Az RSV-t többször el lehet kapni?
Sziasztok
Az Rsv-t többször el lehet kapni?
Kislányom 3 éves, és nagyon beleestünk. Nagyon féltem, hisz majdnem bekerültünk a kórházba.
Most nem akarlak elkeseríteni, de ez mindig is így volt, és mindig is így lesz, hogy van, akit jobban megviselt egy vírus, pláne, ha egyszerre többet kapott el. Így aztán igen, sajnos benne van a pakliban, hogy ovi alatt, amíg erősödik az immunrendszere, jobban "benyal valamit", lehet az bármi. Most éppen az RSV-vel, azelőtt a coviddal volt divat ijesztgetni. Nem tudom, érted -e, mit akarok mondani. Fölösleges félni pont az RSV-től, vagy megnyugodni, hogy azon már "túlvagyunk".
Például: Ismerős kislány covid alatt került kórházba, másfél év körüli volt. Alig pár hónaposan volt egy nagyon komoly szívműtéte, mert szívbeteg volt+nagyon vékony. Persze, leterítette a betegseg kórház azonnal. Tuti, covid. Hát, nem, arra negatív volt. Akkor mi? RSV. RSV??? Hát, az meg mi? Senki nem hallott róla. Ugyanúgy voltak súlyos esetei, csak éppen nem "nevezték meg", mert a covid volt a sláger. Közben millió gyerek átesett rajta otthon, mert az orvos csak annyit mondott, valami vírus. Csak ugye, abból nincs hír, tehát veszélyesebbnek tűnik. Ps.: A kórházban összeszedte mellé a calicivírust anyukával együtt. Na, az sokkal durvább volt. Attól mégse pánikol ennyire senki, pedig tipikus "kórházi vírus".
Példa 2: Unokahúgom (2,5éves) nagyon beteg lett, kórházba került. (Külföldön él.) A véroxigén szintje 87-re is lement! Biztos covid! Nem. Akkor RSV! Mi más? Hát, nem. Egy tök más vírus, amit szintén nem emlegetnek név szerint, miközben a gyerekek nagyon nagy része 5 éves koráig átesik rajta(itthon is) és a vírussal kórházba kerültek 20%-a ezzel kerül be. Lehet, hogy jövőre azzal fognak ijesztgetni. Akkor attól fogsz félni? Fölösleges. A tény, hogy a gyereked még sokszor fog elkapni különböző vírusfertőzést, jó esetben otthon átvészeli őket. A legtöbb amit tehetsz, hogy erősíted az immunrendszerét, illetve "ügyesen edzed". Vagyis, félgyógyultan nem engeded vissza oviba, mert nagy eséllyel ott már várja egy másik vírus, ami a már eleve legyengített immunrendszerre nagyobb csapást mér, mint egy egészségesre, tehát nagyobb eséllyel fogja rosszabbul viselni.
#11 Azért azt nem nevezném “mindig is így volt”-nak, amitől a gyerek betegségén kívül négy felnőtt ember kerül kórházba.
1-1 esetben előfordulhat, de nem gyakori.
#12! Félreértetted! Én kifejezetten gyerekekről írtam, hogy rengeteg víruson átestek régen is és most is, amire az orvosok annyit mondanak "valami vírus" és ezek közül bármelyiknél megtörténhet, hogy szövődményes lesz, amivel aztán kórházba kerül, nem csak az RSV-vel és nem csak a coviddal.
Itt a nagyszülők valószínűleg nem RSV-vel kerültek kórházba (azt valószínűleg el se kapták), hanem a covid és az influenza kombinációjával, amiknél egyenként is nagyobb az esély szövődményre, amivel kórházba lehet kerülni, nyilván a kettővel együtt még nagyobb.
#15! Persze, mindenkinek megvan az a betegség, amitől jobban fél, csak ez régen attól függött, hogy mivel volt rossz tapasztalata, a covid óta meg, hogy mivel ijesztgetik éppen.
Régebben, ha mondjuk a szomszéd kislány bárányhimlős volt és végignézted, amikor súlyos szövődmény miatt elvitte mentő, akkor attól féltél, hiába volt a köztudatban az, hogy ártatlan gyerekbetegség, mindenki átesik rajta.
Mostmár ez nincs így. Minden évben megmondják, hogy mitől kell rettegni és a többi betegség, mintha nem is lenne. Pl.a szívbeteg kislány, akiről írtam. Ugye, ő a covid alatt lett nagyon beteg, a covidtól féltek, pedig RSV volt, amitől ugye nem féltek, mert azt se tudták, hogy létezik. Később viszont elkapta a covidot is, azzal otthon gyógyult.🤷🏼♀️
Szóval csak azt akartam ezzel mondani, hogy nem olyan fekete-fehér ez. Minden betegség rossz, és szinte minden betegség fordulhat rosszabbá. Nem lehet előre tudni. Igyekezni kell elkerülni, de állandó félelemben se lehet élni. (Abban teljesen egyetértek, hogy a legrosszabb, amikor betegen kell ellátni beteg gyereket.) Bár, nekem nincs még, de amikor nagyon beteg vagyok, mindig eszembe jut, hogy te jó ég, mások ilyenkor hogy tudják ellátni a gyereküket is, amikor én magammal se bírok?
Nagyszülők oltottak, influenza ellen is.
Tesztelték őket, van egy kombinált teszt, és az mutatta ki hogy mind a 3 virust elkapták. Ahogy én is.
A legnehezebb tényleg az,amikor betegen el kell látni mind a két gyermeket. Régen is voltak virusok, még covid elött is de ez most a Főorvos Úr szerint most 2022 év végén, 2023 év elején tetőzött
Erről van is cikk fent a neten
Én még ilyen beteg, gyenge nem voltam. Hiába eszünk rengeteg gyümölcsöt, normális étrend, plusz C és D vitamin, rengeteget vagyunk kint a szabadban. Ma is egész d.e kint voltunk reggeli után, itt a jó idő, kertészkedünk, kislányom biciklizett, homokozott
Ebédre jöttünk fel, ebéd majd alvás a 3 évesnek
A kicsi kétszer alszik még.
Szóval tudom a szivem mélyén azt, hogy ezeken a betegségeken át kell esni, mert igy erősödik az immunrendszere,de nem gondoltam volna hogy ilyen megtörténhet, hogy majdnem elveszítem a családtagjaimat.
A gyerekek 3-4 napig nem aludtak, az is nagyon nehéz volt, ők hamarabb gyógyultak meg. Én még mindig köhögök. Nagyszülők szintén köhögnek.
Kiderült, hogy akikkel mamáék találkoztak, átadták a szomszédjuknak is.
Egy idős néninek...az intenziven van,és ez is nagyon rosszul érintett
Hogy miattunk lehet haza sem jön a kórházból.
Amugy is érzékeny ember vagyok, mióta gyermekeim lettek, azóta vagyok ilyen, pedig egy vagány szókimondó kiscsaj voltam, de teljesen kivagyok. Remélem idővel "feldolgozom" és minden jobb lesz
Nem tehettek róla kérdező.:( Ügyesen elláttátok a gyerekeket is főleg betegen! Le a kalappal tényleg. Gyógyulást! Amúgy picit durvábbnak is tűnnek a betegségek mostanában,főleg egyszerre így.
15# voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!