Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Miért nem adnak az orvosok...

Miért nem adnak az orvosok beutalót?

Figyelt kérdés
Kisfiamnak szemészeti probléma kapcsán, koponya ct-t javasolt az orvos. Rendellenességet lát, a daganatot akarja kizárni. Azt mondta vegyem fel a háziorvossal a kapcsolatot, aki kerek-perec megmondta, hogy ő nem adhat. A szakorvos pedig azt mondta, hogy azért nem adhat, mert nem konkrét tünet van, hanem "csak" a biztonság kedvéért lenne jó ez a vizsgálat. Most Neurológiára küldtek el, mert ott esetleg kaphatunk beutalót. Már tiszta ideg vagyok, nem értem, ha egy kisgyereknek egyáltalán felmerül a daganat kérdés, akkor miért tologatja egyik orvos- a másikhoz a kicsit.
2015. febr. 12. 17:45
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
38%
Lehet hatalmas baromság amit mondok,de a pénz miatt!
2015. febr. 12. 18:02
 2/20 anonim ***** válasza:

Ez amúgy így van. Nekem is szemészeti gond miatt kellett menni szemészetre, nem láttak semmit, nem MR-re küldtek, hanem azonnal a neurológiára, mert az nem szeprobléma onnantól, akkor agyi (vagy belgyógyászati pl. pajzsmirigy).

A neurológia zavart MR-re agydaganat gyanúval, 2 hónapra adtak időpontot. Megúntam, kifizettem a vizsgálatot, 3 napon belül meg volt, hogy nem agydaganat. Küldtek tovább pajzsmirigy gyanúval belgyógyászhoz, a látóideggyógyász/neurológus javaslatára és így tovább.

A protokoll sajnos ez, kérj előre már időpontot ct-re annyival előrébb leszel, mire a neurológus kiadja a beutalót. Mást nem tudsz javítani ezen a helyzeten.

2015. febr. 12. 18:04
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert ehhez szakorvosi beutaló kell. A háziorvos nem adhat egyből Ct-re beutalót, csak a szakorvoshoz, aki jelen esetben a neurológus. Majd ő dönti el, hogy milyen vizsgálatokra van szükség. Egyik szakorvos (jelen esetben a szemész) pedig szintén nem adhat beutalót más szakterülethez tartozó vizsgálatra. Megértem, hogy ideges vagy, de ha ezt végiggondolod teljesen logikus.
2015. febr. 12. 18:07
 4/20 anonim ***** válasza:
80%

Megmondták, nem?

A háziorvos nem adhat CT-re beutalót. Azért, mert nem elég kompetens annak megítélésében, hogy van-e rá szükség vagy sem.

A szakorvos meg indok nélkül nem ad. Egyáltalán milyen szakorvos?

Tudod a CT bazi nagy sugárterhelés, főleg egy gyereknek. Nem lenne szerencsés, ha mindenkit benyomnának a CT-be, mert "anyuka aggódik". Ha van rá indok, akkor alapos mérlegelés után el lehet küldeni CT-re, de ilyenkor inkább az MR-t választják egy gyereknél.

Ezek drága vizsgálatok, hosszú várólistával. Muszáj a forrásokat viszonylag értelmesen beosztani, nem mehet mindenki a feje után.

2015. febr. 12. 18:17
 5/20 anonim ***** válasza:
A CT nem 2 ft-os vizsgálat, ha indokolt a szakorvos adhat beutalót. Jogos, hogy neurora küldtek.
2015. febr. 12. 18:18
 6/20 A kérdező kommentje:

Igen, valószínű így van, csak azzal, hogy a szemorvos elküldött, elmondhatta volna rögtön, hogy mi a folyamat. Ráadásul azon vagyon a legjobban kiakadva, hogy eredetileg 2 hónapja volt a vizsgálat, ahol azt mondták "szerintük" nincs gond. Akkor több ízben rákérdeztem, hogy a szemészeti vizsgálatok elegendők-e, azt mondták igen. Most meg a kontrollon -két hónap elteltével- azt mondják, hogy azért mégis menjek el koponya ct-re. Hát ennyi idő alatt akár meg is hallhatna egy beteg. Ha ne adj' Isten baj lenne, akkor ez a 2 hónap súlyos veszteség lenne. :-( Alig birom kivárni a hétfőt, és még ott is ki tudja mikorra kapunk időpontot, ha ad beutalót a neurológus. :-(

Érzem hogy ebből magán doki lesz..

2015. febr. 12. 18:21
 7/20 A kérdező kommentje:
Kedves 4-es! Nyilván nem jókedvemből akarom vinni a gyerekem ilyen vizsgálatra. Az orvos javasolta a daganat kizárása érdekében. Szerinted, ha ez nem indok, akkor mi?
2015. febr. 12. 18:22
 8/20 anonim ***** válasza:
De mégis milyen orvos? Hisz azt írod, utána az a valamilyen orvos a háziorvoshoz küldött, majd szakorvoshoz. Akkor mégis milyen orvos volt az első?
2015. febr. 12. 18:31
 9/20 A kérdező kommentje:
A helyi szemészetről küldtek pestre az országos gyermekszemészeti klinikára. Az Országos Klinikáról a szemész(adjunktus) küldött a házi orvoshoz. Aztán a házi vissza a szemészhet, aki ezek után a neurológiára.
2015. febr. 12. 18:34
 10/20 anonim ***** válasza:
És a szemész nem tud beutalni CT-re?? Hát ez elég érdekes.
2015. febr. 12. 18:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!