Eddig mindig keltettem éjjel, veszélyes ha most hirtelen hagyom aludni? 2 hós baba
Most lett 2 hónapos a kisbabám. A kórházban besárgult, 2 napig volt kék fény alatt mielőtt hazaengedtek minket. Azzal engedtek haza minket, hogy minimum 3 óránként egyen mindig a sárgaság miatt, éjjel is keltsem mindenképpen. Ezt be is tartottuk és szépen gyarapodott a kisfiam, első hónapban egy kilót hízott a születési súlyához képest. Akkor mentünk az 1 hós státuszra, mondta a doktornő hogy mivel a sárgaság még nem múlt el, továbbra is egyen bár a 3 órát 3-4 órára módosította, éjszakára hagyhattunk 4 órát az etetések között.
Kisfiam a 2. hónapban is szépen gyarapodott, újabb 1 kilót szedett fel. Szép nagy baba, most 2 hónaposan 60 cm-nek és 5850 grammnak mérték (3800-zal született). Sokat eszik jó étvággyal, van sok pisis, kakis pelus.
A 2 hós státuszra a sárgaság is elmúlt, ezért megkérdeztem a doktornőt, hogy még mindig fontos-e a rendszeres ébresztés, főleg éjjel, ha már nem sárga és ilyen szépen gyarapszik. Erre azt mondta, most már kevésbé szigorúan kell, de azért kb. 5 óránként egyen, éjjel is keltsem egyszer, mert ha eddig mindig evett éjjel, és ehhez szokott hozzá, veszélyes lehet, ha ezt hirtelen abbahagyjuk.
Én gyanítom, hogy kisfiam már tudna éjjel egyhuzamban aludni legalább 6-7 órát, mert amikor keltem hajnalban, mindig nagyon álmos, és sose ő "szól" hogy éhes lenne, csak mindig én keltem fel a kaja miatt... Persze lehet hogy fél órával később magától is kelne, de lehet hogy átaludná az éjszakát...
Szívesen kipróbálnám, hogy nem állítok ébresztőt hanem megnézem, mennyit tud aludni éjjel úgy, hogy nem zavarjuk fel az álmából. Szerintem egy ilyen szép súlyú, amúgy egészséges babát már lehetne éjjel aludni hagyni így hogy a sárgaság is elmúlt... A védőnő is egyetért velem, szerinte ne ébresszem éjjel, majd szól ő, ha enni akar. Viszont kicsit aggódok is amiatt, amit az orvos mondott, hogy ez veszélyes lehet... de mégis milyen veszély?
Amúgy napközben egyáltalán nem aluszékony (ez ugye a sárgasággal jár, de csak az első pár napban volt aluszékony), sőt kifejezetten éber, már nem is sárga, ahogy írtam jól és sokat eszik.
Ti mit tennétek? Keltenétek továbbra is éjjel, hogy ne maradjon ki több mint 5 óra két evés között, vagy hagynátok a saját ritmusában ébredni?
Köszi! Ha valós a veszély akkor persze keltem továbbra is, csak nem tudom, akkor az orvos szerint mikor hagyhatom egész éjjel aludni? Mert a fő érv az volt, hogy eddig mindig evett hajnalban és hozzá van szokva... Oké, de akkor egész életemben keltsem fel, mert ahhoz szokott hozzá? :D
Arra gondoltam, hogy fokozatosan növelem az alvásidejét, pl. először 5,5 órát hagyom aludni, aztán 6-ot és így tovább... persze ha ő nem kel magától. :)
Lányom szintén besárgult, 2 napig lámpázták mire hazajöhettünk. Kb 2 hónapos volt szintén mire elmult teljesen a sárgasága. Védőnőno,gyerekorvos is azt mondta nem kell ébresztgetni éjszaka már. Ha éhes lesz magától is ébred. Úgyhogy mi nem is keltegettük.
Amúgy ha napközben sem ébresztgeted, magától ébred, eszik, azaz nem aluszékony a sárgaság miatt, akkor éjszaka sem kell már.
Bár az én fiam nem került fény alá, de 2 hós volt, mikor a doki kérdezte, hogy átalussza-e az éjszakát, és mikor mondtam, hogy nem, megjegyezte, hogy pedig a tartaléka megvan hozzá. És kb ilyesmi súlya volt, talán 20 dekával több.
Aztán egyik nap még 1kor kelt enni és a másik nap már 12 orát nyomott egyben azota is, most 4 hós.
Szerintem, ha bírna aludni, hagyd aludni, mivel elmúlt a sárgasága is. De meg az a módszer is jo, amit irtál, hogy növeled az időt, aztán hagyod aludni, ameddig aludni akar.
Nálunk is sárgaság volt, 2 nap fénnyel, 6 nap kórházzal. 3 óránként kellett ébreszteni, éjszaka 4,5 órát hagyhattuk (07,10, 13, 16, 19, 22, 02:30 órakor etettem). Ez ment 5 hetes koráig, akkor mondta a gyerekorvos, hogy az esti 10es étkezést kihagyhatjuk, ha a babánk nem igényli. Mert fél 8 körül úgy bealudt, hogy még 5 hetesen is szenvedés volt felébreszteni 10kor, látszott rajta nem éhes és ki van akadva mit zaklatjuk.
7 hetes koráig tartottuk a 02:30as időpontot, aztán kipróbáltuk ő magától mennyit aludna, szól-e, ha éhes. Pár hétig fixen tartotta ezt az időpontot, majd áttért a hajnali 4es etetésre és 6 hónapos korától már nem kért éjjel enni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!