Mitől lehet a 2,5 éves fiamnak híg széklete?
Szia!
Amennyiben gluténérzékeny, úgy nem elég három hétig diétázni és nem elég csak a lisztes ételeket kizárni, hanem nagyon szigorú diétára van szükség. A gluténérzékenység okozhat másodlagosan tejérzékenységet, a diéta azonban minimum 6 hónap, mire észreveszed a változást, mert a sorvadt, gyulladt, áteresztővé vált bélbolyhoknak legalább ennyi idő kell a regenerálódáshoz. Az én kisfiamnak évekig volt híg és gyakori széklete, mire kiderült, hogy a tej csak másodlagos probléma- amióta glutén diétán van, újra tud tejet fogyasztani. DE! Nem szabad diétázni gluténre csak akkor, ha igazolódott az érzékenység, mert utána nehezebb kimutatni az ellenanyagot a vérből. Sajnos nekem nem az orvosok segítettek rájönni, hanem én mentem addig, amíg kiderült, így évekbe tellett. Gasztroenterológust keress, és kérj gluténérzékenységi vizsgálatot. Gyógyszertárban kapható 4-5000 Ft-ért gluténérzékenységi teszt, ha az pozitív, tovább kell menni. Jó, ha nem ez a gond, de érdemes kizárni! Sok sikert kívánok és mielőbbi gyógyulást-problémamegoldást!
A kisfiam babakora óta tejfehérje-érzékeny, a mai napig tejmentes étrenden van. 2 éves korában az allergiateszt tojásérzékenységet is kimutatott, ezért 1 évig elhagytuk a tojást is. Ennek ellenére a széklete sosem volt normális. Én már annak is örülök, hogy most már nem folyós, emésztetlen ételdarabokkal, hanem csak lazább állagú.
A tejtől kijön az ekcémája, a tojástól nem, ezért a tojást visszavezettem. Olvasmányaim alapján arra jutottam (és a gasztroenterológus is rábólintott), hogy túl kevés lehet a gyomorsava, ezért jelenleg orvosi javaslatra Optacidot kap minden főétkezéshez. Nagyon odafigyelek a táplálkozására, itthon nem eszik semmit, amiben adalékanyagok vannak, nem használunk étolajat, cukor és liszt is minimálisra csökkentve (az oviban sajnos más a helyzet, ott csak tejmentes diétán van). Szerencsére jó az étvágya, és a súlya mindig rendben volt. Időnként probiotikumokat kap kúraszerűen, D-vitamint és halolajat szedünk, így az ekcémája jelenleg tünetmentes, és rengeteget javult az immunrendszere is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!