem lehet. Tehát nekem lejárt a gyed júliusban és nem igényeltem a gyest. Azt most sem tudom igényelni, csak január egytől tudom júliusig.
Remélem érthető ahogy írtam, nem tudom sajnos másképp megfogalmazni :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!