Tudom, hülye a kérdés, de lehet így bajom?
"de így most elkaphatom én is a rotàt, ha orvos , védőnő, csecsemős is annó az elsőnél megmondta, hogy nem fertőző a kaki?"
Így el. Amúgy nem volna fertőző, de így, hogy a lábával a szádhoz ért, így az. A feneke sem fertőzne ennyire, mint a lába. Most le fog esni a fejed a nyakadról.
Fertőző ilyenkor a széklet, de ennyitől 99%, hogy nem kapod el. Egyébkènt felnőttre nem veszèlyes, sima hasmenős betegsèg. Csak a picikre veszélyes a kiszàradas miatt.
Nem tudom mièrt mond nèmelyik doki olyan hülyesèget, hogy nem fertőz. Normàlis külön felhìvja a figyelmet, hogy ilyenkor pár hétig vigyàzni kell, mert fertőző a széklet.
Addig jársz a téma után, amíg bárki egy anonim oldalon azt nem mondja, hogy márpedig fertőz, mert ő is így kapta el?
Sok sikert.
Novák Hunor honlapján említve van, hogy ürül a vírus a széklettel:
"Az oltott gyermek elvileg a székletével üríti a „vírust,” vakcinát”, de extrém ritka, hogy ezzel mást megfertőzve rotavírusos hasmenést okozzon neki. Mindenesetre a rizikó csökkentésének érdekében pelenkacsere után javasolt a kézmosás, és a higiénia betartása az oltást követő két hétig."
De azt írja, nemigen fertőz. Másutt azt olvastam, a legyengült immunrendszerű emberekre lehet veszélyes. Tehát ha mondjuk kemoterápiát kapsz éppen, akkor lehet félnivalód, esetleg ha terhes vagy.
Amit sokan nem tudnak, hogy a megfertőződéshez kell egy minimális kórokozó mennyiség. Ha csak ennél kevesebb kórokozó jut be a szervezetedbe, nem fogsz megfertőződni. Gondolj a szalmonellára: a rosszul tárolt ételben elszaporodhat és beteg leszel. De hogy került bele? Igazából már a frissben is benne volt, de csak kevés és annyitól még nem lesz beteg senki.
Namost, ha baj van az immunrendszereddel, akkor ez a limit esetleg lejjebb van. Ezért elméletileg elképzelhető, hogy akkor megfertőződsz a gyerek székletétől a rota oltás után. De egészséges embernél erre nemigen van esély. Főleg, hogy te már nagyon-nagyon hígított széklettel érintkeztél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!