Ha nem lesz bejelentett lakcímem akkor a családit és a gyedet is megvonják tőlem?
Már van egy 14 hónapos kislányom, és januárra várjuk a kistesót. Úgy néz ki, hogy még ebben az évben elveszik a bejelentett lakcímem.
Azt kiemelném, hogy nincs senkim senki nem tudna bejelenteni sehova, állami gondozott voltam!!!
Igen, szerencsések vagyunk mert utánajártunk a dolgoknak.
Itt senki nem oldja meg a problémádat, azt neked kell megtenned. Ezek a lehetőségek vannak:
- kerestek egy albérletet, ahol bejelentenek
- egy ismerős, munkatárs szívességből vagy havi 5e-ért engedi, hogy hozzá bejelentkezzetek
- önkormányzatnál mondanak egyéb megoldást
Mi kiadjuk a lakásunkat, és egy másik városban bérlünk. Hozzánk be vannak jelentkezve a lakók, és mi is a bérleménybe. Nem értem, hogy Te ezt miért nem teheted meg.
Kell egy bérleti szerződés, ami tartalmazza ezeket a pontokat is.
Nem tudok segíteni, csak eszembe jutott, hogy bejelentett lakcím hiányában hogy fogják felvenni óvodába a gyerekeket?
Lehet úgy is kérni, hogy csak tartózkodási helynek jelented be az albérletet, bár gondolom ehhez is kell a tulajdonos hozzájárulása.
Nekünk ez a 4. albérletünk és csak az 1. olyan hely, ahol a tulaj adózik is utána, vagyis gond nélkül bejelenthettük magunkat ide. Tényleg nem könnyű ilyet találni pláne kisgyerekkel.
Szerintem ingatlanirodán keresztül keressetek albérletet, úgy szerintem könnyebb korrekt kiadót találni, mondjátok meg az irodában, hogy csak korrekt szerződéses, bejelentett albérletet kerestek. (Egyébként most nem olyan sok az adó a lakáskiadásra mint néhány éve, szóval szerintem van remény korrektet találni.)
Remélem megoldódik a helyzet, mert ez tényleg felháborító, hogy ilyen baromságon, mint bejelentett lakcím múljon az ellátás, ami a babára jár, sajnálom, hogy ilyen nehéz helyzetben vagytok, önkormányzatnak azért én járnák a nyakára többször, önkormányzati lakás miatt, hátha egyszer megunják és kaptok.
Én nem vagyok meggyőződve annak a helyességéről amit most írni fogok, de ha nem haragszol nem szánnám rá az időt, hogy kinyomozzam: ha valakinek nincsen állandó lakcíme, akkor az nem az önkormányzat címére lesz bejelentve, mint hajléktalan?
Egyébként egyetértek valamelyik korábbi válaszolóval, miszerint keressetek lakást ingatlanirodán keresztül, ők nagy eséllyel figyelnek arra, hogy legyen szerződés. És általában csak az eladótól kérnek közvetítői díjat.
A bérbeadó azon magatartása, hogy megakadályozza a lakcímbejelentést, törvénytelen (joggal való visszaélés, Ptk. 5. §). A gond az, hogy ha megpróbálsz ez ellen bárhogyan fellépni, akkor úgyis felmondja a szerződést. Tehát mindenképpen ki vagy szolgáltatva neki. Sajnos ez a "jogállam" mai helyzete Magyarországon.
Ha van közjegyző előtt hitelesített, vagy két tanúval aláíratott bérleti szerződésed, akkor a tulajdonos külön aláírása nélkül is be tudod jelenteni a lakcímedet (2013. március 1-je óta érvényes a szabály). Sajnos előfordulhat, hogy a hivatalban az ügyintéző erről az új szabályról még "nem tud", illetve ha a tulajdonosnak ellenére van a dolog, és megtudja, hogy bejelentkeztél, akkor megintcsak felmondással kell számolnod (balkáni "jogállam"...).
A tulajdonosnak ahhoz sincs joga, hogy lakóhely (tévesen: állandó lakcím) helyett tartózkodási helyet (tévesen: ideiglenes lakcím) kényszerítsen rád, mert ez a lakó döntése, de az előbbiek tükrében ez már szinte csak apróság. Lakóhely hiányában egyébként tartózkodási helyet sem jegyez be a hivatal, mert a tartózkodási hely csak kiegészítő jellegű. Ha csak egyetlen címed van, az mindenképpen lakóhely, és úgy is kell bejelenteni.
Esetleg a településszintű lakcím lehet megoldás az esetedben, ha van még ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!