10,5 hónapos babám beszédfejlődése nem az igazi!?
"A szavakat jellemző kísérőmozdulatokkal együtt sajátítja el. A „nem" tagadószó esetében például elutasító fejrázással hangsúlyozza a szó érvényét, a „pá-pá", búcsúszavakkal együt integet. Egy-egy szót, kifejezést alkalomtól függetlenül, folyamatosan ismételgethet, lehet, hogy minden kérdésre is ezzel válaszol. A „mama" és „papa" megszólítások mellett valószínűleg, már egy-két új szót is elsajátított. Az ismerős szavakra érdeklődőén figyel. A hozzá intézett szavak jelentős részét megérti, az utasításokat örömmel teljesíti („Add nekem!", „Mutasd meg ... I"). "
Nálunk ebből alig mond-csinál valamit, kicsit meg vagyok ijedve. Ezek közül egyedül az ismételgetés stimmel. Próbálom pá-pá-ra tanítani, de nem tudja. Nincs fejrázás sem a "nem" kíséretében, mamát, papát sem mond. Az ismerős szavakra igaz felfigyel. Utasításokat abszolút nem teljesít (hozd ide pl.), csak a tiltást érti.
Viszont mozgásfejlődésben előrébb tart, önállóan, kapszkodás nélkül áll és lépeget is.
Az én egy évesem nem pápázik, nem rázza a fejét, nem mondja hogy "anya, apa".
Helyette: babababababa, gagagagaga, jajajajaja. Kb. itt tartunk, és egy szóval sem mondta az orvosunk vagy a védőnőnk, hogy le lenne maradva.
Ismerősünk unokája 9 hónaposan mondta, hogy "kérem", "anya". Na persze....:-))))
Az én 13,5 hónapos lánykám egyetlen szót sem mond értelmének megfelelően. Gágá, mama, baba, dudu, tete ezeket mondogatja folyamatosa, de nem arra, amire vonatkozik.
De nem aggódok, mert megérti a kérést és a tiltást, több utasítást végrehajt pl: Ülj le, feküdj le, kapcsold le a villanyt (ölemben van és nyúl a kapcsolóhoz, le is kapcsolja) egyél, igyál stb.
Állathangokat szintén nem utánoz, most kezdi felismerni a kis könyvében a dolgokat.
Ez a Vida Ágis akármi biztos a "szupergyerekekről" szól...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!