Baranyhimlo. Oltassak vagy ne? Miert?
Én nem oltatok.
Lehet régimódi,de szeretném,ha fiaim átesnének rajta.A védőnőm mondta(aki amúgy nagyon lelkiismeretes,naprakész),hogy az oltás kb 10 évig ad védelmet,ezután újra kell oltani.Tehát ha nincs életig tartó védelem akkor mi értelme?Pont akkor múlik el a hatás,amikor már veszélyes a vírus.
Amúgy mondják,hogy azért jó oltatni,mert a mai bárányhimlő agresszívabb,veszélyesebb mint régen.Nyilván mindenki máshogy viseli,de öcsém kb 3 éve esett át rajta,akkor volt 12 éves,és 5 nap alatt végig ment rajta az egész,különösebb gond nélkül....
én örülnék,ha fiaim elkapnák még gyerekként, mert akkor tuti védettek egy életre.
Oltattam a nagyot és épp tegnap beszéltük meg a gyerekorvossal, hogy a kicsi is megkapja. Mind a két oltást.
Ha el is kapják, de már enyhébben, mint amiket az utóbbi időben láttam a környezetemben (kórház, csillapíthatatlan 40 fokos láz, millió kiütés számomra elképesztő helyeken, stb) már megérte. És igen, majd újraoltatjuk őket, ha kell.
Én is beoltattam a kisfiamat (most 3 éves, tavasszal kapta 2 oltással).
A háziorvosunk megbízható, jó szakember, a védőnő szintén: mindketten ajánlották, illetve az oviban is nagyon örültek.
Amikor a közösségben (ovi, bölcsi) végigsöpör a járvány, akkor én nyugodt lehetek, a kisfiam sem rostokol betegen otthon hetekig.
A másik érvem tisztán matematikai: annak esélye, hogy az oltástól szenved el valamilyen szövődményt lényegesen kisebb, mint a normál lefolyású betegségben.
Van az ismerettségi körben olyan, aki a bárányhimlő miatt súlyos ízületigyulladás beteg lett (élete végéig tartó betegség, ami tényleg problémát okoz a mindennapokban, fájdalom, nehéz közlekedés stb.), olyan is, akinek a bőrén (arcán) sajnos nagyon csúnya kráteres hegek maradtak- szegény emiatt elég gátlásos. szégyenlős emberré is vált.
Ezeket szeretném elkerülni, ezért döntöttünk a védőoltás mellett.
Előző válaszoló vagyok:
azt még hozzátenném, hogy én gyerekként normálisan átestem a bárányhimlőn, de felnőttként újra.
Iszonyatos volt felnőttként végigélni, kórházban is voltam- pedig tényleg voltam bárányhimlős óvodás koromban- rendesen.
Tehát az sem igaz, hogy aki gyermekként "természetes módon" átesett rajta, az örökre védett lenne- itt vagyok példának én :)
Nos, én nem voltam gyerekkoromban bárányhimlős, mindhárom gyerekem elkapta, átlagos lefolyású volt, én viszont akkor is kimaradtam belőle. Azóta már unokám van, és lassan ötven éves leszek, és még mindig nem kaptam el...
Úgyhogy nem tudom mi alapján kapjuk el vagy nem kapjuk el, de én eddig megúsztam...
Lehet, hogy erős immunrendszer kérdése,ami a mai stresszes világban egyre rosszabb. Lehet, hogy ezért súlyosabb lefolyású mostanság ez a betegség.
Ha most lennének kicsik a gyerekeim én biztosan nem oltatnám be őket, elég az a sok kötelező, és én sem nagyon bízom már benne, hogy mi van ezekben az oltásokban...
Túlságosan erőszakosan tör előre a gyógyszeripar, és hát az ő érdekeik bármit megengednek ma már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!