Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Csecsemőkori ekcémáról lenne...

Csecsemőkori ekcémáról lenne pár kérdésem? 4 hónapos a babám, tegnap mondta az orvos, hogy az van neki.

Figyelt kérdés

1. Kinőheti-e?

2. Van olyan, hogy csak piros a bőre, vagy csak száraz, de nem is piros, vagy mindenképpen lesznek majd kifakadó hólyagocskák? Mert eddig nem voltak. A könyöke száraz,de nem piros, az arca piros, de nem annyira száraz, a hónaljában nagy piros folt van, de az sem száraz, de arra azt mondta a doki, hogy gombás felülfertőzés. És a fülcimpája alatt van berepedve.

3. Canestennel kell 2 napig kenni, utána szteroiddal, de nem mondta meddig?

4. Egy piros bogyókból készült fermentált étrend kiegészítőt kap 2 hónapja, amúgy tápszeres az elejétől, lehet, hogy ezek közül okozza valamelyik? (mert 3 éve nem használok semmilyen vegyszert itthon, se kozmetikumot, sem tisztító és mosószert, sima vízben fürdik, csak a nemi szervek táját mosom bionom szappannal, ott semmi seb nincs)Emiatt gondolom, hogy nem külső hatás, hanem belső, vagy öröklött. Szőke, kék szemű, fehér bőrű, mi meg barnák vagyunk, el sem tudom képzelni kitől örökölte ezeket a külső jegyeket... és arra sem emlékszem, hogy mióta van neki, mert nem tulajdonítottam neki jelentőséget...a nyakán a shea vajtól elmúlt, a hónaljában is szépen elhalványodott a shea vajtól, azt hittem, csak mert ott nem szellőzik, emiatt kisbabakori kipállás, vagy ilyesmi...csak az arca tűnt fel, hogy szárazabb és piros és nem múlik el...

4. Akkor már biztos lehetek benne, hogy lesz valami étel allergiája, vagy asztmája? Férjem sem allergiás és én sem, semmire... azért is vittem el orvoshoz, mert anyukámnak, a papámnak pikkelysömöre volt és azt hittem ő is örökölte.

Köszönöm, ha valaki segít, nem google-ra gondolok, hanem olyan tapasztalataira, aki átélte ezt...

2016. ápr. 15. 10:07
 1/3 A kérdező kommentje:
Még azt elfelejtettem, hogy nem vakarózik, jól alszik, jó kedvű, ebből gondolom, hogy nem viszket neki. Mert tud már fogni és meg tudná vakarni az arcát, fülét, de nem teszi...a szteroid nem a viszketésre kell, vagy a piros gyulladást is csökkenti? A táplálék kiegészítőt ma abbahagyjuk!
2016. ápr. 15. 10:12
 2/3 anonim ***** válasza:

Szia, az én kisfiam is ekcémás, és én is az vagyok, tőlem kapta, ajándékba. :)

Az ekcéma egy hajlam, tehát nem lesz neki folyamatosan, de bármi előhozhatja.

Én elvittem gyermekbőrgyógyászhoz privibe, nagyon rendes volt, azt mondta, hogy a babáknak pl. a fogzás, hozzátáplálás, stb. bármi kihozhatja. Szintén vegyszermentesen mosok (már a baba előtt is így volt).

Nekünk elsőre a gyerekorvos által felírt szteroid levitte ugyan, de egy hét után újra előjött, ezt játszottuk kb. egy hónapig, akkor vittem el a fizetős bőrgyógyászhoz. Ő is szteroidos krémet írt, az lassabban vitte le neki, de azóta nem jött elő. Írt egy testápolót is, amiben nincs szteroid, most csak azzal kenjük este. Fürdetőkrémet is írt neki.

Ennyi a sztori, a kérdésekre nem mind tudok válaszolni.

Hólyagok nekünk nem lettek, addig kell szteroidozni, míg el nem múlik, azt meg hogy mi okozta, a privi bőrgyógyász szerint nem érdemes nyomozni, mert kb nem lehet megfejteni. És állította, hogy ételallergia nem okoz ekcémát, ez tévhit.

Ja, saját tapasztalat a shea vajról: én imádom, nekem jó is a bőrömre, a kisfiam bőre meg nem szereti mégsem.

2016. ápr. 15. 11:14
 3/3 anonim ***** válasza:

A bőrgyógyászok csak a bőrhöz értenek, a belgyógyászati problémákhoz nem, ezért is mondhatnak butaságokat, pl. hogy az ekcémát nem ételallergia okozza, vagy hogy nem lehet tudni, mi okozza. A tüneti kezelés (pl. szteroid, ami közismerten terheli a májat, 2 éves kor alatt csak legvégső esetben használnám) csak elnyomja a szervezet jelzéseit, hogy valami baj van, de a problémát nem oldja meg, csak súlyosbítja. Ha nem változik semmi más, az ekcémából így lesz allergia, később asztma (szintváltás másik szervrendszerre).

Az ekcémát több, egymásra is ható tényező okozza. Legfőképpen a felborult bélflóra, ami tápszeres babáknál nagyon gyakori, de anyatejeseknél is előfordul. Ezt probiotikumokkal lehet javítani. Másrészről az áteresztő bélfal miatti élelmiszer-intolerancia (anyatejes babáknál ezért érdemes az anyukának diétázni). Ezt a tápszer későbbi elhagyását követően lehet legjobban kezelni, megfelelő étrenddel (azért ekkor, mert a tehéntej-alapú, esetleg szójaszármazékokat és cukrot is tartalmazó tápszer nem segíti elő a gyógyulást). Hozzájárulnak még az esetleges antibiotikumos kezelések, egyéb gyógyszerek (amik a bélflórát tovább károsítják, így elszaporodik a candida és egyéb káros baktérium- és gombatörzsek). Mivel a bélflóra sérülése gyengíti a még csak kialakulóban lévő immunrendszert, az oltások tovább tetézik a bajt (nálunk ezért lángolt fel kisfiamon minden oltás után az ekcéma). A mesterséges élelmiszer-adalékok, illatszerek és tisztítószerek, szintetikus anyagokból készült ruhák már csak a meglévő tüneteket súlyosbítják. A kóros bélflóra miatt felszaporodnak a szervezetben a méreganyagok és vitamin- illetve ásványianyag-hiány alakulhat ki (pl. vashiányos vérszegénység, cink- és magnéziumhiány). Anyagcserezavar, később idegrendszeri problémák, beszédfejlődési rendellenesség is jó eséllyel kialakulhat.

A kérdéseidre a válasz:

1. Előfordulhat, hogy kinövi, ha nem súlyos a probléma és megerősödik az immunrendszere. Én mindenesetre nem várnék ölbe tett kézzel.

2. Szteroidot általában a tünetek enyhüléséig, minél kisebb mennyiségben (csak az érintett felületre, nagyon vékony rétegben), minél rövidebb ideig ajánlott alkalmazni. Ez általában pár nap, de ha ez tényleg ekcéma (a leírásod alapján én nem vagyok benne biztos, mivel az ekcéma erősen viszket és nagyon jólesik vakarni), úgyis ki fog jönni megint, akkor lehet megint kenni. Persze a száraz pír is jellemző az ekcémásokra, főleg szeles-hideg időben, de ezt pont jól lehetne kezelni sheavajjal, körömvirágolajjal. A kiszáradt, irritált bőr nem viszket, inkább kellemetlen, esetleg fájdalmas, főleg, ha meleg víz éri, esetleg nem megfelelő krém. A gombás-bacis fertőzés ellen pedig nagyon jó az ezüst-kolloid oldat (külsőleg), rövid ideig alkalmazva.

A fermentált étrendkiegészítőről: ha kisbabáknak is ajánlják, szerintem nem kéne gondot okoznia, de ha gyanakszol, 2-3 hétre hagyd el, és figyeld, van-e változás. Ha probiotikum vagy növényi enzimek vannak benne, akkor pont hogy jó hatással kellene lennie. Ha most mégse jó, tartogasd későbbre. Én nagyon ajánlom a BioGaiát vagy más piciknek való (minél tisztább) probiotikumot.

3. Ételallergia vagy asztma természetesen kialakulhat, ha nem jön rendbe a bélflórája. Amivel a hozzátáplálás során vigyázz, illetve később vezesd be: glutén (1 éves kor után), krumpli, gluténmentes gabonák, rizs (minél később), tejtermék (1 éves kor után, bio joghurttal kezdd – ez a legvalószínűbb allergén, mivel most is kvázi tehéntejet kap), kukorica (nehezen emészthető), szója és földimogyoró (minél később, vagy inkább soha...), babfélék (1 napig áztatva, sokáig, nagyon puhára főzve, köménymag, babérlevél).

Érdekességképpen mondom, hogy a kisfiam is 3-4 hónapos kora között lett ekcémás, ő nagyon súlyos eset volt, de mára már szinte teljesen tünetmentes és az atópiás dermatitisze már a múlté!

2 gyerkőc anyukája (aki sokáig maga is ekcémás-allergiás-asztmás volt)

2016. ápr. 19. 00:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!