Éles homlokcsont 8 hónapos kisfiam homloka középen a varratnál éles, mintha csontkinövés lenne. Doki szerint nem kell vele foglalkozni mert szabályos a koponya. Valakinek volt már ilyen problémája? Milyen szakorvos foglalkozik ezzel?
Az én kisebbik fiam trigonocephaliával született. A homlokvarrata elcsontosodott már méhen belül, ezért furcsa volt a homloka, és 6 hónaposan műtötték meg.
A homlokvarrat kicsit kakukktojás a többi varrathoz képest, mert az már nagyon korán el kezd csontosodni születés után, többnyire 2 éves korra záródik, a többinek viszont nem szabad. Szóval, ha csak egy enyhe csonttaréjt érzel ott, és eddig nem volt, akkor lehet hogy semmi gond, normális. Ha viszont már így született, és felülnézetből "háromszögformájú" a homloka, középen kiemelkedő a homloka, a szemdökcsont széle nem emelkedik ki, hanem besüppedt. Esetleg közel ülő szemei vannak, és epicanthus redője van (a belső szemzug takarásban van), akkor gond van.
Idegsebész foglalkozik ezekkel a koponyacsontosodási problémákkal. Jelenleg két orvos van az országban, aki műti őket (hacsak azóta nem lett több). Dr. Prof Bognár Lászlóhoz érdemes elmenni, ha ilyen probléma van. Amúgy első körben a területileg illetékes gyermekneurológushoz kellene elmenni.
Írd be a google-ba, hogy trigonocephaly és néz meg néhány képet, illetve ha beírod, hogy háromszögfejűség, akkor is találsz néhányat.
Kedves második válaszoló!
Az én kisfiam homloka is ilyen. Ha felülről nézem, akkor háromszög feje van. Születése óta mondom, hogy háromszög feje van a gyereknek, de mindenki azt hitte hülye vagyok.
Akkor kérni fogok én is egy beutalót a gyerekneurológushoz.
A kérdésem, hogy ha nem műtik meg, akkor lesz valami egészségügyi problémája?
2-es vagyok. Műteni 4-6 hónapos korban szokták őket, ha időben felismerik. Sajnos ha nem ismerik fel időben, akkor csúszik a műtét is, ami nem jó. Minimum 6 kilót el kell érnie, de inkább a 7-et.
Ha nem műtik meg, akkor súlyos viselkedésbeli problémái, magatartászavara lehet (magyarul elviselhetetlenül kezelhetetlen lesz), gond lehet a beszédfejlődéssel, iskoláskorban lehet tanulási nehézsége, extrém esetben mentális retardáció is előfordulhat. Bár én olyat nem ismerek, akit nem műtöttek meg, csak olyat, akit később műtöttek, és náluk volt gond a beszédfejlődéssel, magatartással.Ezen kívül előbb-utóbb egyre jobban fog fájni a feje, amit amíg beszélni sem tud, el sem tud mondani, sőt később sem biztos, ha nem tudja viszonyítani a normál állapothoz, mert nem tudja milyen, ha nem fáj a feje. Állandó nyomásfokozódás lenne az agyban. Alvászavarai is lehetnek.
Én 2 hónaposan elvittem a fiamat a Bognár professzorhoz a magánrendelésére, röntgen nélkül is kétséget kizáróan megállapította, hogy trigonocephaliás. Ezzel ellentétben néhány másik orvos szerint (aki még nem látott ilyet), "majd alakul az a fejforma, csak a szülés miatt ilyen". Később már a műtét után egyszer beszélgettem a nőgyógyászommal, és ő is megerősített abban, hogy ha szülés után el is mozdulnak a csontok, azok max. pár órán belül visszarendeződnek, szóval attól nem lehet, ráadásul azt mondta, hogy nem is a homloknál szoktak elmozdulni olyankor a csontok, úgyhogy azt ilyesmi nem magyarázza. Mi a gyermekneurológiára később kaptunk időpontot, így oda már a professzortól kapott lelettel mentünk.
A tb-s útja ennek az, hogy kérsz a háziorvostól beutalót a gyermekneurológiára, ő esetleg kér egy röntgent (de a felvételt is kérje ki, ez nagyon fontos, mert volt akinek a röntgenorvos rossz leletezése miatt csúszott a diagnózis), aztán tovább utal az idegsebészhez. A Bognár prof. viszont már csak Debrecenben rendel tb-s-en, Budapesten csak a magánrendelése maradt. De amúgy is jobb, ha a műtét Debrecenben van, jobbak a körülmények.
A mi városunkban mindenkinek csinálnak koponya Uh-ot, de az én fiamnál se vették észre UH-on, ami kicsit így viccesen is hangzik, mert rajta szemmel is lehetett egyértelműen ezt látni. Az egyik ismerősöm fiának is ugyanez a betegsége (egy városban lakunk), de nála sem vették észre, sőt nála még a röntgenen is tévesen negatívan diagnosztizálta a röntgenorvos, ezért csúszott a műtétje. Remélem hogy csak nálunk ilyen bénák, ami képalkotó vizsgálatokat illeti, és máshol azért talán tapasztaltabbak. Mondjuk ez egy kisváros.
De a lényeg, hogy elméletben UH-on is lehet ezt látni, aztán hogy gyakorlatban mit vesz észre aki UH-oz, az már más kérdés.
Az ortopédorvosnak, aki nálunk van, halvány lila gőze nem volt erről az egészről. Amikor 6 hetesen rákérdeztem nála, hogy mit gondol, ő kerek-perec megmondta, hogy ő ehhez nem ért, kérdezzem meg a gyerekorvost. És egyébként is, majd alakul a feje. Viszont tudok olyanról, akit pont az ortopédorvos figyelmeztetett (más város) egy csípőszűrésen, hogy valami nem stimmel a koponyaformájával, és mindenképp vigye ezzel szakorvoshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!