Hogyan történhet meg hogy a gyerek elveszíti az addig megszerzett képességeit? Autizmus spektrumzavar későbbi felismerése, gondolok itt 18 hónapos gyerekre. Kifejtem.
Az én fiam bele néz a szemembe, kommunikál, mutogat, integet, tapsol, játszik (egyedül is és velünk is, kukucs játék, “fogócska”, szinte bármit amit csak lehet, amúgy 13 hónapos) utánoz, “parancsokat” teljesít, szereti a gyerekeket, nagyon szeret társaságban lenni, életvidám kiskrapek. Nála is előfordulhat, hogy “visszafejlődik”?
Volt egy ilyen cikk, már bánom, hogy elolvastam, de most mégis jó lenne ha valaki érthetően leírná, hogy hogy is van ez? Akik képességei abbamaradtak, ott előtte semmi gyanús jel nem volt, nem lehetett?
Kár,hogy nem tudod megmutatni azt a cikket.Én is elolvastam volna.
Nálunk nem visszafejlődés volt(mondjuk evésben igen),hanem megállt a fejlődés kb másfél-2 évesen.Még 3 évesen is kb másfél éves szinten volt.
3,5-4 évesen kezdett újra fejlődni,amikor napi szinten volt változás.
A sulira annyira feljött,hogy ha van is autizmus(van),akkor sincs papírunk,mert konkrétan csak hátrány lenne(főleg a suli szempontból).(minden fejlesztést megkap magán úton).Kis létszámú osztályba jár,normál tanrenddel tanulnak.
A gyerekedet senki nem diagnosztizálta, csak forgatod magad a semmin, igaz?
Csak mert semmi gyanúsat nem írtál. Ami egyébként se lehetne gyanú ennyi idősen, mert ha lenne is elmaradás, se lehetne belőle autizmusra gyanakodni.
Egyébként lányom se fejlődött semmiben vissza. Az a Rett szindrómára jellemző.
Az én gyerekem folyamatosan fejlődött (fejlesztéssel), csak lassabb ütemben, mozgásban, beszédben, szociálisan is megkésve. 13 hónaposan pl: csak kúszott. Utánzott: integetett, tapsolt, törölgetett, fésülködést imitált. Kúszva labdázott. Viszont nem kommunikált fejrázással sem. Nem mutogatott. Nem volt differenciált sírása. Nem volt éhség-, fájdalom sírás... Csak egyféle, 100 decibeles ordítás. Szociálisan: senkit nem fogadott el az apján és rajtam kívül. Még a szomszéd utcában lakó nagyit se, aki pedig jött, próbálkozott (egy darabig), de fél méternél közelebb nem engedte.
Egyébként se pszichológus, se neurológus, se senki nem gyanakodott ekkor autizmusra.
„Egyébként lányom se fejlődött semmiben vissza. Az a Rett szindrómára jellemző.” Ez így nem teljesen igaz. A Rett-szindrómánál nagymértékű és tartós, maradandó a visszafejlődés, autizmusnál meg az átmeneti visszaesés, stagnálás nagyon is gyakori 18 hónapos kor körül (persze, nem minden autista gyermeknél).
Kérdező, nekem több területen az átlagnál gyorsabban fejlődött a kislányom 18 hónapos koráig (pl. mozgásban), átlag alatti semmiben nem volt, de 1,5 éves korától kb. 3 éves koráig több mindenben stagnált, kissé vissza is fejlődött (pl. beszéd, elhagyta a mutogatást stb.) 3-3,5 évesen aztán egy időre megint begyorsult a fejlődése, és azóta is ilyen egyenetlen nála, hol száguld, hol topog egy helyben, vagy lép egyet vissza. Már kamasz, ép értelmű, enyhén érintett, de nem könnyű vele, és szociálisan azért nem tart ott, mint a korosztálya.
Viszont én továbbra se értem, hogy miért az autizmus ekkora mumus, hogy csomóan itt az oldalon NT-nek tűnő gyerekkel is ettől paráznak. Nem riogatásból, de vannak olyan ráktípusok is, amik kimondottan pár éves gyerekeket támadnak főként, ezekről mégse nagyon születik kérdés, bezzeg az autizmusról…
Köszönöm a válaszaitokat.
Basszus 4# teljesen igazad van! Vissza is veszek, mert vannak ennél sokkal nagyobb problémák. Nyilván ne legyen, de értem mire célzol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!