Régen hogy mentek közösségbe a gyerekek?
Mondjuk 1950-60 előtt.
El nem tudom képzelni, hogy oldották meg, hogy közösségbe kerüléskor ne legyenek folyton betegek a gyerekek, hiszen most is folyton azok a bölcsiben. Pláne hogy régebben nem volt 500millió gyógyszer, folyamatos orvosi felügyelet, orrszívó, vitaminok, babysitter. 50-es években pl fixen sokan dolgoztak, mamám pl varrónő volt. Hogy tudott dolgozni "beszoktatáskor"? Vagy csak simán vitték a gyerekeket közösségbe taknyosan is?
Vagy ilyen sokat változott q világ, és régen nem volt ennyi felsőlégúti betegség? (Ironizálok)
De elég ha csak 30-40 évre visszamegyünk, mi 1 évesen bölcsibe mentünk, hogy tudott anyukám dolgozni teljes munkaidőben? (Kérdeztem, nem emlékszik).
Töriórát kérek, nyugodtan jöhetnek a sztorik, elméletek, tények, cáfolások, csak kultúráltan.
Jah és,nem segítségnek számított,ha a nagyszülő vigyáz a gyerekre,hanem természetes része volt az életüknek,egy család voltak.
Nem ettek/ittak ennyi ipari hulladékot/mérget.Nem fertőtlenítettek ész nélkül,és nem tartották búrában a gyereket.Rengeteg gyógynövényt, népi gyógyítást használtak,és nem tömték magukba vég nélkül a mindenféle gyógyszereket/mérgeket.A gyereket nem féltették agyon,munkára nevelték,anyámék 6-9 évesen a határban őrizték a birkákat.(most iskolába sem mehetnek egyedül,az ekkora gyerekek).Csak komoly betegséggel mentek orvoshoz.
Köszi a válaszokat, jöhet még, szerintem tök érdekes téma.
Nálunk is most kezdte a bölcsit a gyerek, és nem hogy csak ő de mi is folyamatosan betegek vagyunk vele. Nem rémlik hogy én bármiféle takonykórral hiányoztam volna bárhonnan. Anya is szerintem ezért értetlenkedik meg nem emlékszik, mert náluk se volt ez, hogy a munkahelyet kell félteni emiatt.
Nálunk tilos bevinni taknyosan, de ismerős viheti a fiát másik bölcsibe ha már nem lázas 2 napja. Intézménye válogatná?
Én szívesen vennék nagyszülői segítséget, nem vagyok ráfüggve a gyerekre, de sajna olyan messze laknak, hogy nem hogy segíteni nem tudnak, de látogatni is ritkán.
Én 1 éves koromtól fogva, hétfőtől péntekig reggel 8-ról délután 4-ig bölcsiben voltam.
Anyukám 51-es, 6 hetesen már bölcsis volt, jellemzően délelőtt. Szülei tanárok voltak falun. Tehát nem csak a városra volt jellemző.
Amikor én születtem (1984) már volt gyes, így 3 évesen mentem oviba, nem voltam bölcsis. Sokszor voltam beteg is, mindig ő volt velem, mert apám ugyan kevesebbet keresett, de nem vállalt betegen.
Iskolás koromból már emlékszem, hogy problémázott a főnöke, ő pedig hordta haza a munkát és táppénzen is dolgozott, amiért persze nem kapott valódi fizettséget.
Amikor már nem járt utánam tp (12), egyedül gyógyultam.
Nem voltam bölcsis, ovis koromról van olyan emlékem, hogy tesomat hozzuk-visszük bölcsődébe. Volt hogy náthás voltam, de nem maradtam otthon. Mikor nagyon lázas voltam, nagymamám vigyázott rám, de olyan is volt hogy bevitt apukám a munkahelyére, ott eljátszottam az íróasztala alatt. Nem maradt velünk otthon soha a szülő, olyan is volt hogy simán otthon hagytak egyedül, délben hazaugrottak megnézni, vagy a szomszéd nézett rám néha, majd délután hazajöttek. De ekkor már nagycsoportos voltam.
80as évek.
Apukám a '60-as években volt óvodás, akkoriban 1 évig volt kötelező, addig ment, amúgy nagyszülők vigyáztak rá, egy telken laktak külön házban.
Anyukám szülei műszakban dolgoztak, direkt úgy hogy amíg az egyik délelőttös volt a másik délutános, műszakváltás idejére egyedül volt hagyva otthon. (pontosabban a nála 2 évvel idősebb bátyjával)
Én a '90-es években voltam óvodás, nagymamám már nyugdíjas volt, nála voltam ha beteg voltam, kB. 8 éves koromtól pedig egyedül otthon. (kB. 4 óra volt az az időszak egy nap amikor se anya se apa nem volt otthon)
Összefolalava:
- Manapság magasabb a nyugdíjkorhatár így a nyagyszülők nem nyugdíjasok.
- Messzebb költöznek a nagy szülőktől, így a segítséghez általában a távolság is nagyobb
- mi csak lázzal, komoly betegséggel maradtunk otthon, manapság 2 köhintésre hazaküldik a gyereket, akkor is ha jól van
- sokkal jobban féltik a gyerekeket. Nálunk 2. osztályban a fél osztály "kulcsos" volt 2001-ben. Én is egyedül mentem a mamámhoz aki az iskolától 3 utcányira lakott. Húgom kB. 9, én 11 éves voltam mikor már nem a mamához hanem haza jártunk a város másik feléből gyalog, és egyedül voltunk otthon egész délután. Manapság ez a legtöbb szülőnek elképzelhetetlen. (pedig akkor még telefonunk se volt, amin ha bármi baj van hívni lehetne)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!