Rövid nyelvfékkel mit csinál az orvos?
Lidocain és elcsípik.
Hogy varrni kell-e, meg vérzik-e az csak a gyerektől függ. Babáknál szinte semmi, később ha behálózza az ér, akkor már vérezgethet. Nem fáj, de enni nem tud majd pár órán át, előtte egyen.
A 2 évesemnek is rövid, de minket elküldött a főorvos, hogy most nem zaklatná a helyemben ezzel, majd 4-5 év körül, ha biztosan nem növi ki a nyelve. Szerintem nem fogja, de ezeket mondta el a műveletről. Őt még az ölemben kellett fogni a vizsgáló székben és pikk pakk megoldotta volna, csak szerinte felesleges. Majd 1-2 év múlva megyünk vissza.
Újszülött korban nem tud rendesen szopni tőle, azért szokták ellenőrizni azonnal (nekünk 1 évesen derült ki, nem tudta kinyújtani a nyelvét, nem volt nyelve hegye gyakorlatilag, visszahajlott, szív alakú volt, nem hegyes a nyelv. A szoptatással is gondunk volt, de sosem mondta a védőnő, hogy a nyelve is gond lehet, a kórházban kellett volna ellenőrizni.)
Később a beszédnél lesz gondja, L R stb. betűk, logopédusra lehet szükség, az zavarhat el gégészetre a nyelve miatt, ha az miatt gond a beszéd, ilyesmik.
De mint nálunk, még fejlődhet a nyelv jól is, azért mondták, hogy vagy újszülöttként, vagy a beszédkor kell megcsinálni, ne fogjuk le a kisgyereket most... Kicsit megbántam amúgy, hogy nem erőltettem.
Mindenkinek köszönöm a válaszokat! Mi is 2 éves kora után voltunk fogorvosnál, szintén azt mondta, hogy rövidnek tűnik, de várjunk még. Most meg már 5 éves, és most tűnt fel nagyon a logopédián (ahová már 3 éves korától jár), hogy kitátott szájjal nem ér fel a nyelve a szájpadlásra. 1 centi hely van még ott. Így esélye sincs pl. az R hangot megtanulni.
Ellenőrizni pedig így a legkönnyebb, hogy megkéred a kisgyereket, hogy kinyitott szájjal hajlítsa fel a nyelvét a szájpadlásra. Ha felér akkor okés, ha nem akkor rövid. De a gyerekdoki is meg tudja nézni.
Pont ezért aggódok, mert azért már nem csecsemő, nem olyan vékony az a bőr ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!