Mi lehet az oka, hogy a végbélben mért hőmérséklet és a hónaljban mért hőmérséklet 1- 1,5 fokkal eltér egymástól?
Én erre csináltam kísérletet (magamon, felnőttként). Alapból talán 1 fok volt a különbség. Aztán ittam egy bögre forró teát, akkor kiegyenlítődtek (a hónaljban mért emelkedett). Amúgy a lakásunk elég hideg.
Az emberi test úgy szabályozza a saját hőmérsékletét, hogy ha melege van, kitágulnak a bőrerek és melegebb lesz a bőr, így hűti magát (ha a külső hőmérséklet nem túl magas, akkor ez elég is, nem kell izzadni). Ha pedig fázik, akkor összehúzódnak a bőrerek és a végtagok erei is és így kevesebb hőt veszít, hidegebb lesz a bőr.
Közben a belső hőmérsékletet igyekszik fixen tartani. A végbélben közelítőleg ez utóbbit méred. Emiatt lehet az, hogy nem fixen fél fok a különbség a két mérési hely között.
Mivel ma már azt mondják, hogy a lázcsillapításnál elsősorban a közérzetet kell figyelembe venni, a pontos hőmérséklet nem is olyan fontos, nyugodtan mérd hónaljban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!