Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Bölcsődék » Bölcsibe munkáltatói igazolás?...

Bölcsibe munkáltatói igazolás? Mit tennétek ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés
Kislányomat jövő szeptembertől szeretném bölcsibe adni. Ehhez majd a tavasszal esedékes beiratkozáskor kell majd csatolni munkáltatói igazolást, ez tiszta sor. Viszont a munkahelyemen épp nagy leépítés történik. A munkáltatói kikéréséhez nekem majd meg kell adnom, hogy x időponttól szeretnék visszatérni dolgozni? Ezt kicsit öngyilkosságnak érezném, hiszen lehet, a papíron megadott időpontban még nem vennének vissza, és így megszűnne a 3 évig tartó "védettségem" (ami 2026.júliusáig tartana). Mi lenne ilyenkor a legokosabb teendő szerintetek? (remélem érthetően fogalmaztam meg)

aug. 28. 15:25
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A munkáltató eleve arra az időpontra állítja ki neked a munkáltatóit amikor felveszed náluk a munkát. Megjelölik rajta a kezdésed időpontját. A bölcsi ez alapján veszi fel a gyereket. Ha te csak 1 év múlva mennél vissza, de beakarod rakni korábban, akkor a bölcsi elutasíthatja és felvesz helyette olyat aki ténylegesen megy vissza dolgozni.
aug. 28. 15:48
 2/9 A kérdező kommentje:

Úgy tervezem, hogy szeptembertől kezdene a bölcsiben, és októbertől térnék vissza dolgozni.

A probléma az, hogy az igazolás miatt a munkáltatómnak jelezni kell az erre irányuló szándékom, amivel ugye ugrik a 3 éves védettségem a megjelölt visszatérési időponttól. És a leépítés miatt lehet akkor épp még nem vennének vissza, így ugrana 9 hónapnyi védettség. Kivárásra szerettem volna(?) játszani velük, hogy ha akkor még nem lenne helyem, várnék amíg lenne, mert szeretem a munkám és mindenképp oda szerettem volna(?) visszatérni.

Nagyon rossz helyzet lesz ez így sztem. Valami tanács?

aug. 28. 16:39
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nalunk 3 havonta kernek munkaltatoit. Volt, hogy elvesztettem a munkam, de nyilvan akkor nem dobtak ki a gyereket a bolcsibol, kerestem addig masikat.

Most mit tudsz tenni? Ha kirugnak, keresel mast.

Vagy nem mesz vissza, de nem lesz bolcsis a gyerek. Vagy maganba viszed. Kb ennyi lehetoseged van.

aug. 28. 17:08
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Engem akkor küldtek el munkahelyről, amikor már bölcsis volt a fiam. Kerestem mást, de simán járt addig bölcsődébe, nem kötöttem az orruk alá.
aug. 28. 17:44
 5/9 anonim ***** válasza:
Nekünk a bölcsiben a kezdéstől számított 30 napon belül kell bemutatni a munkáltatói igazolást. Én már jó ideje dolgozom, és passzív állományban is kiadták amúgy nekem a munkáltatóit (annyi van csak rajta, hogy nem vagyok felmondás alatt, nem szerepelt rajta semmi olyasmi, hogy most dolgozom-e aktívan vagy sem, csak annyi, hogy X cég alkalmazottja vagyok), szóval nekem amúgy sem lett volna ez gond, de már több, mint egy éve beadtam a jelentkezést a bölcsibe, most kezdjük a beszoktatást 2 hét múlva, és a bölcsivezető azt mondta, hogy elég akkor, vagy úgy nagyjából azidőtájt bevinnem az igazolást. Hiába tudnék neki már január óta aktív jogviszonyról bemutatni neki papírt, meg mint mondtam, a korábbi időszakból is adott nekem a cég igazolást, anélkül, hogy bármilyen visszatérési szándékról szólnom kellett volna nekik, bár ez nyilván eltérhet munkáltatónként. Az viszont biztos, hogy bölcsifüggő, hogy mennyire veszik szigorúan a munkáltatói igazolásokat, biztos sokan vannak, akik két munkahely között íratják be bölcsibe vagy akármi, szóval érdemes rákérdezni a bölcsivezetőnél, hogy elég-e akkor bemutatnod az igazolást, amikor kezd a gyerek, mert ebben az esetben a munkáltatódnak majd elég lesz csak valamikor nyáron, vagy amikor ugye elkezdenél visszatérni és a szabadságaidat kivenni, akkor szólni.
aug. 28. 17:58
 6/9 anonim ***** válasza:

Én most intéztem a bölcsit 2 hete 2026-ra és már azzal kezdték, hogy kérnek munkáltatói igazolást a kezdésem dátumával. Nálunk ennyire nincs férőhely. Aki a héten akart jelentkezni annak márcsak 2027-re tudták volna a gyereket beírni(település facebook csoportjába tette közzé, hogy tud-e valaki a környéken másikat, mert itt 3 évesen jutna be a gyerek amikor már óvodába megy). Szóval vannak bölcsik ahol kérik a munkáltatóin a kezdés időpontját.

"Ezt kicsit öngyilkosságnak érezném, hiszen lehet, a papíron megadott időpontban még nem vennének vissza, és így megszűnne a 3 évig tartó "védettségem"

Ilyen meg konkrétan nincs. Te jelzed a cégnek 1 hónappal korábban, hogy mikor szeretnél kezdeni, ők meg jeleznek, hogy tudnak-e fogadni vagy sem.

Egyébként ha vissza mész sajnos igen elveszted a védettségedet és kirughatnak, de ha nem mész vissza így is pnz nélkül maradnál otthon. Ha ennyire káosz van ott(bár kitudja mi lesz még 2026-ig) érdemes másik munkahelyet nézni és a biztosabbra menni.

aug. 28. 18:35
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Olyan nincs, hogy nem vesznek vissza, kötelesek visszavenni és állományban tartani, míg le nem telik a felgyűlt szabid ideje.

Szóval tavasszal jelzed, hogy visszamennél, és kérsz munkáltatóit. Ha azt mondják, nem fognak helyet biztosítani, le fognak építeni, szólsz, hogy akkor is kéred a papírt arra az időtartamra, míg kiveszed a felgyűlt szabit, ez kb. 1 hónap, ezen nem lesz rajta, hogx téged ki akarnak majd rúgni.

Innentől kezdve bölcsifüggő dolog, ha esetleg kirúgnak. Nálunk nem kérnek a következő évig munktáltatóit, pedig kevés a hely, van, ahol igen.

A 3 éves védettséggel meg nem sokra mész, mert ugye 2 év után úgyse kapsz pénzt.

aug. 28. 18:45
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Addig a napig vagy védett, ameddig el nem kezdesz dolgozni (nem veszed ki a szabadságod), ennek egybe kell esnie azzal, amikor a gyerek kezdi a bölcsit. Teljesen mindegy, hogy áprilisban mondod a cégnek, hogy szeptemberben szeretnél visszamenni, vagy csak augusztusban, akkor is csak akkor rúghatnak ki, ha már dolgozol/a szabadságaidat töltöd, azaz szeptemberben. Nincs mit kivárni, a gyerek nem mehet szeptemberben bölcsibe úgy, hogy te csak októbertől dolgozz, ha a gyerek bölcsis dolgozni kell (vagy szabadságon lenni) a legelső naptól. Olyat lehetne, hogy csak októbertől menjen a gyerek bölcsibe és te is októbertől dolgozz, ha a bölcsi engedi az októberi beszoktatást.

Nálunk jelentkezéskor kell vinni egy szándeknyilatkozatot a munkáltatótol (a gyerek születése után kB rögtön), utána pedig 2 héttel kezdés előtt a munkáltatói igazolást, hogy tényleg elkezdtél dolgozni(/szabadságot kivenni).

aug. 29. 21:29
 9/9 anonim ***** válasza:
Amikor aktív státuszba kerülsz, onnantól ugrott a védettséged amúgy is.
szept. 10. 12:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!