Ma voltam orvosnál a kislányommal. Azt mondta tüdőgyulladás gyanús. Ilyenkor nem kell röntgen?
Ha az rtg-n van tüdőgyulladás, akkor kap antibiotikumot és köptetőt.
Ja, hogy azt most is kap... Akkor mennyivel lennél előbbre az rtg-vel?
Tüdőgyulladásnak más tünetei is vannak a köhögésen és orrfolyáson kívül
Vagy nem. Lehet akár láz és köhögés nélkül is...
#2 +1
Nem a röntgentől gyógyul, hanem a gyógyszertől.
A röntgen arra való, hogy megerősítse a gyanút, amit a klinikum kelt.
A mellkasröntgenen a tüdőgyulladás megjelenése egyébként nincs összhangban a tünetekkel, később alakul ki (tehát még valószínűleg nem is látszana, ha van is neki), illetve már jól van a beteg, és még mindig látszik a röntgenen a gyulladás (consolidatio).
Ha még mindig csúnyákat hall az orvos és a gyerek közérzete sem javul, akkor érdemes röntgenezni.
Nekem kétszer is volt tüdőgyulladásom. Egyiknek sem voltak súlyos tünetei. Rossz közérzet és garat fájdalom. Az első még gyerekként volt, azt könnyen megúsztam. A másodiknál diagnosztizáltak három hét alatt ügyeleten és háziorvosnál torokgyulladással, garatgyulladással, hörgőgyulladással és végül a szüleim toltak be a saját háziorvosukhoz, hogy hallgasson már rám. Azt mondta nem biztos benne, hogy tüdőgyulladás, de biztos, ami biztos menjek röntgenre. Addigra már köhögtem is. A röntgen után le sem ért a fenekem a folyosón már mondta a kiértékelő doki, hogy azonnal menjek be. Tenyérnyi folt volt már az egyik oldalon. Újabb kb. 1,5 héttel később kezdtem fulladni, pedig már a második adag antibiotikumot szedtem.
Az a baj, hogy ha vírusos, akkor úgysem tudnak igazán mit adni. Tüneti kezelés van és leküzdi a szervezet. Ha bakteriális, akkor meg próbálkoznak antibiotikummal. Adnak biztos, ami biztos és ennyi. Szerintem már nagyon nagy bajnak kell lennie ahhoz, hogy komolyabb vizsgálatokra küldjenek ezzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!