Nektek feljánlották a szüleitek (leendö nagyszülök) hogy besegítenek a baba holmik beszerzésében?
Lassan megszületik az 1. gyermekünk, mindkettönk családjában 1 unoka lesz, és már nagyon várta és várja mindenki.
Mi már kb az 5-6. hónaptól elkezdtük a baba holmik beszerzését.
Sajnos a munkánk miatt elég messze lakunk mindketten a család többi tagjától, így nem igazán számítottunk senkire, hogy kapunk kölcsön bármit is.
Persze ez nem okoz gondot, férjemmel mindketten dolgozunk, és egy ideje már készültünk erre, tehát megvan az anyagi háttér.
De a furcsa az, hogy nálunk a szülök egyike sem kérdezte meg, vagy ajánlotta fel, hogy venne bármit is az unokának. Nem arra gondolok, hogy nem veszik meg a 200 ezres babakocsit, vagy a 300 ezres baba bútort, kiságyat, tehát nem feltétlenül az anyagi vonzata miatt érdekes (ezek már egyébként megvannak), hanem inkább maga a gesztus amit hiányolok, és ez nagyon rosszul esik.
Sosem kértünk tölük semmit, mindent magunknak teremtettünk elö a férjemmel, és nem is várunk soha semmit tölük.
Nem tartjuk napi szinten a kapcsolatot, de hetente beszélünk telefonon, és tudják hogy hogy állnak a dolgok, hogy készül a babaszoba, megrendeltük a bútorokat stb...meg azt is, hogy még van egy csomó minden amit tervezünk beszerezni.
Azért furcsa ez nekem, mert itt rengeteg olyan kérdés van, ahol számomra az derült ki, hogy a leendö nagyszülök annyira belelkesülnek, hogy nem gyözik öket leállítani, meg az ismerös kismamák között is mindenki kap mindefélét, mindenkit támogatnak ahogy tudnak, nálunk meg semmi....de persze mindeközben arra mindkettö igényt tart, hogy majd náluk nyaral az unoka, meg hogy majd unalmas nyugdíjas napjaikban ok unokázni fognak (mondjuk még dolgoznak) és kérdezgetik minden alkalommal hogy mikor jön a 2. baba, mert 2 kell, és szüljek gyorsan mégegyet!
Holott ez a pici még meg sem született!
Komolyan nem értem öket, ez normális, hogy így viselkednek, vagy csak én veszem ezt túlságosan magamra?
Nálunk semmiféle ajángatás nem volt, hanem születés előtt/után hoztak nagy szeretettel ezt/azt.
Szoban semmi nem törtent.
Pl anyosék messziről küldtek babacsomagot minőségi, illatos, vasalt tipegők, textilpelus, babatakaro, kissapka, cuki pelenkabugyi, stb, itteni nagyszulők inkább segitettek pl ejszaka közepén rohantak a baba miatt gyogyszertárba, barátnőktől kaptunk autoshordozot, autosülest is, stb.
De ígérgetések, kérdések, szobeli felajánlások nem voltak, csak tényleges segítség
Párom szüleinél már 2. unoka a mi gyermekünk, de nagyon várták és sok dologban szerettek volna segíteni, így pl. ragaszkodtak ahhoz, hogy a kiságy árát odaadják, illetve azóta is vannak alkalmak, amikor dugdosnak kisebb összegeket (nem kell sokra gondolni, 10 ezer körül), ha látják, hogy mondjuk szezonváltás miatt bevásároltunk a gyereknek, holott sosem kérjük.
Az én oldalamról már akkor ígérték, hogy mit vesznek az unokának, amikor még tervben sem volt, aztán semmi nem lett belőle, pedig anyagilag nincs akadálya.
Anyukamek iszonyu sok dolgok vettek a babanak, imadnak amugyis vasarolgatni, de a babanal annyira belelkesultek, hogy hetente vettek neki valamit! Mai napig igy van......fiam nagycsoportos, de a legtobb markas ruhaja toluk van. Nem azert mert mi kerjuk vagy nem tehetjuk meg, hanem mert ok egesz egyszeruen allandoan vasarolnak neki, mert orommel teszik, nekik egy program gyerekholmit nezelodni :)
Ferjem szulei semmit nem vettek, sot folyamatosan cinikus megjegyzeseket tesznek es tettek szuleimre amiert ok "szorjak a penzt a gyerekre".
Most varom a masodik babat, vele ugyanez. O kislany lesz, szuleim ismet belelendultek mert hat most meg lany unoka, rozsaszin kisruhak, kiscipok, stb. Ferjem szulei semmit (es felreertes ne essek, nem varom el mert nem vagyunk olyan kapcsolatban!) de ha kerdezik hogy "de ugye meg nem vetettek neki semmit ilyen koran?" (7 honapos terhes vagyok), es mondjuk de, akkor csovaljak a fejuket hogy minek. Kerdeztek hogy kiscipot is? Azt meg minek? Mondtam hogy apukam latott egy szep kocsicipot es a fiamra is adtunk kocsicipot pici korban is. Erre megcsovalta a fejet szajhuzas kisereteben.
Szoval kerdezo, sokfelek az emberek, nalunk egyikek elhalmozzak, masikak meg hulyenek nezik oket amiert vesznek a gyerekeknek barmit is. :)
Ez mindenkinél máshogy van, más a természetes. A mi családunkban mindig az volt a szokás, hogy használtan örököltünk egymástól ruháhat, sok mindent.
Amikor terhes lettem, nem is kérdeztek semmit, hanem szó nélkül elkezdtek vásárolgatni, pedig nem is kértem. Igaz, hogy nekünk akkor szűkösen jött volna ki, de kijött volna. Pl. a kiságy az jó volt hogy megkaptuk (még én is és a testvéreim is azt használtuk), de rengeteg felesleges dolgot összeszedett a nagymamám. Főleg ő vásárolgatott. A bolhapiacon szokott vásárolgatni, sok mindenből feleslegesen vett, mert hát "olcsó". De ha nem használjuk, akkor 20 forint is pénzkidobás érte. Plusz az ismerősi körében kéregetett dolgokat, kaptunk még tápszermelegítőt vagy mit, de soha nem evett tápszert.
Mire eljutottam volna odáig, hogy vegyek én is valami ruhát a gyereknek, a nagymamám 3 zsáknyit hozott én meg rakosgathattam aztán 1 db bodyt meg egy kisollót vettem. Azóta is ha vezsek valamit időnként kapom a lecseszést, hoyg a mama fele ennyiért/ingyen tudott volna szerezni (selejtesen vagy nem olyat amit akarok...) Bútort nem is akartunk venni, mert az volt amúgy is, igaz nem bababútor.
A férjem családjában viszont ez nem ilyen természetes szokás. Egy fél évvel korábban született kislánytól örököltünk pár darab ruhát, azok tényleg szép, jó állapotúak voltak. Születésekor kaptunk egy-két ruhadarabot, vagy valamilyen ünnepre. Anyósom szokott néha venni neki valamit, bár sokszor meg se kérdez mi kell.
Amúgy lehet hogy te is úgy jársz, hoyg egyszer csak kapsz egy csomó cuccot és vagy olyan ami kell és tetszik, vagy nem...:)
Nálunk sem ajánlottak fel segítséget. Egyrészt azért sem - gondolom - mert szó volt róla, hogy a baba ruhákat mind megörököljük az unokatesótól.
De igen, nálunk is inkább az volt, hogy születés után jöttek az ajándékok, pihenő szék, utazó ágy stb.
Te magad írtad, hogy megszokták, hogy nem kell benneteket támogatni. Tehát simán lehet, hogy rögzült ez a szokás.
De nem tartom kizártnak, hogy ha már "kézzelfogható" lesz a baba, akkor visznek neki ajándékot.
Nekünk egy pár babaruhát hoztak mindkét részről "nem tudták otthagyni" címszó alatt. 1. és 2. unoka mindkét részről, úgy értem a kistesót várjuk. Ahogy mi is lelkesen nézegetjük a kisruhákat, úgy tűnik a nagyik is.
Másik részről, a dolgok 99%-át mi vettük meg, nem kérdezgettek van-e valamire szükségünk de nem is elvárás. Anyukám sokszor felajánlja a segítségét a háztartással kapcsolatban, illetve tőlem kérdi mikor vegye ki a hetes szabiját, ez sem elvárás de nekem személy szerint ez jobban esik, mintha a babadolgok beszerzéséről lenne szó, igaz kisgyermekkel vagyok itthon utolsó hónapos kismamaként.
Nekem se tetszene, ha az első babát várnánk de már a kistesóról faggatnának.
Bennem fel se merült, hogy bármivel kellene hogy segítsenek, bármit vegyenek az unokáknak.
Elsőnél az volt a segítség, hogy beszerezték a dolgokat, míg a kórházban voltunk.
Másodiknál, párom szüleinél első unoka esetén jelentős összeget kaptunk a babacuccokra :-)
Ez már szinte zavarba ejtő volt számomra... Mert nem ehhez szoktam. De persze nagyon jól esett az anyagi támogatás is...
Az én szüleim nem készültek most annyira... anyukám az unoka születése után nemsokkal meghalt :-( apu nem az a vásárolgatós fajta... de sokat segít a nagyobb gyereknél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!