Miért kell "beszoktatni" a gyerekeket a bölcsibe/oviba?
Kedves kérdező!Egy kisgyerek életében ha minden ok. vele az anya az Isten. Szóval mindig vele van...állandóan. A picik életébe nagyon nagy szerepe van az állandóságnak. Ha ezt úgy érzi, hogy ingataggá vált, érzelmileg nehezen viseli. Na ezért van egy picinek szüksége az anyától való fokozatos elválásnak. A bölcsődei beszoktatás arra hivatott, hogy ezt az elválást a fokozatossággal megkönnyítse, biztonságban kell hogy érezze magát. Idegen gyerekekkel és felnőttekkel kerül kapcsolatba hirtelen.Ahhoz, hogy ezt megértsd a pici fejével kell gondolkodnod - empatikusnak kell lenned. Ez egy kisgyereknek olyan érzés lehet, mint például, ha te nem tudsz angolul, nem jártál még Londonban és egyszer csak ott találod magad. Képzeld ezt el, hogy milyen bizonytalan lennél hirtelen. Örülnél te is, ha egy ismerős ott lenne veled, aki ismeri Londont, beszéli a nyelvet, kicsit biztonságban éreznéd magad...nem? Aztán fokozatosan kiismernéd magad a városban, néhány szót már merészen használnál mint pl.a köszönést, kérést stb. és lassan az ismerős nélkül is egyre jobban boldoglnál. Ezt képzeld el és akkor megérted a beszoktatás lényegét is. Az, hogy a te idődben nem volt az nem azt jelenti, hogy az volt a jó, hogy nem volt.
Az oviban nem tudom hogy van. Ha előtte járt a gyerek bölcsibe valószínű, hogy könnyebb. Az én lányom nem járt bölcsibe, otthon voltam vele 3,5 évig csodálatos volt, mindketten élveztük, de az ovit nagyon
megszenvedtük.Az pedig, hogy a te idődben hogy volt...mint mondtad "volt". Ez elsősorban a gyerek és a többi csoportban lévő gyerekek érdekét szolgálja. De, ha valaki nem akarja a beszoktatást, vagy nincs rá lehetőség, mert már másnap dolgoznia kell menni, akkor van erre is lehetőség. A bölcsődei életet úgy alakították ki és fejlesztették ki, hogy az elsősorban a gyerekek érdekeit szolgálja, figyelembe véve a gyerek testi, szellemi és lelki fejlődését. A beszoktatás is ennek a része, mert biztonságot ad nekik.
A lányom 1 éves.
3 hete kezdtük a beszoktatást, de még mindig egész délelőtt sír, hogy nem vagyok ott, enni is alig akar.
Nem tudom mikor jutunk el oda, hogy nem fog sírni és talán délutánra is ott tudom hagyni.
Dolgoznom kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!