ADHD mennyire kezelhető gyerekkorban?
Az adhd-t nem lehet kinőlni, kezelhető gyógyszerrel, terápiával, fejleszthető, felnőlve pedig a tünetek van akinek enyhülnek, másoknak nem, illetve az ember megtanul más megküzdési stratégiát alkalmazni.
Ez egy idegrendszeri fejlődési rendellenesség.
Lányom szintén "csendes" szorongó adhd-s. 9 éves, neki van mellé sni is, (iskolai kevert specifikusság, beszédértési zavar)
Minden adhd-s gyereknek kapásból gyógyszert ajánlanak, mi ezt vissza utasítottuk. Egyenlőre szépen halad a tanulással a nehézségei ellenére. Persze rengeteg tanulás, gyakorlás oda figyelést igényel.
Szerencsére nagyon jó tanár nénink van és nagyon jó iskolába jár. Rengeteg múlik az iskolán, és a tanárokon. Ha teheted mindenképp olyan iskolát keress ahol kis létszámú osztály van.
Persze,hogy kinövi.
Kapott egy diagnózist ezért meg azért amiért más gyerek is kaphatna és a gennylàda pszihiáterek meg pszichológusok meg degeszre keresik magukat ezzel az iparàggal
Jó úton jártok, ha kap fejlesztést. "Kinőni" nem lehet, de kifejleszthet magának olyan technikákat, amikkel a mindennapokban tudja kezelni a figyelemzavarát. Az én fiam is szedte a gyógyszert általános iskolában, amellett, hogy óvodás korától minden fejlesztést megadtunk neki, amit csak tudtunk (tsmt, alapozó, hrg gyógyúszás, neurofeedback, lovaglás, viselkedésterápia, stb.) Én azért választottam a gyógyszeres rásegítést, hogy kevesebb kudarc érje. Az én véleményem szerint a kudarcok, a bántások azok, amik az adhd-sokat rosszabb irányba terelik. Sok diagnosztizálatlan, kezeletlen, fejlesztés nélküli gyerek válik agresszívvé például, mert már nincs más eszközük az önkifejezésre, annyi rossz éri őket.
Most már nagy, nem szedi a gyógyszert, most már az a szakasz van, hogy a saját technikáival kell boldogulnia.
Az iskolában segítsd, amennyire tudod. Keresd meg, mi az, amivel motiválni tudod. Nálunk például a matricagyűjtés vált be. A jutalmazás nagyon hatékony náluk, minden jó teljesítményért meg kell dicsérni, nem a rosszért szidni. Nagyon sok minden függ a pedagógustól is, hogy ő melyik módszert követi a kettőből. Majd figyelj oda, hogy bántja-e a tanár, bántják-e a kortársai, ha igen, akkor keress másik iskolát. Most alapozódik meg az önképe, ne hagyd, hogy elrontsák!
Én azt mondom, kemény éveink voltak, de minden fejlesztés megérte a befektetett időt, pénzt és fáradtságot! Mert úgy érzem, minden segített egy kicsit. Most már beérte a kortársait. Igen, szétszórt, de megbízható gyerek. A kortársai között is rengeteg szétszórt kölyök van, akik nem adhd-sok. Nem látok már sok különbséget, de persze tudom, hogy ott van és hogy neki sok minden 10x annyi energiába kerül, mint a normál gyerekeknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!