Ujszulotton latszik a Down szindroma?
Egy érett újszülöttön látszik (unokatestvéremék kislánya downos, rajta látszott az első naptól fogva). A koraszülötteknél lehet, hogy más a helyzet, mert nekik tényleg alapból kicsit más az "arcberendezésük" az elején, de szerintem az orvosok, szakemberek látnák rajta.
Ha aggódsz, nincs valami vizsgálat, amivel meg tudják mondani? Hiszen a Downt már magzati korban meg tudják mondani 100 %-ra bizonyos vizsgálatokkal, akkor gondolom születés után is. Kérdezz rá!
Kitartást és sok boldogságot nektek, remélem hamar megerősödik a kislányod és semmi gond nem lesz! :)
Biztos látszana az elejétől.
Nekem korababák voltak az ikreim (36 hét), és a "B" babám, a kislányom szája is sokszor nyitva volt, még a nyelve is kint volt. A koraszülöttség miatt hypotón volt az arcizma. Ez kb. 8-9 hónapos korára megszűnt (hordtam dévényre is).
Én is folyton nézegettem rajta a down kór jeleit, holott nekünk még amniocentézis is volt, amely mindkét babára negatív lett.
Úgyhogy ne aggódj, nyilván a Te babádnak is hasonló problémája lehet, ami a koraszülöttség miatt van. Rendbe fog jönni.
Ha down kóros lenne, azt már a születése napján észrevette volna a kórházi neonatológus.
"A Down-kór diagnózisa születéskor
A Down-kór általában már születéskor azonosítható bizonyos fizikai jellemzők alapján: alacsony izomtónus, a tenyéren található mély barázda, némileg lapos arc, ferde vágású szemek. Mivel ezek nem Down-kóros csecsemőknél is előfordulhatnak, a diagnózis megerősítéséhez kromoszómavizsgálatot (kariotipizálás) kell végezni. A kariotípus megállapításához az orvosok vérmintát vesznek a csecsemőtől, speciális eszközökkel lefényképezik a kromoszómákat, majd nagyság, szám és alak szerint csoportosítják őket.
Egy másik, FISH-nek nevezett genetikai vizsgálat hasonló elveken alapul, és a diagnózis rövidebb időn belül való igazolását teszi lehetővé."
Forrás: gendiagnosztika.hu
A mozaik down nem biztos,hogy látszik!
Ne hozzátok már a frászt szegény kérdezőre!!!
Mint a fentebb idézett géndiagnosztika web oldalon is olvasható a down kóros újszülöttek száma kb. 1,45 ezreléke az egészségesen születettekének. Ennek az 1,45 ezreléknek is csak az 1 százalékában áll fenn mozaicizmus.
Ez szászezer újszülöttből kb. kettőt érint.
Igen, elrohanhat szegény kérdező kariotipizálást csináltatni a babáján, de valószínűbb hogy negatív lesz az eredmény mint pozitív.
Üdv,
A 33%-ra lepontozott válaszoló.
Én ezen a lepontozáson már csak sajnálkozva mosolygok :)
Lelkileg szegény,aki így tesz,és ettől jól érzi magát.
Ő egeszen sokat mozog az inkubatorban, es az arcizmat is mozgatja szerintem mert neha mindefele kepet vag:) ezek jo jelek nem?
A szemecskeit figyelgetem, eleg mandulavagasuak es kicsit tavolabb is ulnek egymastol, ez aggaszt egy picit, de nem tudom, h ez nem a koraszulottseg miatt van e. A legtobb baba ilyenkor meg tenyleg olyan kis furan nez ki.
Gondolom csak ugy az anyuka felelmenek enyhitesere mem csinalnak ingyen kariotipizalast, ugye? Pedig annyira megnyugodnek h elvegeznenek vmi vizsgalatot.
Koszonom az eddigi valaszokat🙏🏻
Figyi, az én kisfiamnak is mandulavágásúak voltak a szemei az első pár napban, pedig ő nem volt koraszülött.
Most olyan hatalmas kerek szemei vannak, hogy mindenki a csodájára jár.😊
Úgyhogy ne aggódj, ez még nem jelent rosszat. Ilyenkor még alig bírják kinyitni, bántja őket a fény is azért tűnnek kis csíkszeműnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!