Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Szerintetek mi a jó megoldás...

Szerintetek mi a jó megoldás a sok bölcsődei/óvodai hiányzás ellen? Mit kellene tennie az egészségügynek, intézmény dolgozóinak és az anyukáknak?

Figyelt kérdés

Itt nincs hibás, hiszen a betegségek jönnek-mennek, elkapják a gyerekek. De rengeteg a hiányzás, állandóan betegek a gyerekek. A szülők nehezen dolgoznak, van, akinek már szóvá tették, miért nem marad otthon munkanélkülin a gyerekkel. Csakhogy akkor eltartani nem tudja.

Nem hiszem, hogy ez az állapot, ami most van, hosszútávon fenntartható, hiszen ez egy ördögi kör és sosem lesz vége.

2021. nov. 11. 09:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
69%
Nincs jó megoldás. Ha nem lenne a covid, akkor lehetne hogy nem kell minden tüsszögésre otthon tartani, és ha nem lázas, elesett a gyerek, akkor menjen. Sajnos most minden hapcira otthon kell maradni, van ismerős gyerek aki két nap ovi - két hét otthon felállásban nyomja úgy, hogy egyébként semmi komolyabb baja nincs...
2021. nov. 11. 09:17
 2/12 anonim ***** válasza:
57%
Mármint a sima felsőlégúti betegségek miatti hiányzások? Legeloszor is elfogadja a szülő, hogy 6 éves korig ez normális. Másodszor erősíti a gyerek immunrendszerét kezdésnek azzal, hogy nem ad 50 réteg északi sarki expedíció szintű ruhát a gyerekre. Nem Magyarorszagon élek, itt sapkában pl csak csecsemőt és külföldit látsz, senki mast, sálat max disznek viselőnek a felnőttek. A gyerekek xar időben is kint vannak, nem vinnyognak egy kis esőtől. Harmadrészt nem rohanni minden aprósággal az orvoshoz. A megfázás magától is gyógyul, nem kell hozzá antibiotikum
2021. nov. 11. 09:18
 3/12 anonim ***** válasza:
75%

2-es hát ilyen marhaságot meg nem hallottam.

Tudom külföldön mindenki okosabb lesz, meg ott minden jobb de hogy ne adj sapkát a gyerekre...

Felnőttként meg mindenki ismeri a hoerzetet. Én szetfagyok egy szovetkabatban.

2021. nov. 11. 09:24
 4/12 anonim ***** válasza:
58%

Nem biztos, hogy van jó megoldás. Nekem van lehetőségem otthonról dolgozni, ráadásul rugalmas munkaidőben, szóval ha otthon van velem a gyerek betegen, akkor nem esek ki a munkából, max nem 8-tól 5-ig dolgozom, hanem a nap folyamán elszórt órákban, amikor éppen elvan magában vagy alszik. Ez így egy megoldás és szuperül is működik, mindenkinek megfelelő (mondjuk ezeken a napokon eléggé zombi leszek, mert iszonyat fárasztó, de hát ezen már tényleg nem segít senki), de nyilvánvalóan nem megvalósítható minden munkakörben, sőt.

Arra sem lehet kényszeríteni a munkahelyeket, hogy legyenek rugalmasak és elnézőek, ha az anyukák az év felében táppénzen vannak otthon a gyerekkel, mert akkor ugye az a cégnek bevételkiesés plusz a többi kollégának kell helytállnia addig is az az egy anyuka hiányában, ami meg velük szemben nem annyira fair.

Az sem opció, hogy a végtelenségig emeljük a gyed-gyes összegeit és folyósítási időtartamát, mert az nem egy optimális állapot, amikor az anyák ennyi időre kiesnek a munkaerőpiacról, a felnőtt világból, elszeparálódva a "való élettől" úgymond.

Az esetleg opció, hogy az állam átválall valamennyi költséget ilyen esetekben a munkaadótól, hogy sem ő, sem az alkalmazott ne szenvedjen nagyon hiányt a kialakult helyzettől.

Esetleg azt tudnám elképzelni még egy ilyen abszolút sci-fibe illő utópiában, hogy lennének kifejezetten anyukáknak szánt munkahelyek, függetlenül attól, hogy szülés előtt ki mit dolgozott, és ezek szakértelemtől, képzettségtől függően a piaci fizetésért, vagy legalábbis ahhoz közelítő fizetésért alkalmaznának kifejezetten olyan anyukákat, akiknek a munkahelyén nem megoldható a kisgyerekes élet (akár mert olyan a munkaidő, akár mert nem tolerálja a munkaadó a sokszori kimaradást a betegségek miatt, vagy mert a nyári szünettel képtelenek mit kezdeni, szóval érted), ahol esetleg lenne munkahelyi bölcsőde, óvoda is, és így támogatnák az anyukák visszatérését a munka világába. Mondjuk amíg a gyerek iskolakötelezett nem lesz, mert utána mehetnének vissza a régebbi helyükre (szóval kitolni azt az időtartamot, amíg a munkaadó köteles visszavenni a szülő nőt), vagy kereshetnek új helyet, de átadva a már meglévő pozíciójukat újabb anyukáknak, akiknek erre szüksége lehet. És ezt így országszerte. De ez nagyon sci-fi :D

2021. nov. 11. 09:25
 5/12 A kérdező kommentje:
Én is arra szavazok, hogy időjárás szerint kellene öltöztetni a gyereket (pl. múltkor 10 fokban téli overál volt a gyereken...) A megoldás nemcsak a vitaminokban rejlik, sok múlik a lakás megfelelő hőmérsékletén is, mellesleg sokan elbújnak az esőben, hidegben. Pedig akkor is lehet jókat levegőzni, gumicsizmában pocsolyázni, sokan óvják a széltől is a gyereket. Szó szerint.
2021. nov. 11. 09:30
 6/12 anonim ***** válasza:
39%

3!

Nézd, jóideje itt élek, ezt tapasztalom. Magyarorszagon kb feljelentenek gyermekbantalmazasert ha nem adsz 100 réteg ruhát a gyerekre. Máshol meg esszel élnek. Nem, nincs sapka a gyerekeken. Nem, neked nem kell követned ezt a módszert. Nem, az itteni gyerekek nem hiányoznak minden második héten.

A hőérzet meg más kérdés, ha ránézel a hőmérőre és azt írja, 0 fok van, akkor te fázol és felveszel még három réteget, a másik szinten fázik és a három réteg helyett max egyet ha még felvesz, mert úgyis mozogni fog.

2021. nov. 11. 09:31
 7/12 anonim ***** válasza:
74%

3 vagyok.

Szerintem nem a sapkan múlik, hanem az általános egészségügyi állapoton. Ja meg hogy falun nem kapsz levegőt a fusttol. Nagyon hajlamosit. Általanos higiénés szokasok. Étkezés minősége.

Meg amúgy az a hülye szokás, hogy télen a -1 fok mellé 25-ot csinálnak bentre nyáron a 25 fokban meg 18-at. -.-

2021. nov. 11. 09:38
 8/12 anonim ***** válasza:
53%
Nem, nem a sapkán múlik, az csak egy példa volt arra, hogy nem öltöztetik agyon a gyereket. De mondhattam volna azt is, hogy pl a munkahyelem mellett van egy sportpálya, ahova a gyerekek biciklivel érkeznek rövidnadrágban, kabátban. Vagy pl tavaly télen a helyi uszoda csak a kinti medencét nyithatta ki, mégis folyamatos sorokban álltak az úszni vágyók még a havazásban is.
2021. nov. 11. 09:44
 9/12 anonim ***** válasza:
87%

Egy része ezeknek elkerülhetetlen, a közösségbe (vissza)kerüléssel jár... Az immunrendszert azért lehet erősíteni sok, szabad levegőn tartózkodással, egészséges étkezéssel, sok gyümölccsel-zöldséggel, és azzal is, ha nem óvjuk a babákat a széltől is, pl. hagyjuk őket a földön hemperegni, belenyúlni a sárba (nem a kutyakakiba :P), ilyesmik. Otthon lehessenek a padlón, mezítláb (nyilván ha nem kellemetlen nekik), stb. És a másik, amit az 1-es ír, hogy nem kell minden köhintésre otthon tartani, az még nem betegség. Persze most Covid alatt ha ez a protokoll, akkor nincs mit tenni.

Én is külföldön élek, itt abszolút "divat" a gyerekeket folyó orral, hőemelkedéssel is beküldeni bölcsibe, de nem ilyen direkt immunerősítő céllal, hanem mert a szülőknek minimális, erre a célra kivehető szabadnapjuk van csak. Így aztán a gyerekek immunrendszere kényszerűen megerősödik már a bölcsi alatt... ráadásul a legtöbben 9-12 hónapos korukban kezdik, ami azért nagyon más, mint egy 2-3 éves gyerek immunrendszere.

2021. nov. 11. 09:45
 10/12 anonim ***** válasza:
77%

Az a baj, hogy a szülő ha be is vinné folyó orral a gyerekét az oviba, vagy rögtön, vagy max fél nap múlva hívják fel anyukát, hogy lesz szíves hazavinni a gyereket és ez nálunk sajnos a korona előtt is így volt.

A legnagyobb baj szerintem a túlféltés. Az, hogy a fiatal anyukák naponta háromszor fertőtlenítik a lakást és a gyerek játékait, hogy ki vannak borulva, ha koszos lesz a gyerek a játszótéren, ugrál a pocsolyában, vagy betol az arcába egy marék homokot. A gyerekeknek így nem lesz immunrendszerük, kvázi közösségben találkoznak először mindenféle "jóval". Nyilván onnantól kezdve meg állandóan beteg valamelyik, amelyik szórja a többire is és hiába van nekem egy nem betegeskedő gyerekem, azért az ő immunrendszeres is véges. Elkezd folyni az orra és már küldik is haza. Mostmár ott tartunk, hogy arról kell igazolást kérnem lassan az orvostól, hogy közösségbe mehet, nem arról, hogy nem mehet...

Az öltöztetés szerintem abszolút tizedrangú kérdés. Én a réteges öltözködés híve vagyok és csak bízni tudok abban, hogy az óvónők odafigyelnek arra, hogy mondjuk ha játszani, szaladgálni mennek ki az udvarra, akkor nem adják rá a gyerekre mind a 6 réteg ruhát, amit reggel azért adtam rá, hogy a szánkón egy helyben ülve ne fagyjon meg. Most mondtam valamit, csak arra akarok rámutatni, hogy ez abszolút mérlegelés kérdése és nem feltétlenül a szülőn múlik. Mert az, hogy én valamilyen okból 5 réteg ruhában viszem az oviba, az nem jelenti azt, hogy egésznap abban az 5 rétegben kell lennie.

2021. nov. 11. 10:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!