Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Bölcsődék » Bölcsidilemma - tapasztalt...

Bölcsidilemma - tapasztalt Anyukák, Ti hogy látjátok?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Első gyerekes anyuka bölcsidilemma előtt Budapesten... Felvettek minket az állami bölcsibe, nagyon örültem, nagy boldogan mentünk a beszoktatásra, de nagyon elvették a kedvemet az egésztől. Egyáltalán nem olyan fenékig tejfel, mint ahogy a bölcsődevezető anno lefestette. Az egy dolog, hogy semmire nincs pénz, nincsenek játékok, stb., gondoltam, a mi időnkben sem volt fisher price és társai, ezen nem akadok fent. A gondozó nénik azonban mogorvák, egy mosoly nincs az arcukon egész nap, szerintük kevesen vannak ennyi gyerekre, és sajnos ezt a frusztrációjukat rávetítik a gyerekekre is. Láttam, ahogy rángatják le és fel a ruhájukat, ahogy kiabálnak, hogy siessenek már, mert még ott van 15 gyerek, akit át kell öltöztetniük, türelmetlenek, elveszik a gyerek elől az ételt, mert x idő alatt nem ette meg. Saját szememmel láttam, hogy nem adtak inni egy kicsinek, pedig kért, azzal, hogy miért nem ivott ebédnél, mikor megvolt rá a lehetősége. Én ezen elborzadtam, én nem így neveltem a gyerekemet eddig. Nincsenek foglalkozások sem, max. rajzolgatás, ilyesmi, de leginkább csak kihajtják a gyerekeket az udvarra, ami nem is baj, legyenek a levegőn, de igazából csak úgy vannak szegények. Mindenképpen vissza kell mennem sajnos dolgozni, de félek, nehogy sérüljön a kis lelke ilyen börtönparancsnoknak beillő gondozónénikkel.

Felhúztam magam, elmentünk egy magánbölcsibe. Ott is zsúfoltság van, nagy létszámú csoportok, egyszerre sok gyerek az udvaron, de valahogy mégis más volt az egész. Nyugodtabb volt a légkör, a gondozónénik hozzáállása egész más volt, aranyosak voltak a gyerekekkel, kedvesek, egy hirtelen mozdulatuk sem volt. Ugyanannyi gyerek jut rájuk pedig, de szerintük aki ezen nem tud túllépni, az nem való a pályára. Persze, gondolom, többet is keresnek, stb.; de igazából ez a része a gyereket nem érdekli, csak hogy aranyos legyen. Oké, márkás játékok vannak, stb., de engem nem ez érdekel leginkább. Hátránya a magánbölcsinek a zsúfoltság, az ára, kicsit messzebb is van, kicsi a szoba, ahol a csoport van, viszont kedvesek a gyerekekkel, felszabadultabb a légkör, nincsenek túl merev szabályok, lehetnek egyéni kérések (pl. az állami bölcsiben nem szabad cumisüvegből inni, pedig az én kislányom másból nem iszik sajnos, akkor inkább szomjazik, próbáltam). Foglalkozások vannak, még angolul is tanulnak, zenés szórakozások, stb. Az állami viszont lényegesen olcsóbb és nagyon közel van (két perc). Szívem szerint úgy érzem, hogy a magánban jobban fejlődne, mert többet foglalkoznak velük, és aranyosabbak, gyermekközpontúbbak. Biztos vannak jó állami bölcsik is, mi sajnos ilyet fogtunk ki... Valahol olvastam, hogy ha nem szívesen bízom rá valakire a gyerekem, akkor azt nem szabad erőltetni, mert sosem leszek nyugodt.

Ti hogy látjátok? Voltatok már hasonló helyzetben? Meg lehet barátkozni az államival is, csak elsőre ilyen borzasztó?

2014. ápr. 7. 15:13
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

A zsúfoltságtól ne féljél, ha ez aranyos és szerető gondozónénikkel párosul. Meg kell szoknia, hogy sokan vannak, hiszen az oviban már több, mint 20 gyerek van egy csoportban.

Szerintem a gondozónő személye a fontos egy ekkora gyereknél, nem a márkás játék. A szívtelenség, mosolytalanság nem jó, mert nem jó tőle a légkör sem. Vezetett foglalkozásra még nincs szüksége egy bölcsisnek, angolra pláne nem. Szeretetre, odafigyelésre és a közös örömre, amit átél a többiekkel viszont igen. A gondozóknak segítenie kell a játéktevékenységet, megtanítani a konfliktusok kezelését, segíteni az önállóságban. Vezetett foglakozás ráér az oviban.

Én a leírtak alapján a magánt választanám, vagy keresnék egy olyan államit, ahol normális gondozók vannak.

2014. ápr. 8. 12:59
 12/14 anonim ***** válasza:
Tapasztalatból írom: egyetlenegy titok van bölcsiválaztásnál, h mikor beszélsz a gondozónőkkel, beülsz a csoportba, miylennek látod a stílusukat, módszerüket, személyiségüket? Ha legalább az egyiknek szimpatikus az összképe, azzal adsz egy plusz jelet a gyereked felé, h abban a néniben megbízhatsz. Látja rajtad, érzi, h rá mered bízni, és akkor ő is úgy fog viselkedni a gondozónénikkel. Ha nem szimpatikus, amit csinál(nak) jobb nem beíratni.
2014. ápr. 12. 16:19
 13/14 anonim ***** válasza:
Szia! A lányom 21 hósan kezdte, ez év február 17-én az állami bölcsit, mert vissza kell mennem dolgozni. Anyás beszoktatást választottam, és egy hétig szinte minden nap ott ültem vele délelőttönként, majd csak a 2. héttől jöhettem el először egy fél órára, majd egy órára, stb. AZ egy 7 alatt, de már az első napon is belém hasított a tudat, hogy ez nem az a hely, ahol szívesen ott tudnám hagyni. A gondozónéni aranyos 23 éves kishölgy volt, de fogalma sem volt arról, hogyan nyerje el a lányom bizalmát. Ha a lányom sírt, inkább hagyta sírni, de fel nem vette volna hogy megnyugodjon, csak ide-oda vonszolta a teremben kézenfogva és próbálta elterelni a figyelmét. A lányomnak csak egy ölelés kellett volna, egy kis bizalom. A másik, hogy a párja, tekintve hogy a gyerekem nem hozzá tartozott, az én picimre egy szemernyi időt se szánt. Egész nap savanyú képpel járt fel-alá a gyerekek között, morgott, ha valamelyik gyerek nyafogott, stb. Nekem ott telt be a pohár, amikor láttam hogy a 10 gyereknek hátat fordítva kilépnek a szobából trécselni, a 10 gyerek meg azt csinált amit akart, feje tetején állt minden. Én meg ott ültem a széken és csak néztem, hogy egyik gondozó néni sem szól rá a fiúkra, akik a lányok hajából ilyenkor kitépték a hajgumit, vagy csatot és persze ezután a kislányok sírtak. Na csak erre jött be a gondozónő, és az egyik kisfiút "előkapta" és elkezdte neki mondani, hogy "te buta gyerek, hogy nevelt anyukád....." és a kezével a gyerek állát mindig feljebb és feljebb emelte, mert ugye a kisfiú próbált nem ránézni, és elfordulni, de a gondozó nő ezt nem hagyta. Egy kisfiú pl. kimászott az ablakon az udvarra, amit észre sem vettek és nekem kellett szólni, hogy menjenek ki érte. Én itt megtörtem, és azt mondtam, hogy kérvényezem egy másik intézménybe való felvételét. A kislányom remegve ment minden reggel a bölcsibe, és szorongva hagytam ott, hogy vajon mi lesz vele ott. A gyerek is megérzi, ha te bizonytalan vagy!!!! Öröm az ürömben - és itt most értsd jól - menet közben a lányom ételallergiás lett, sajnos, de így a fenti intézményben nem is vállalták tovább az ellátását, s egy speciális állami intézménybe helyezték őt át, március közepétől. És a pozitívum, az új helyen a lányom a gondozónénit imádja, persze még nem teljesen szokta meg, hogy minden nap kell menjen a bölcsibe, de alakul a dolog. Meglátszik, hogy a mostani gondozónőnek 2 gyereke is van, tudja mi kell a kicsiknek. Ha bánatos, akkor megölelik, éreztetik vele, hogy vele vannak, bilire szoktatás megy, mondókázás, együtt játszás, stb. Rengeteget fejlődött, és nincs remegés reggelente, ha beviszem, csak egy kis nyafi, de hamarosan ez is elmúlik remélem. Szóval, ha azt érzed, hogy nem megfelelő a környezet a gyereknek, akkor a magánbölcsit válaszd. Egy biztos, hogy nem az intézményen múlik, hanem a gondozónőkön minden. Szóval a gondozónőt válaszd meg elsősorban!
2014. ápr. 15. 14:07
 14/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a tanácsokat, és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!
2014. ápr. 19. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!