Sosem lesz bárányhimlős?
Van egy 13 éves lányom. Már a bölcsiben is volt bárányhimlős csoporttársa és az oviban is többször volt járvány. Mind a három testvére volt bárányhimlős. Szó szerint testközelben volt velük, mégsem kapta el. Nincs beoltva ellene.
Van olyan, aki sosem lesz bárányhimlős?
14 evesen kaptam el, a tesom tolem, 12 evesen.
Sok felnott sem esett at rajta.
En beoltatnam meg most, mielott terhes lesz, ne akkor kapja el es hal meg a magzat. Viszont kizarolag ellenanyag szures utan, mert lehet 1 pottyel a terden atesett rajta, amit senki eszre nem vett.
Azért óvatosan ezzel. Velem ugyanígy volt, bárányhímlős tesók otthon, bárányhímlős ovistársak, később osztálytársak, soha senkitől nem kaptam el, pedig én se voltam elszeparálva, a tesóimtól sem. Aztán tavalyelőtt az akkor nagycsoportos fiam hazahozta oviból, és 33 évesen elkaptam...
Utólag már belátom, hogy be kellett volna oltatnom vagy őt (neki még nem volt kötelező oltás, 2016-ban született), vagy még inkább magamat. Neked is ezt tanácsolom. Felnőttként szívás, pedig én egész enyhén megúsztam, de még így se kívánom senkinek. Illetve ahogy az egyik előttem szóló írta: ha a lányod majd egyszer esetleg szeretne gyereket, akkor jobb nem aggódni, hogy mi lesz, ha pont terhesen szedi valahol össze.
Barmikor beadhato, ket adagos. En 7 evesen adattam be a fiamnak (kulfoldon elunk, itt nincs benne a gyermekkorikban ), felnott is megkaphatja.
Szerintem nalatok is fizetos ha mar nem babakorban van, de inkabb ez mint a rengeteg lehetseges szovodmeny ennyi idosen, felnottkent, terhesen stb.
#15 Engem azért nem fenyegetett a kórház, de nem volt jó buli. Hőemelkedés, brutál fejfájás, pár napig bedurrant nyirokcsomók, fájt nyelni is, meg egyáltalán mozgatni a nyakamat is. Plusz szerintem csak a fejemen több kiütés volt, mint az akkor 5,5 éves fiam egész testén (ő elég enyhén megúszta szerencsére). Maradt is pár heg, pedig nem vakartam, hálistennek nem az arcomon.
És igen, bármikor be lehet adatni, de akkor fizetős. A gyerekeknek 2018 óta kötelező oltás, így az az után születettek már automatikusan megkapják, a 2020-as lányom is megkapta. Fogalmam sincs, mennyibe kerül, szerintem azért nem egy ordas nagy összeg, ha utánanézel, biztos megtalálod.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!