Hogyan deríthetnénk ki az ekcéma okát?
A kisfiamnak sajnos ekcémás a bőre. Lassan 2 hete használjuk rá a krémet, amit az orvos írt fel (hormonos), amitől igaz jobb lett, de még mindig vannak rajta piros foltok. Nem száraz, mert testápolóval is kenem neki napi 2x (Bioderma). Nemsokára újra beszélek az orvossal, mit tanácsoltok? Mármint akik már ezt az utat bejárták (sajna), mit ajánlanátok?
Annyira idegesítő... Ki lehet deríteni mi okozhatja valahogyan?
Köszönöm szépen azoknak, akik tudnak esetleg segíteni!
Nekem az oltásokat mondta a doki 🤷♀️
A tejfehérje, annak keresztallergénjei, a glutén, ilyesmik is problémásak tudnak lenni (anyatejen keresztül is). Én a szteroidos krémet nagyon hamar abbahagytam. Többnyire ilyen belső tényezők okozzák. De ezt kideríteni... Ha ismer bárki olyan orvost, aki ennek korrektül a végére tud és akar is járni, az adja már meg nekem is az illető nevét. Köszi.
Hát, saját tapasztalat alapján sajnos maga az időjárás... vagyis tél, hideg idő... ezzel nem lehet mit kezdeni.
Gyerekkorom óta az ekcémával szenvedek szezonálisan, ősztől tavaszig.
Most épp rajtam is elterjedt.
Elvileg még az a "szerencse", ha valami étel okozza, mert az kerülhető, de úgy tudom, a leggyakoribb az a hideghez kötött, mint nálam, amivel semmit sem lehet csinálni, csak tünetileg kezelni, mint ahogy azt teszitek is.
Egyébként az segít, ha pl. a kezén mindig kesztyű van, mert általában úgy kezdődik a dolog, hogy kiszárad a hidegtől, kirepedezik, és akkor kezdődik a kiütik. (És hiába kened testápolóval, csodát az sem mindig tesz sajnos.)
Nekem a doki azt mondta, hogy a téli száraz szobai levegő okozza.
A krém nem pótolja a nedvességet, vizet!
Párásíts.
Nem mindig derül ki.
Az enyémek is ekcémásak, mind a kettő. Kislányomnak még nyár közepén is előjött. Szerintem tusfürdőtől, de öblítőt is lecseréltük sensitive-re, így az se zárható ki. Évekig nem volt panasza. Nem túl régen a fiamnak is előjött de fogalmam sincs mitől, akkor már sensitive öblítőt használtunk újra és azóta csak la roshe kerül a bőrükre (a fürdető és testápoló is) úgyhogy passz. Nem babák már, a kisebbik 5 éves, a lányom.
Mi párásítunk, de tényleg ritkán jön nekik elő.
Fiamnál volt betegség meg antibiotikum mielőtt megjelent, semmi mással nem tudtam összefüggésbe hozni.
Ételallergia tünete is lehet, de ritkább, ha más tünet nélkül jelentkezik. Ha székletgondok is vannak vagy puffadós, akkor több esély van rá.
Fiamnak még babaként csalánkiütés is volt és soha nem tudtuk meg, hogy mi okozta. :/
Gondold vègig, mivel esett egybe az ekcèma kezdete. Ha szoptatott gyerek, akkor mit ettèl, ha tàpszeres, akkor vàltottatok-e tàpszert. Ha màr eszik, akkor kapott-e valami ùjat. Tojàson tenyèsztett oltòanyag gyakran okoz ekcèmàt, vagy a meglèvőt rontja, azoktòl is lehet. Vàltottatok-e mosó- vagy tisztítószert. Àllatszőrrel, penészgombával kerülhetett-e kapcsolatba. Volt-e vírusfertőzése. Nem túl szàraz-e a levegő nàlatok, lègkondiban nem telepedett-e meg gomba.
Ezek bàrmelyike okozhat ekcémàt.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Van párásítónk. Nyáron használtam, de nem sokat. Olvastam, hogyha nem megfelelően használják, gondot okozhat.
Ti hogyan szoktátok? Leírnátok pontosan? Mennyi ideig stb.
A mosószert azt használom amit a kezdetekben, cseréltem egy idő után, de már visszatértem a régihez. Öblítőt nem használok. Beteg október első hetében volt, koronás. Utána kb. 2 hétre TBC oltást kapott. Nemrég is kapott, de akkor már jelen volt az ekcéma.
Egyébként az elején csak a nyaka körül, illetve a nyaka alatt ölt piros, száraz, egy jó ideig. Az orvos azt mondta, hogy vazelinnel kenegessem + pici olajat tegyek a fürdővízbe. Nem lett jobb, egyszer csak már több helyen volt, mikor a hormonális krémet kentük, elkezdett több helyen megjelenni, persze előtte is, csak úgy értem nem olyan régen jött ki a java, hetekig csak a nyaki részen volt piros, száraz. Most már cseréltem direkt ekcémás bőrre ajánlott testápolóra, fürdetőre. Viszont már nagyon elegem van, természetesen miatta, őt sajnálom. 3 után többször megébred, nem is teljesen, csak kicsit nyögdicsél, lehetséges, hogy viszket neki... Vagyis biztos, hogy viszket,de hogy amiatt kel e 3 után óránként, azt nem tudom... De hamar visszaalszik, de én nem...nagyon fárasztó. Egy ideje csak 2 után tudok elaludni. Utána meg ő kell folyamatosan.
Lehet, hogy a betegség után túk hamar kapta az oltàst. Normàlis doki kivàrja, mìg TELJESEN felgyógyul a gyerek.
Most arra tudsz koncentràlni, hogy a tüneteket enyhìtsd.
Krèmeket próbàld, hogy melyik enyhìti az ekcèmàt. Rövid ideig/ ritkàbban fürdetheted, ha nem igènyli mindennap. Pàràsìtòban ne maradjon àllandòan vìz, nèha szàìtsd ki, nehogy gomba telepedjen bele.
Egészen 19 éves koromig szenvedtem ekcémával. Anya mindig vitt gyerekorvoshoz, millió krémet kaptam, ideig-óráig használtak, de mindig újra előjött (kézfej, könyökhajlat, arc). Elmentem ételallergia tesztre, és kiderült, hogy laktózérzékeny vagyok, illetve a fehér liszt is problémát okoz. Változtattam az étrendemen, elmúlt az ekcéma és nem jött elő 8 évig. Most 1 hete nem bírtam ki, és ettem fehér kenyeret. Sajnos másnapra előjött, azóta kenem, szépen gyógyul.
Szóval nekem a laktóz és a fehér liszt okozza (nem glutén, mert a teljes kiőrlésű termékektől semmi bajom).
27N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!