Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » A női nevek divatja miért...

A női nevek divatja miért változik gyorsabban a férfinevekénél?

Figyelt kérdés

A több mint száz éves anyakönyvek böngészésekor is feltűnt, hogy mennyivel több fiú (főként elsőszülött) kapta az apja nevét, mint lány az anyjáét.

A mostani kisgyerekes édesanyák között igen sok a Tünde, Tímea, Andrea, Judit, Ágnes, Erika, Krisztina, Anita, Katalin, Gabriella, Mónika, a 90 (!) leggyakoribb lánynév között egyik sem szerepel 2017-ben.

Arról ne is beszéljünk, hogy az előbb felsorolt nevű anyukák se az anyjuk nevét kapták valószínűleg, hiszen a nagymamák inkább Magdolnák, Máriák, Ilonák. A fiúk (főként falvakban) még mindig igen gyakran megkapják apjuk keresztnevét, olykor második névként.

A jelenleg legnépszerűbb lánynév, a Hanna, az ezredforduló körül még messze volt a top 10-től,és csak 2011 (?) óta az első. Ugyanakkor a fiúknál leggyakoribb Bence 2002 óta áll a lista élén, már 1997-ben a harmadik volt, a Bence-Máté-Levente dobogó pedig évek óta nem változik.

A fiúneveknél a László, István, József, János, Zoltán, Péter, Ferenc, Gábor, Tibor, György, Imre, András, Gyula (!), Lajos (!), Mihály, Károly, Pál, Vilmos, Zsigmond, Bertalan, Miklós nevek mindegyike szerepel az első 100-ban (jó, a Béla és az Antal nem), míg a lányneveknél a fent említett nem-is-olyan-öreges nevek sem. Minden évben több új lánynevet tesznek anyakönyvezhetővé, mint fiúnevet. Mi az oka ezeknek a jelenségeknek?

2018. okt. 9. 11:17
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Köszönök szépen minden választ (még jöhet), mind hasznos volt, nem tudom, ki adhatott negatív értékelést.
2018. okt. 10. 06:59
 12/14 anonim ***** válasza:
Szerintem azért kapja kevesebb lány az anyja nevét, mert nem biztos, hogy a férj vezetéknevével passzol. Én például tudom, hogy azért nem kaptam anyám rövid keresztnevét, mert apám vezetékneve is rövid, így együtt túl kurta lett volna szerintük. Öcsém apám háromszótagos keresztnevét kapta ami nyilván jól megy az egy szótagos vezetéknévhez. Öcsém a saját fiának is ugyanazt a nevet akarja adni. Én meg kaptam egy háromszótagos lánynevet, amit utálok, és nem tervezek továbbadni.
2018. okt. 10. 09:32
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy gondolom, hogy a ma trendi nevek többsége általában régen is népszerű nevek variánsai/becézései internacionálisabb formában.

Pl.:

Mária -> Maja, Mia, Marietta, Mietta

Erzsébet -> Elizabet -> Liza

Magdolna -> Magdaléna -> Léna

Ilona -> Elena -> Elina

Zsófia -> Szófia -> Szofi

Hajnalka -> Hajnal -> Zóra (a Hajnal szláv változata) -> Zora -> Zorka

Érdekes, hogy a fiú neveknél nincs ekkora mértékű változás.

A mai napig születnek Pál, Miklós, László nevű kisfiúk a környezetemben.

2018. okt. 10. 09:50
 14/14 anonim ***** válasza:
Szerintem egy fiunal az anyja arra torekszik, hogy minel ferfiasabb nevet kapjon a gyerek, egy lanynal pedig kicsit romantikusabb, kulonlegesebb elkepzelesei vannak, igy kaphatja nepszeru sorozatok, szinesznok, regenyhosnok neveit. Az apak, ha fiuk szuletik, a "normalis" neveket preferaljak, ha pedig lany, akkor az anyara bizzak a nevadast, hadd adja neki az o kedvenc nevet. Nalunk is igy volt. Ha fiu lett volna az apja nevet kapja, de lany lett igy en valaszthattam, a ferjem csak jova hagyta:)
2018. okt. 10. 13:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!