Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Féltem a kisbabám a beoltatlan...

Féltem a kisbabám a beoltatlan rokon gyerekektől. Jogos?

Figyelt kérdés

Nagybátyámék külföldön élnek. 2 gyerekük van, nincsenek beoltva semmi ellen, ha betegek akkor sem kapnak gyógyszert, 2 hétig is nyögik a szimpla megfázást. Még nyáron is szipogtak, férjem játék közben össze is szedett tőlük valamit, nyomta az ágyat 2 napig. Most a kisbabámat féltem tőlük, nehogy ha a kozelukben van, nyulkalnak hozza, elkapjanak valamit...

A szulok kokemeny oltas es gyogyszer ellenes harcosok, mindenkit probalnak meggyozni.

Ugye nem csak en reagalom tul a dolgokat?

2018. febr. 4. 18:06
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
80%

Gyerekorvos ismerősöm kitiltotta az influnza ellen oltatlan rokonokat, mikor csecsemő gyerekük volt otthon. Nem nagyon érdekelte, ki sértődik meg.

Az oltatlan gyerekek hordozhatnak kanyarót, szamárköhögést, diftériát, ezek egy kéthónaposra életveszélyesek. (A diftéria a nagyobbakra is.)

Egy két hónapos kisbabához csak egészséges ember menjen látogatóba, de ő se fogdossa, puszilgassa. A gyerekek meg különösen ne, náluk még könnyebben előfordulhat, hogy épp lappang bennük valami. Sőt, azok a kórokozók, amikkel egy nyolc éves vígan együttél, és még csak nem is köhög tőle, megbetegíthetnek egy babát, aki az adott baktériumflórát még nem ismeri,hiszen az anyatej is csak az ellen védi, ami ellen az édesanya is immunis.

Ha jönnek a rokonok, vedd karba a babát, mutasd meg mindenkinek tisztes távolságból, aztán vidd át a másik szobába.

2018. febr. 4. 20:12
 12/22 anonim ***** válasza:
20%
Túlaggódod. Aki be van oltva az hordozza az adott kórokozót, tehàt az oltatlan mellett nincs nagyobb veszélyben a gyereked. Frissen oltott gyerektől hamarabb összeszed valamit. Egyik ismerősöm gyereke rubeolás lett 5 hónaposan, miután frissen oltott rokon gyerekkel találkozott.
2018. febr. 4. 20:33
 13/22 anonim ***** válasza:
78%

Az előző az oltásellenes gyökerek mantráját nyomja. A legyengített, megölt kórokozót "győzi le" a szervezet gyakran mindennemű tünet nélkül, a kórokozó ezáltal bevésődik az immunrendszer "emlékezetébe", így ha tíz év múlva az igazi vírus jut be a szervezetbe, az már azelőtt legyőzi, hogy a vírus betegséget okozna. Így működnek az oltások, értem?

Bárki lehet hordozó egy-két napig, ha oltott, vagy már átesett a betegségen, majd találkozik a vírussal a világban, amíg a szervezete nem győzi le, fertőzhet, viszont a vírus őt nem fogja megfertőzni. De oltás után közvetlenül, a legyengített, vagy megölt vírussal a szervezetedben nem fogsz fertőzni, hiszen az téged sem betegít meg. Értem?

Kérdező, mivel a gyereked nem oltott és nem is esett át azokon a betegségeken, amiktől tartasz, a félelmed szerintem teljesen jogos, de szerintem is az a legjobb ötlet, ha elmész a gyerekorvosotokhoz, és neki teszed fel a kérdéseidet.

Ha nem egészségügyi, hanem morális szempontból nézem, akkor is azt engedsz be az otthonodba, akit akarsz, szóval semmi gond nincs azzal, ha őket most nem.

2018. febr. 4. 20:41
 14/22 anonim ***** válasza:
63%

Utolsó előtti idióta. Az oltás akkor a leghatékonyabb, ha az egész lakosság be van oltva, oltatlan közösségben ha burjánzik az adott kórokozó, könnyebben adaptálódik, átalakul, és az oltottra is veszélyes lehet, szemben azzal, ha mindenki be van oltva, és egyből megdöglik az adott baktérium, amint felütné a fejét. Persze ez attól is nagyon függ, milyen mértéket ölt az oltásellenesség, de az mese, hogy az oltott gyerek teljesen biztonságban van, miközben minden osztálytársa oltatlan.

Egyáltalán nem reagálod túl, én nem engedném ezeket a rokonokat a gyerek közelébe. Személy szerint semmilyen szezonban és a legkisebb prüszkölés esetén sem járok babalátogatóba, hiába nem voltam orvosnál tizenéves korom óta és vagyok túl minden apróságon 2-3 nap alatt.

2018. febr. 5. 01:02
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

11!

Azt ugye nem tudta a kedves ismerős, hogy az influenza elleni oltás 2 Max 3 törzsre szól, amelyek adott évben nagy valoszinuseggel fordulhatna elő. A maradék pár százra nem. Tehát ha XY be van oltva ABC virusokra, attól még simán megbetegedhet D, C, stb-ben.

Ami itt a kérdezőt zavarja -joggal- az a veszélyes gyermekbetegsegek, amelyek nagy eséllyel halállal vagy maradandó károsodással járnak.

Elvileg ezek a betegségek jelenleg a nyugati világban a magas oltottsagnak köszönhető nincsenek jelen, így a nem oltott személy sincs kiteve a fertőzés lehetőségének, így annak se, hogy mást megfertozzon. Ezért lenne érdemes a gyerek orvossal beszélni, aki el tudja mondani, hogy adott országban mennyire van jelen fertőző gyermekbetegseg, mennyire magas az oltottsag, mekkora a valos veszély arra, hogy egy még nem oltott csecsemő megfertozodhet. Magyarországon pl a rendkívül magas oltottsagnak miatt egy nem oltott gyerek semmilyen veszélyt nem jelentene egy még nem oltott csecsemore, mivel esélye se volt a fertozessel talalkoznia.

Ettől függetlenül mint szulonek, a kerdezonek joga van hozzá, hogy ne engedje a gyerek közelébe ezeket a rokonokat, ha nem akarja.

2018. febr. 5. 05:25
 16/22 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen a valaszokat, megerositettetek bennem, hogy vegkepp ne hagyjam magam. Ha megsértodnek, ha nem, talalkoztunk mar eleget.
2018. febr. 5. 06:45
 17/22 anonim ***** válasza:

Jogos, én se hagynám, ha olyan lenne a babámmal aki semmi ellen sincs oltva.

A gyógyszer résznél viszont csak félig van igazad, náthára pont nem kell és sajnos normális, ha 2 hétig is folyik az orra. Az màr gáz, ha indokolt esetben se kapnak, legrosszabb esetben bele is halhatnak. :(

2018. febr. 5. 08:57
 18/22 anonim ***** válasza:
13, kivancsisagbol kerdezem, hogy hogyan kaphatta el egyik baratnom a rotavirust a frissen beoltott gyermeketol? (Nem volt a kozelukben fertozott ember).
2018. febr. 5. 13:18
 19/22 anonim ***** válasza:
Ugyan nem 13 vagyok, de válaszolok neked : az oltás legyengitett kórokozókat juttat a szervezetbe, ami ezek alapján fejleszti ki az antitesteket. Nagyon ritkán elofordul, hogy a szervezet nem elég erős és az oltott enyhén megbetegszik, ilyenkor fertőzhet. Olyan viszont nincs, hogy a beoltott gyerek nem lett beteg, anyuka meg igen. Ha ez történt, anyuka találkozott valakivel, aki hordozta a vírust, csak nem tudott rola
2018. febr. 5. 13:27
 20/22 A kérdező kommentje:
Amikor a gyerek eltorte a karjat akkor se kaptak semmit amit a doki akart, csoda h nem lett baja.
2018. febr. 5. 20:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!