Szerintetek van okom az aggodalommal?
2 éves a kislányom és még nem beszél! Eddig rendben fejlődött, nem volt vele semmi gond. Csak, hogy nagyon aggódom e miatt. Miért nem beszél már? Szerintetek vigyem neurológushoz?
Apai ágon minden rendben van. Anyai azaz az én részemről már sajnos nem. :
Édesanyám enyhén értelmi fogyatékos. Ez beszéd hibába és némi mentális / kulturális viselkedésben mutatkozik meg. Egyébként teljesen önellátó. 3 vagyunk testvérek, 2 húgom egészséges. Én is 6 éves koromig az voltam, majd jött egy 40 fokos láz aminek következtében "lázgörcsöt" kaptam. 2 évvel később epilepsziás rohamot lett. Rögtön gyógyszerezni kezdtek. Orvosok elmondása szerint ezt a lázgörcs aktiválta, idővel kinőttem. 15 évvel később (rengeteg munka miatt) sok kávét és energia italt ittam huzamos ideig. Munka közben újra rohamom lett. Kivizsgálások sorozata után, idővel kiderült, hogy nekem koffein indukálta epilepsziám van. Ami annyit jelent, hogy ha a szervezetembe jut bármilyen olyan élelmiszert - italt amiben koffein van nagy valószínüseggel rohamom lesz. Gyógyszert nem kell szednem, csak kerülni a koffeint. (Nem is gondolnátok mi mindenben van!)
Augusztusban tölti a lányom a 2t Nem beszél, saját nyelven magyaráz.
Voltunk korai beszédfejlesztőnél. Azt mondta semmi gond nincs. Ügyes, jól megoldja a feladatokat, és tulajdonképp megérteti magát ( mutogat, hümmög)
Szóval azt mondta ne aggódjak.
Persze nem nyugodtam meg, de várok még egy kicsit. Októberben bölcsibe megy, hátha ott majd beindul a dolog....
Az egyik gyerekem 27, a másik 32 hónaposan kezdett beszélni (előtte semmi töredéket, hangutánzót vagy baba-mamát nem mondtak) és mind a kettő csak az ovi előtti nyáron lett szobatiszta. De látszott, hogy jó a hallásuk, megérteték magukat és értették,a mit mondtam nekik. Na meg a mozgásuk is jó volt, ami szintén fontos jelzés lehet. Mindkettő értelmes, egészséges gyerek, a nagyobbik augusztusiként már mehetett 6 évesen iskolába és nagyon jól vette.
Ha aggódsz, kérdezd meg a dokit, védőnőt és olvasd át az internetet, ahol mindenütt azt írják, hogy 3 éves korig illik elkezdenie beszélni.
2 évesen abszolut termszetes h nem szobatiszta.
Még még csak most mutattuk meg neki a bilit.
Már volt h sikerült belepisilnie, de egyáltalán nem tudatosan szólt, csak láttam h toporog ( akkor szokott ha nektek ncs rajta pelus és pusilnie kell) ráültettem, pisilt, de ennyi...
Mostmár tudja h hova "kell menni" néha odahúz, h ő ráül, de ilyenkor többnyire csak ücsörög :)
Ez egyáltalán nem gond.
Vannak olyan 3 évesek is akik még nem szobatiszták. Sőt többnyire 3 éves kora előtt pár hónapoal " érnek meg rá"
Ha a korának megfelelő kéréseket, kérdéseket megérti, a maga módján kommunikál, a mozgásfejlődése rendben van, életkorának megfelelően játszik, nem kell különösebben aggódni.
Beszélj hozzá minél többet, mindig arról, amit éppen csináltok, mintha szinkronizálnád magadat. "Vizet engedek a fazékba. Ide teszem a tűzhelyre. Nézd, meggyújtom a gyufát..." Ha ő kér valamit babanyelven, ismételd el a kívánságát egyszerű szavakkal, és mosollyal, várakozó pillantással bátorítsad, hátha megpróbálja elismételni. Ha nem teszi, ne erőltesd. Pl:
Gy.: eeee
Te: Kérek inni.
Szünet, várakozó pillantás, a gyerek talán mond annyit, hogy kéé, vagy nem mond semmit.
Te: Várj, hozom a poharadat. Tejet kérsz vagy vizet? (megmutatod a választékot, ha a gyerek rámutatással válaszol, megint mintát adsz.)
Te: Tejet kérek.
És így tovább.
A maguktól is adódó helyzeteken kívül tervezhetsz is minden napra rövid közös játékot, egyszerű barkácsolós tevékenységeket, ezek közben is rengetek lehetőség van beszélni úgy, hogy a gyerek a helyzet alapján biztosan érti, mit mondasz, illetve kérni fog tőled eszközöket, segítséget, tehát ki a karja majd fejezni magát.
Egyébként a területi Pedagógiai Szakszolgálathoz is bejelentkezhettek, ott egy gyógypedagógus és pszichológus ingyen felméri a gyereket és szükség esetén fejlesztést vagy tanácsadást is kaphattok. Ingyenes állami ellátás, de a legtöbb helyen várólista van. Nyáron is lehet jelentkezni, akkor valószínűleg ősszel kerültök sorra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!