Lázcsillapítással kérdés. Kell vagy nem?
A minap az ügyeletet hívtam a kisfiam ügyébe, mivel makacs, 40 fokos láza volt. Ez lement 37,5-re és mivel ez volt az első, nem voltam benne biztos, hogy hőemelkedés esetén adhatok-e neki lázcsillapítót, hogy még ezt is lenyomja-e.
Felhívtam hajnali fél egykor az ügyeletet, és úgy beszélt velem az ápolónő (hangjából ítélve fiatalabb), mint a kutyával. Elmondott konkrétan minden gyerekkínzónak, mert fölösleges lázat csillapítani, majd elmúlik. Ha lázgörcse lenne ESETLEG vigyem be, vagy adjak neki görcsoldót, max 5-6 perces görcse lesz. Utána interneten nézegettem (mikor elaludt a csöppem - 3,5 éves), és ezt találtam:
"A lázat nem kell csillapítani. Sem gyógyszerrel, és különösen nem hűtőfürdővel vagy vizes borogatással vagy bármely más eljárással, amit gyermekünk kellemetlennek, esetleg rettenetesnek találhat.
Ma már a lázas gyermek felébresztését és fizikai hűtését értelmetlen kínzásnak tartjuk."
"Nem, a láz a régi hiedelmekkel ellentétben nem káros és nem veszélyes. A magas láz sem. Nem okoz agykárosodást, nem terheli túl a szervezetet és nem okoz halált. Nem emelkedik spontán 41,7 fok fölé.
A lázzal járó szaporább légzés, szívműködés nem veszélyes, és a magasabb testhőmérsékletet biztosító fokozott energiatermelés sem megterhelőbb, mint az intenzív játszás vagy sportolás. "
Én vagyok túl régimódi, vagy tényleg ennyire tudatlan, rossz, gyerekkínzó anya vagyok? Teljesen elbizonytalanodtam...eddig abban a hitben voltam, hogy magas, 39 fokos láz- xx fokos láz esetén hűtőfürdő, utána pedig lázcsillapító gyógyszer, ha szükséges.
Nektek mi a véleményetek? Itt a cikk, ha hagyja:
Én mélységesen megértelek, 39 foknál már pánikba esnék.
A doktornő stílusa meg számomra megmagyarázhatatlan!!!!
37,5-nél nem kell lázcsillapító, 39 fok alatt még mondjuk elmegy, de utána nem tudnám tétlenül nézni. vagy gyógyszer, vagy borogatás. lehet, én is régi módi vagyok, de azon a véleményen vagyok, mint te.
Akkor en is gyerekkinzo vok.
Legutobb amikor a lanyom beteg volt egy napig volt magas laza. De annyira h az orvos mondta h 6orankent nyugodtan adhatom a lazcsillapitot + termeszetesen sok folyadek. Viszon 2 lazcsillapito kozott is ment fel a laza a kincsemnek. Ezert hutofurdoztunk. Mondjuk nem hidegvizbe rakom a gyereket m akkor lehet h en is uvoltenek hanem rendes furdovizet engedek....mintha csak pancsizni mennenk es mikozben jatszik a vizbe fokozatosan engedek mindig egy kis hideg vizet. Ez mindig pillanatok alatt leviszi a lazat.
Amikor én gyerek voltam, és 40 fokos lázam volt, a drága jó nagymamám (imádtam) mindig vizes borogatást tett a csuklómra, és bokáimra. Később amikor újra lázas voltam, jöttek a lázcsillapító gyógyszerek. De olyan soha nem volt, hogy hagyjuk a gyereket lázasan, őrjítő fejfájással (mert a magas láz fejfájással jár) és nem adunk neki semmit. A láz igaz, nem halálos, de igenis kell csillapítani a gyerek vagy akár felnőtt fájdalmát. 3 gyereket neveltem fel. Ők is voltak lázasok, és bizony én is a mamám, és szüleim tanácsát követtem. Vizes borogatás, és lázcsillapítás. Arról nem is beszélve, hogy minden lázcsillapító gyógyszerben van fájdalomcsillapító is.
Én ma felnőttként ha nagy ritkán lázas leszek, beveszek egy tablettát, és igyekszem kialudni.
Úgy látszik minél több év telik el, annál több mindenre mondják, hogy nem jó ahogy az elmúlt 60 évben gyógyították, vagy ettek vagy ittak.. Csak az a jó amit ma mondanak..
Hát nem tudom.. Ilyenkor egy riport jut eszembe amitől kinyílt a bicska a zsebemben.
Egy magát pszichológusnak nevezett nő azt mondta, hogy az óvodákban be kell tiltani pár mesét, és dalocskát, mert szexuális jelentése van vagy erőszakos.
Pl:
Tom és Jerry
Bújj bújj zöld ág dalocska
Na ez jut eszembe ha valaki ma azt mondja, hogy nem kell foglalkozni 40 fokos lázas gyerekkel..
Igen, a borogatást nem is mertem elsütni, mert egyből 39 9-el kelt fel! És én is pancsivízbe teszem, és úgy hűtöm...
De rendben, innentől is maradok ennél a módszernél, köszönöm! :)
Par hónapja, amikor meg terhes voltam, a kórház szervezett baba-elsősegély tanfolyamot (elso gyerek, ugyhogy el is mentem). Ott is azt mondtak, hogy a lázat igenis csillapítani kell.
Szóval en sem hagynám, nekem sem jo, ha lázas vagyok...
Amikor a lányom szilveszter este magas 39-40 fokos láza volt akkor én sem tettem volna semmi, hogy levigyem a lázát?
Hát nem!Én is mindig csillapítom neki ha lázas 38 fok-tól.
Nálunk még az ügyeleten is azt mondják, hogy 38 fölött csillapítani kell a lázat.
Jézus Mária!!!!!Ez a cikk nagyon durva...és még sokan azt állítják, hogy az oltásokkal akarják kicsinálni a népet..de szerintem ha valaki hallgat egy ilyen cikk írójára, na az az igazi gyerek gyilkosság!!!!
Én már 38 fokos láznál láz csillapítok.Eddig 1x volt 3 év alatt a kislányomnak 40 fokos láza, de akkor úgy megijedtem hogy beraktuk a kocsiba, és haladtunk vele az ügyeletre!
Komolyan..aki volt már életében biológia órán, az tudja, hogy a testben is magas láz esetén a fehérjék kicsapódhatnak, ami visszafordíthatatlan folyamat, és komoly gondokat okozhat..régen nem véletlenül haltak meg magas láz miatt sokan.Mert csak vegyünk egy életszerű példát: Ha a tojást forró serpenyőbe bele ütöd, akkor az kicsapódik...és hiába hűtőgeted te azt utána, úgy se lesz olyan mint az eredeti!!
Úgy hogy én inkább csillapítom a gyerekeim lázát, mint hogy temessem őket!!!
Szerintem a lázas állapot, egy veszettül szar érzés. Igen, én sem használok azonnal lázcsillapítót a gyereknél sem, meg magunknál sem, de van az a pont, amikor nincs tovább, csillapítani kell. A fiamnál ez 38,5. Eddig fel sem tűnik neki semmi, de ekkortól csak kínlódik, most már beszél is, és mondja, hogy nem jó, nem érzi jól magát. Na, ekkor jön nálunk a Nurofen. 10 perc múlva semmi.
Kb egy hónapja a lázcsillapító ellenére emelkedett a láza az egekbe. 40,5 volt, nem bírtam lehúzni. Ő meg a kezemben kiterült mint egy leveli béka. Nem érdekelnek az újkori kutatások, meg egyes dokik véleménye, meg egy-két okostojás sem, én csillapítottam a lázát. Az én gyerekem, én tudom mi kell neki. Bő fél órás nedves lepedő csavargatás után elindult lefelé a láza, egyre jobb kedve lett. EZ nekem többet ér, mint akármelyik cikk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!