Mitől köhög a gyermekem?
6 èves kisfiam karácsonykor kezdett köhögni. Mindjárt aznap vettem neki köptetőt - Rhinathiolt - , 2 nap után abba hagytuk, mert már nem volt mit felköhögni.
El is voltunk 4-5 napig, majd újra kezdte, de száraz köhögéssel. Arra nem adtam semmit, mert "csak" reggel, meg délután köhögött, kb 15 percig.
Kb 1 hét után a reggeli köhögése hurutos lett, a délutáni száraz maradt. Ekkor a mèzet adtam neki, hisz az jó nyákoldó. Gyógyszert nem mertem, mert nem volt egyértelmű a köhögés.
Aztán az egyik este nagyon száraz köhögés jött rá, szinte roham szerűen. Másnap elvittem orvoshoz, bár azt mondta, nincs nála lerakódás, felírt neki Spiropent + ACCt. Ezeket 2 nap után abba hagytuk, mert annyira ingerelte a gyerkőcöt, hogy azt hittem, megfullad.
Azóta is köhög, ugyan úgy reggel, ill. dèlután kb 15 percben. (de azt nagyon)
Az oviban is néha köhint csak.
Torka nem fáj, láz nincsen, nem náthás...
Mitől lehet ez? Mit adjak neki, hogy végre elmúljon?
Én inkább szakorvosoknál futnék émg köröket.
Simán lehet az is, hogy a szilárd tüzelés miatt irritálja a sok szemcse a levegőben. De biztosabb, ha szakorvos nézi meg és neki mondod el a kórelőzményt.
Leírás alapján orvos se tudna diagnosztizálni, nemhogy hozzá nem értők.
Kapott a dokitól hörgőtágítót és hurutoldót, gondolom az orvos úgy diagnosztizálta, hogy van letapadt hurut, amit fel kellene szabadítani.
Az "annyira ingerelte" pontosan mit jelent? Sokat köhögött? Vagy sok nyák jött fel? Hurutoldót este nem szabad adni, mert éjszaka nem tud tőle aludni a gyerek (pontosan azért, mert akkor is felszabadítja a nyákot és az ingerli a légutakat, amit így szerencsére kiköhög).
Az orvos által felírt gyógyszereket nem adod neki, orvoshoz vissza nem viszed, gondolod, hogy majd innen távgyógyítja valaki? Köhögés lehet letapadt nyák, allergia, asztma, fertőzés, idegen test és még ezer másik ok miatt...
Milyen szakorvosra gondolsz? Nem igazán értek ehhez, szerencsére nem vagyunk betegesek, évente egyszer megyünk orvoshoz.
A doki szó szerint azt mondta, miután meghallgatta, hogy "nincs lerakódás", épp ezért nem is értem, miért írt ilyen gyógyszeteket. Az ingerlést úgy értem, hogy a gyógyszer beadása után kb 10 perccel elkezdte a köhögést, s abba sem bírta hagyni, levegőt is alig bírt venni , a kis keze csak úgy remegett, hogy igyon pár kortyot.. (a gyógyszerhez sokat ivott, amúgy is alapból kb 1 litert iszik napont) de nem igazán szakadt fel neki semmi.
Reggel s délután 4 körül kapta a gyógyszereket.
Nem távgyógyítást várok, hanem tanácsot, mert az orvos nem ért semmit...
Mondjuk pulmonológiára vidd el, ahol alaposabban megvizsgálják. Ezer oka lehet, még akár pszichés is. Ezért kell kivizsgáltatni.
Vizsgálat és szakmai hozzáértés nélkül nem igazán tudjuk megmondani a tutit.
"Milyen szakorvosra gondolsz? Nem igazán értek ehhez, szerencsére nem vagyunk betegesek, évente egyszer megyünk orvoshoz. "
Legyél már talpraesettebb! Bemész egy gyerekkórházba, vagy betelefonálsz és megkérdezed hogy a tünetek alapján hova irányítanak. Ennyi.
Gondolom arra magadtól is rájöttél, hogy ha köhög, akkor nem fogorvos vagy proktológus lesz az illetékes.
Nekem ebben az a legfurább, hogy csak otthon köhög. Nincsen penész vagy más allergén, ami ezt okozhatja? Állat például?
Érdemes lenne megpróbálni párásítani hidegpárásítóval. Lehet, hogy nagyon száraz a levegő a fűtés miatt. Gyakran szellőztess. Ha Salvus vizet teszel a hidegpárásítóba, az a tuti.
De a lelki okokat sem lehet kizárni, főleg így, hogy otthon köhög, oviban alig.
Penész sajnos akad - újépítésű a házunk, ytong, műanyag nyílászárók... Fent a plafon alatt a sarkokban a külső fal mentén.. Kb 2 tenyérnyi foltban szokott előjönni. Szakember azt mondta, hogy ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni, ez az átka az új házaknak. Ecettel szoktuk lefújni, majd letörölni..
Erre nem is gondoltam..
Sok okos tanácsot kaptam, dután vissza viszem a kicsit a dokihoz s felhívom ezekre a tényezőkre is a figyelmét,ha neki nem jut eszébe.
A párásítást is mindenképp megoldom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!