Téged zavar, ha a gnő nem úgy becézi a gyerekedet, ahogyan te szoktad?
Az, hogy a szülő ragaszkodik egy névhez, az szerintem teljesen rendben van.
Meg lehet kérni a gondozónőt, hogy úgy szólitsa a gyereket és bízni benne, hogy be tudja tartani amit kérünk. Persze ha nem jön a szájára, azzal sincs semmi baj.
Az én kislányom Johanna, Jojónak becézzük (most nem kérdés, hogy idétlen e a becenév, mi ezt választottuk, így szólítjuk). Mi is megkértük a bölcsiben a gondozónénit majd az óvónénit, hogy ha lehetséges Jojónak vagy Johannának hívják a csajszit. Általában így is szólítják, de ha előfordul, hogy Johinak, Johának becézik (mást még nem hallottam, ezeket is csak ritkán) eszembe sem jutna rászólni.
Az én kislányom is Johanna:-) Így is hívjuk.
Az óvónéni az első napon Hannának szólította. Kértem, hogy ne tegye, nem szeretnénk, ha ez a név maradna rajta, nem véletlenül nem ezt kapta. Mindezt normálisan, de határozottan, nem is lett belőle sértődés. Azóta is Johanna a kiscsaj.
Amúgy a csoportban van egy Andrea, az ő anyukája is kérte, hogy ne Andikázzák a kislányát, nem is teszik.
Úgysem tudja anyuka befolyásolni ezt a végtelenségig. Egy kolléganőm lányának két keresztneve van, a család csak az egyiket használja, és az iskoláig ki is tudta erőszakolni az anyuka, hogy az óvónők azon szólítsák, de iskolában változott a dolog, a gyerekek és a tanárok is elkezdték a másik keresztnevén hívni, és anyuka a hátán pöröghetett, akkor is rajta maradt.
A gyerekek is adnak egymásnak becenevet, és egyáltalán nem fogja érdekelni őket, anyukának hogy tetszik a Niki. Meg nem mindegy, az ott hogy hívják a gyereket? Anyuka nyugodtan hívhatja teljes nevén.
Másrészt lehet, a gyerek a becézettet fogja szeretni. Engem otthon a család csak teljes keresztnéven hívott. De én jobb szerettem már gyerekként is a becézett formát, ahogy rajtuk kívül mindenki szólított.
Rajtam a vezetéknevem egy kellemetlen becéző formája maradt rajtam, általánostól fogva rászokott mindenki, tanárok, osztálytársak.
Érettségiig (hiába volt iskolaváltás) rajtam ragadt, gimnáziumi barátok a mai napig így szólítanak.
Mondjuk ott a szülők nem folytak bele, csak engem zavart.
A gyereket bárhogy hívhatják felőlem, ami nem sértő gúnynév (pl ne szólítsák Hülyegyereknek, mert annak nem örülnék). De ha az Asztal névre hallgat, felőlem úgy is hívhatják, ha reagál rá.
Egyébként a névválasztásnál hátradőltünk, hogy na, olyan nevet választottunk, amit nem lehet mindenféle -ka, -cska kicsinyítő képzővel halálra becézni, de jó.
Aha, nagyjából fél éves lehetett a lányunk, amikor apám(!!) párás szemmel az unokája fölé hajolt: Zoékácska!!
Őt megkértem, hogy azért ez hanyagoljuk, elég lesz a Kiscsillagom, Rezedám, Gyöngyvirágom, Angyalom és bármilyen egyéb, a névből deriválható formáció, de a fentit azért ne :)
Most megy bölcsődébe, reményeim szerint ENNYIRE nem lesznek kreatívak a gondozónők, de bármilyen más becenevet adhatnak neki, engem nem zavar.
Engem sem zavar, hiszen élete során rengeteg beceneve lesz még különböző közösségekben, és ezt én úgysem tudom befolyásolni.
A lányom Viktória, mi itthon így szólítjuk (sőt atágabb család, a nagymama, a nagybácsik és nagynénik is). A bölcsiben már elterjedt a Viki, sőt ő is Vikiként emlegeti saját magát. Valamelyik nap meg hallottam, hogy a dadus azt mondta neki, hogy Vikóca :-)))
Szerencsére azért ezt a nevet nem lehet szélsőségesen idióta becenevekkel illetni.
Nem mert nem becézi máshogy.Első nap megkérdezte azóta úgy hívja mindenki.Lilla és Lillusnak becézzük.
A védőnő egyszer Lilinek hívta de nem szóltam neki a gyerek se hallgatott rá és egyből leesett a védőnőnek is.
De a te esetednél kissé túlzásnak érzem az anyukát.Az más ha Lettinek hívnád de a Niki csak egy rövidítés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!