1 éves fiamnak tüszős mandulagyulladása van, de még csak hőemelkedése sincs. A szájában egyre jobban szaporodnak a fehér pöttyök. Már elől is van az ajkán. Ilyenek szoktak lenni a tünetek, vagy vigyem vissza a dokihoz?
Mononucleosisnak tűnik.
Az vírusos, tüneti kezelés van csak rá, aztán elmúlik. De tárolódik a gerincvelőben és később előjöhet.
Látatlanban mondom, gondolom ezer más betegségnek is lehet ilyen tünete. Nekem volt párszor, amikor bedurvul, akkor a fő tünete a nyelési nehézség, nagyon fájdalmas nyelni. Két hét alatt elmúlik. Gyógyszerre nincs szükség, én csak fájdalomcsillapítót ettem a nyelési fájdalom enyhítésére (de akkor kamasz voltam, őt orvosi engedély nélkül ne gyógyszerezd!).
Meglehetősen általános tüneteket említett. Hogyan jönnek rá az orvosok, hogy minden kétséget kizáróan mononucleosisról van szó?
Teljes biztonsággal szinte csak laborvizsgálatokkal, egyébként pusztán a tünetek alapján aligha állítható fel teljesen egzakt diagnózis. Leggyakrabban a tüszős mandulagyulladással szokták összekeverni a kezdeti stádiumot, gyakran ugyanis szinte megtévesztően azonosak a tünetek. A választ ezekben az esetekben is a laborvizsgálat adja meg. De a betegség még ebből a szempontból is rendhagyó, mert korántsem biztos, hogy az első tünetek jelentkezésekor egy vérvétel kimutatja. Mindenesetre a legárulkodóbb, hogy ha valaki megfertőződik mononucleosisszal, annál jellegzetes elváltozások jelentkeznek a vérképben: rendszerint megszaporodnak a limfociták és a monociták. Ez okozza egyébként a nyirokcsomók, netán a máj vagy a lép megduzzadását is. A májproblémák néha sárgasághoz is vezetnek.
Hogyan lehet gyógyítani a mononucleosist?
Sehogy. Magától elmúlik, amikor elmúlik, és mint mondtam, ez betegenként is erősen változó. Gyorsítani nem nagyon lehetséges a lefolyását, így igazán sokat sajnos nem tehetünk. Pihenés, a megterhelő fizikai aktivitás kerülése mindenképpen javasolt, az egyes tüneteket pedig azok a gyógyszerek enyhíthetik, amiket egyébként is szedünk ilyen esetekben. Ezek persze magát a betegséget nem gyógyítják meg, és csakis orvosi rendelvényre élhetünk velük. Bizonyos esetekben antibiotikumokra is szükség lehet egyes felülfertőződések, komplikációk miatt, de ez sem gyakori. Ha azonban nincsenek efféle fertőzések, éppen a máj állapota miatt kerülni kell az antibiotikumokat, és mint sejthető, az alkoholfogyasztás sem javasolt. Mindvégig ügyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra, és ami nagyon fontos, szedjünk vitaminokat, együnk sok gyümölcsöt, zöldséget. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás ilyenkor kiemelten fontos.
[link] Itt egy fotó is van róla, de Google még sok egyebet is kiad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!