Miért nem adnak az orvosok beutalót?
Figyelt kérdés
Kisfiamnak szemészeti probléma kapcsán, koponya ct-t javasolt az orvos. Rendellenességet lát, a daganatot akarja kizárni. Azt mondta vegyem fel a háziorvossal a kapcsolatot, aki kerek-perec megmondta, hogy ő nem adhat. A szakorvos pedig azt mondta, hogy azért nem adhat, mert nem konkrét tünet van, hanem "csak" a biztonság kedvéért lenne jó ez a vizsgálat. Most Neurológiára küldtek el, mert ott esetleg kaphatunk beutalót. Már tiszta ideg vagyok, nem értem, ha egy kisgyereknek egyáltalán felmerül a daganat kérdés, akkor miért tologatja egyik orvos- a másikhoz a kicsit.2015. febr. 12. 17:45
11/20 A kérdező kommentje:
Hát ez az!!! Azt mondta, hogy nem. Azért nem , mert nem konkrét tünetei vannak, hanem csak egy ráutaló jel van és elvileg nem valószínű a daganat, de kizárni sem tudja szemészként. De mindössze ez az egy tény (papilla oedema) nem ad neki indokot egy koponya ct beutalóhoz.
2015. febr. 12. 18:41
12/20 anonim válasza:
Szerintem jobban jársz a neurológussal. Annak talán lesz annyi esze, hogy egy gyereket agytumor gyanújával ne CT-re, hanem MR-re küldjön...
13/20 anonim válasza:
Arra azért lenne egy megjegyzésem, hogy el kell bírálni, hogy kinél szükséges és kinél nem mert drága vizsgálat. Tavaly jutott el hozzám egy anyuka kiposztolt üzenete a Facebook-on miszerint megvolt az időpontjuk a vizsgálatra, kivárták az időt de mire mentek volna felülbírálták a vizsgálat szükségességét és nem csinálták meg. Későbbre tudtak menni máshova minek eredményeképpen közölték, hogy a 6 éves kisfiúnak rosszindulatú daganata van ami már többfelé áttétet képezett. Így már kezelésre sem volt lehetősége. Hát ennyit erről a nagy magyar egészségügyről. Akinek nincs pénze az ott pusztulhat ahol van.
14/20 A kérdező kommentje:
hát, 13-as, nem nyugodtam meg! :-(
2015. febr. 12. 18:58
15/20 anonim válasza:
Nézd, a szemész megnézte, nem szemprobléma. A teendője, hogy visszairányít a háziorvoshoz, aki a tünetek, leletek birtokában eldönti, milyen irányban vizsgálódik tovább.
Nem a szemész dolga neurológushoz küldeni.
Igen, nehéz ez szülőként, de ez a normális, amit csináltak.
16/20 A kérdező kommentje:
De igen, szemprobléma az, ami neki van! A kiváltó okot vizsgálják. Eredetileg is szó volt a ct-ről, akkor még arról beszéltek, hogy mentővel visznek át a Heim Pálba, aztán kimondták, hogy "szerintünk" nincs olyan gond, hazaküldtek most meg mégis. Lehet, hogy ez a normális eljárás, de véleményem szerint a múltkor is közölhették volna, hogy vizsgálódjunk tovább. Azonkívül pedig mivel összefügg a neurológiai problémával, simán átküldhet a szemész a neurológiára, a háziorvos véleménye nélkül, hiszen oda nem kértek beutalót.
2015. febr. 12. 19:07
17/20 anonim válasza:
A látásprobléma nem feltétlenül szemprobléma! Itt a ti esetetek, okozhatja neurológiai kórkép is. Amivel a szemész nem tud mit kezdeni.
18/20 anonim válasza:
Próbálj megnyugodni és örülj neki, hogy a neurológiára küldenek, mert ott átnézik a gyereket rendesen. A szemorvos azt tudja megmondani, hogy nem szemprobléma. Lehet még a magas cukor is, de ha neurológushoz eljuttok, szerintem is kérdezd meg, hogy az MR nem lenne-e biztonságosabb a gyerek számára. Sokkal modernebb és nem sugárterhelés. Drágább is, de jobb.
19/20 anonim válasza:
Szia. 5 éves kisfiamnak is papilla pangása van. Mi a Mária utcai gyermekszemészetről kaptunk beutalót a Tűzoltó utcai gyermekklinikára 4 nappal későbbre, ahol még a befekvés napján megkaptuk a beutalót az altatásos MR-re. Szerencsére nem találtak semmilyen rendellenességet, de 1 hónap múlva újabb szemészeti kontroll, 2 hónap múlva pedig neurológiai kontroll lesz. Ha gondolod írj privit. Kitartást, tudom min mész keresztül. Én még a negatív MR ellenére is ideges vagyok.
20/20 anonim válasza:
22.01-es vagyok. Nálunk neurológiai tünet, hogy kicsit többet esett-kelt mostanában, és elég sokat fájt a feje. Fejfájásnaplót kell vezetnünk. A szemészeti zárón az van, hogy látóidegfő rendellenesség. De a szeme teljesen jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!