Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Mitől lehet a 2,5 éves fiamnak...

KKati81 kérdése:

Mitől lehet a 2,5 éves fiamnak híg széklete?

Figyelt kérdés
Kedves Anyukák! Kisfiamnak szinte születésétől fogva híg a széklete. Tejérzékeny volt kiskorában, amit a vérvétel és bőrteszt alapján kinőtt, de még mindig tejmentes étrenden tartjuk, mivel látható jelei vannak ha tejterméket eszik. Fájdalma nincs, jókedvű. Több orvosnál jártunk már, alaposan megvizsgálták, szervi baja nincs. Decemberben 3 hétig normalizálódott a helyzet, pedig ugyanazokat ette mint előtte. Próbáltuk felváltva 3 hétig a gluténmentes étrendet, tojásmenteset, szójamenteset. A doktornő tanácsolta hogy újra vonjuk meg tőle a búzalisztet, de azt most nem csináltuk még, mivel már korábban próbáltuk. Találkozott valaki hasonló problémával? Elég tanácstalanok vagyunk, szeretnénk tudni hogy mi okozza ezt, nehogy nagyobb baj legyen. :( Előre is köszönöm!

2017. febr. 24. 08:41
 1/5 anonim ***** válasza:
Az is lehet a gond, hogy ennyire minden mentesen táplálkozik. A gasztro dokink javasolta, ne változtatgassuk ennyiszer az étrendjét. Nem fogja rendesen feldolgozni a szervezete, ha 1 hónapig minden menteset kap és hopp utána jön valami új.
2017. febr. 24. 08:51
 2/5 A kérdező kommentje:
A tejmenteset kénytelenek vagyunk tartani, mivel jelei vannak hogy érzékeny rá. A többi "kísérletezést" pedig novemberben kezdtük, felváltva. Az orvosok szerint ezt ilyen kicsiknél máshogy nem lehet kimutatni. Addig a tejterméken kívül evett mindent és most is eszik. De szeretnénk a végére járni, mert ez nem normális dolog. :(
2017. febr. 24. 09:04
 3/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Amennyiben gluténérzékeny, úgy nem elég három hétig diétázni és nem elég csak a lisztes ételeket kizárni, hanem nagyon szigorú diétára van szükség. A gluténérzékenység okozhat másodlagosan tejérzékenységet, a diéta azonban minimum 6 hónap, mire észreveszed a változást, mert a sorvadt, gyulladt, áteresztővé vált bélbolyhoknak legalább ennyi idő kell a regenerálódáshoz. Az én kisfiamnak évekig volt híg és gyakori széklete, mire kiderült, hogy a tej csak másodlagos probléma- amióta glutén diétán van, újra tud tejet fogyasztani. DE! Nem szabad diétázni gluténre csak akkor, ha igazolódott az érzékenység, mert utána nehezebb kimutatni az ellenanyagot a vérből. Sajnos nekem nem az orvosok segítettek rájönni, hanem én mentem addig, amíg kiderült, így évekbe tellett. Gasztroenterológust keress, és kérj gluténérzékenységi vizsgálatot. Gyógyszertárban kapható 4-5000 Ft-ért gluténérzékenységi teszt, ha az pozitív, tovább kell menni. Jó, ha nem ez a gond, de érdemes kizárni! Sok sikert kívánok és mielőbbi gyógyulást-problémamegoldást!

2017. febr. 24. 09:41
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod, nagyon hasznos volt. A doktornő szerint ki van zárva a gluténérzékenység. Vérvétel is volt. A fiadnak fájt a gyomra, volt egyéb panasza? Az enyémnek nem fáj sosem, a súlya is jó, ezért sem hiszi a doktornő hogy ez lehet a gond. Vannak nagyon speciális vizsgálatok amik állítólag 100%osan kimutatják hogy mi a gond, de nagyobb gyerekeknél ajánlják csak. Tegnap kapott pár darab gumicukrot és ma többször elég hígat kakált, a szaga is más. Ilyet nem szoktam neki adni, lehet inkább valamilyen tartósítószer, szinezék lenne? Jövő hónapban megyünk megint kontrollra, mindenképp kérem hogy folytassuk tovább a teszteket. És ami még furcsább hogy 3 hétig miért volt rendben.
2017. febr. 24. 14:09
 5/5 anonim ***** válasza:

A kisfiam babakora óta tejfehérje-érzékeny, a mai napig tejmentes étrenden van. 2 éves korában az allergiateszt tojásérzékenységet is kimutatott, ezért 1 évig elhagytuk a tojást is. Ennek ellenére a széklete sosem volt normális. Én már annak is örülök, hogy most már nem folyós, emésztetlen ételdarabokkal, hanem csak lazább állagú.

A tejtől kijön az ekcémája, a tojástól nem, ezért a tojást visszavezettem. Olvasmányaim alapján arra jutottam (és a gasztroenterológus is rábólintott), hogy túl kevés lehet a gyomorsava, ezért jelenleg orvosi javaslatra Optacidot kap minden főétkezéshez. Nagyon odafigyelek a táplálkozására, itthon nem eszik semmit, amiben adalékanyagok vannak, nem használunk étolajat, cukor és liszt is minimálisra csökkentve (az oviban sajnos más a helyzet, ott csak tejmentes diétán van). Szerencsére jó az étvágya, és a súlya mindig rendben volt. Időnként probiotikumokat kap kúraszerűen, D-vitamint és halolajat szedünk, így az ekcémája jelenleg tünetmentes, és rengeteget javult az immunrendszere is.

2017. febr. 26. 23:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!