Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Bölcsődék » Ha a gyerek bölcsődébe kezd...

Ha a gyerek bölcsődébe kezd járni tényleg elveszik a gyest, ha nem megyek vissza dolgozni?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Kisfiam most másfél éves. Szeptembertől iskolába fogok járni, 2 éves képzésre. Férjemmel úgy beszéltük meg, hogy megpróbáljuk azt, hogy 2 év után nem megyek vissza dolgozni, hanem maradok itthon gyesen (ha bírjuk anyagilag, ha nem akkor megyek vissza dolgozni) Így legalább nagyjából normálisan tudom csinálni a sulit és hátha úgy jön ki a lépés, hogy már vissza se kell mennem dolgozni. Aztán jött olyan gondolat, hogy nyugodtabban tudjak tanulni, hogy ha majd a kisfiam bölcsibe jár, akkor tudok délelőtt tanulni (bár fájt volna a szívem, hogy én itthon vagyok és lehetnék vele, de ez a helyzet, most így kívánta volna). A lényeg, hogy olvastam nemrég, hogy ha bölcsibe kerül a gyerek, akkor elveszik a gyest, mivel így megoldódik a gyerek napközbeni ellátása...nehogymár otthon üljön az anyuka...gondolom én.

Szóval ez azt jelenti, hogy akkor ha kisfiam megy bölcsibe, akkor mehetek vissza dolgozni 3 műszakba+mellette tanuljak. A problémám ezzel "csak"annyi, hogy kézzel-lábbal menekülök a jelenlegi munkahelyemről, ezért is vágtam bele a suliba, hogy tudjak másfelé lépni. Eddig sem tudtak elengedni szabira, mert olyan pozícióban dolgozom, hogy lehetetlenség a váltás...tudnék erről rengeteget mesélni. Szóval fogalmam sincs, hogy hogy fogok tudni bejárni péntek-szombat suliba, mikor dolgoznom kell majd. Plusz, ha ne adj Isten baj van a gyerekkel a bölcsiben, hogy megyek haza?!Az ugri-bugrit nem sok munkaadó tűri...

Szóval így most kicsit meg vagyok fogva, mert akkor vagy azt csinálom, hogy egyáltalán nem megy bölcsibe és megpróbálunk "eltengődni" a gyesből...de ha meg nem megy, akkor mehetek vissza dolgozni, de azt se tudom, hogy fogjuk megoldani a téli időszakot, mert akkor férjemre sem tudok számítani nagyon :(

Egy kicsit patt helyzetben vagyok. Ti mit csinálnátok?

Más segítségünk sajnos nincs. A suli is kérdéses a téli időszakban.

2016. szept. 1. 22:16
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
Mi is kisvárosban lakunk, mégis kérnek munkáltatóit. Ez a törvény, ha nálatok nem tartják be, örülj neki.
2016. szept. 2. 09:09
 12/27 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Köszönöm a válaszokat! Természetesen van munkahelyem :) 5 éve vagyok a cégnél és várnak is vissza...ezzel nincs probléma.

Nem játszóháznak képzelem a bölcsit...

Most kezdem szeptembertől a sulit...FoSz képzés...szóval nem nagyon tudok variálni. Így van a beosztás, hogy péntek-szombat. Én sem erre számítottam, most tudtam meg vagy 2 hete.

Szóval márciusban lesz 2 éves a gyerek, már a bölcsőde vezetővel beszéltem...leghamarabb augusztusban van hely neki. Beírta, előjegyzésbe felvette, úgyhogy ha esetleg valaki kiesik, akkor hamarabb is sor kerülhet a beszoktatásra. De ha a legrosszabb variációt nézem, akkor is augusztus. Magyarul márc-tól aug-ig gyes mindenféleképpen. Aztán az eredeti terv az volt, ha bírjuk anyagilag, akkor míg a kisfiam bölcsibe van, én nyugodtan tudok otthon tanulni stb. (Ezért kérdeztem, hogy tényleg elveszik-e a gyest, ha beadom bölcsibe a gyereket.)

Ha nem bírjuk anyagilag, akkor megyek vissza dolgozni. Az egy teljesen más kérdés, hogy munka mellett hogy fog menni ez az egész ...

Én már kérdeztem bent ezt a tanulmányi szerződést, mert első körben diplomás képzésre szerettem volna menni, de az ugye 3 év (ha minden jól megy) és az időben nekünk nem jó. Így ez a 2 év is neccesen lesz meg.

Lényeg, hogy nincs tanulmányi szerződés.

2016. szept. 2. 13:29
 13/27 anonim ***** válasza:

Nem értetted akkor azt, amit írtunk. Nem az számít, hogy papíron van munkahely, hanem az, hogy a munkahely ad egy igazolást, hogy pl most októbertől újra dolgozni fogsz és a bölcsi csak ilyen papírral veszi fel a kicsit.

A munkahelyed pedig nem hiszem, hogy fog adni ilyen papírt puszira, miközben nem is mész vissza októbertől.

2016. szept. 2. 13:34
 14/27 A kérdező kommentje:

áhá...így már világos.

Tehát 2 lehetőségem van.

1. Vagy nem adom be bölcsibe egyáltalán, hanem majd 3 évesen ovi.

2. Vagy ha megy bölcsibe, akkor mehetek vissza dolgozni

Hát az kemény...

Most akkor gondolkodhatok, hogy mit csinálja? :)

Tudjátok az a baj, hogy ha tegyük fel jövő szeptembertől megy bölcsibe és én visszamegyek dolgozni 3-4 műszakba, akkor még 1 évem még mindig van az iskolából úgy, hogy el se fognak tudni engedni minden péntek-szombaton...

Arról nem beszélve, ha a gyerek beteg stb..

Hát majd ha beszélek a főnikkel erről, majd meglátjuk...

Vagy pedig keresek valami 4-6 órás melót, és úgy megy bölcsibe...

2016. szept. 2. 16:13
 15/27 anonim ***** válasza:

Az ovival is vigyázz, mert bár a törvény azt mondja, 3 évtől kezdhet a gyerek HA van hely, nem veszik be a legtöbbet, csak akkor ha abban az évben már szept1-ig betöltötte a 3-at.

Nekem a nagyobb fiam márciusi, a barátja szeptember végén született és mind a kettőjüket következő évben veszik csak be, tehát 3,5 és 4 évesen oviba. 3 év után gyes sem jár, tehát semmi. Azt javasolták oldjam meg a bölcsit...

Megoldottam, visszamentem dolgozni, munkábaállási szándéknyilatkozattal adhattam le a jelentkezést, amit a munkáltatóm igazolásként kiadott. Ezt tavasszal kellett intézni, szeptemberi bölcsikezdéshez és majd jövő tavasszal mehet oviba, de gyes és semmi más nem jár már 3 év után. A munkáltatóm is 3 éves koráig engedett amúgy el fizetés nélkülire, ha ezzel 3 évesen szembesülök (tehát tavasszal) akkor csúnyán megszívtam volna. Semmit ne intézz szóban, csak határozattal, írásban a bölcsiről is. Ez a "ha lesz hely" meg legkésőbb "lehet, hogy" ez téged szivat meg a legjobban.

2016. szept. 2. 17:10
 16/27 anonim ***** válasza:

A bölcsőde vezetővel megbeszélted a várható helyzetedet?

Legbiztosabban tőle kapsz választ.

2016. szept. 2. 17:33
 17/27 A kérdező kommentje:

A bölcsőde vezetővel különösebben erről nincs mit beszélnem, mert hát ha kell munkáltatói hozzá, akkor őt úgyis az érdekli, hogy van-e munkahelyem vagy nincs. Ha nincs, akkor gondolom nem is veszik fel, őt is köti a törvény. Viszont ha védőnői ajánlással menne, akkor azt hiszem nem feltétel a munkahely.

De azért annyira nem járok ott, hogy ez legyen a megoldás.

Itt tényleg az van, hogy vagy nem adom be, vagy beszélek a főnökökkel, hogy velük mit tudok kiokoskodni a sulival kapcsolatban. Nagyon rossz lenne, ha nem amiatt kéne otthagynom, mert a tanulás nem megy, hanem mert nem megoldható a munkahely miatt. Eleget mart már le rólam, nem akarnám ezt is elbukni miatta...

2016. szept. 2. 22:13
 18/27 anonim ***** válasza:
belinkelné nekem valaki azt a törvényt, ami szerint csak munkáltatóival mehet a gyerek bölcsődébe?
2016. szept. 2. 22:20
 19/27 anonim ***** válasza:
2016. szept. 2. 22:34
 20/27 anonim ***** válasza:
Ez nem a jogszabály
2016. szept. 2. 22:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!