Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 10,5 hónapos babám beszédfejlő...

10,5 hónapos babám beszédfejlődése nem az igazi!?

Figyelt kérdés

"A szavakat jellemző kísérőmozdula­tokkal együtt sajátítja el. A „nem" tagadószó esetében például eluta­sító fejrázással hangsúlyozza a szó érvényét, a „pá-pá", búcsúszavakkal együt integet. Egy-egy szót, kifeje­zést alkalomtól függetlenül, folyama­tosan ismételgethet, lehet, hogy minden kérdésre is ezzel válaszol. A „mama" és „papa" megszólítások mellett valószínűleg, már egy-két új szót is elsajátított. Az ismerős szavakra érdeklődőén figyel. A hozzá intézett szavak jelen­tős részét megérti, az utasításokat örömmel teljesíti („Add nekem!", „Mutasd meg ... I"). "

Nálunk ebből alig mond-csinál valamit, kicsit meg vagyok ijedve. Ezek közül egyedül az ismételgetés stimmel. Próbálom pá-pá-ra tanítani, de nem tudja. Nincs fejrázás sem a "nem" kíséretében, mamát, papát sem mond. Az ismerős szavakra igaz felfigyel. Utasításokat abszolút nem teljesít (hozd ide pl.), csak a tiltást érti.

Viszont mozgásfejlődésben előrébb tart, önállóan, kapszkodás nélkül áll és lépeget is.

2010. jún. 18. 11:03
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Az én egy évesem nem pápázik, nem rázza a fejét, nem mondja hogy "anya, apa".

Helyette: babababababa, gagagagaga, jajajajaja. Kb. itt tartunk, és egy szóval sem mondta az orvosunk vagy a védőnőnk, hogy le lenne maradva.

Ismerősünk unokája 9 hónaposan mondta, hogy "kérem", "anya". Na persze....:-))))

2010. jún. 18. 11:34
 12/16 anonim ***** válasza:
az a baj hogy manapság rengeteg ilyen cikk meg "szakember" van, akik valamiért versenyeztetik a piciket és lehetetlen elvárásokat támasztanak feléjük.. manapság divat sürgetni a babák fejlődését, minél hamarabb annál jobb....csak tudnám, hogy minek.....az gyerekemmel pl nem lehet "foglalkozni". most múlt egy éves, de le se sz@rja a mesekönyveket meg az állatokat, a testrészekről ne is beszéljünk. de ahogy ülni és menni is megtanult, így beszélni is meg fog, majd a maga idejében. ettől függetlenül még lehet jó tanuló a suliban , sőt akár orvos vagy mérnök is! ki nem állhatom amikor valahol (pl. orvosi rendeli) anyukák egymást túllicitálva büszkélkednem vele, hogy mit tud már a babájuk "idő előtt".... na puff... ha valaki már ebben a kis korban ilyen elvárásokkal van a gyereke felé, az később is így áll hozzá...folyton növelni fogja a szintet... de lehet hogy a gyereknek nem ez lenne a tempója
2010. jún. 18. 11:43
 13/16 A kérdező kommentje:
Köszi a megnyugtató hozzászólásokat. De lássuk be, akárhogy is van, ha az ember érinkezik akár neten, akár élőben más babásokkal, óhatatlanul hasonlítgat. Könnyű azt mondani miért teszi, utólag nyilván már nem tenné, de ahogy itt is az egyik kommentben olvasom csomó szakembert megkérdezett az akinek 7 hósan fordult meg a babája, utólag már fölödlegesnek érzi, de akkor azért aggódott. Első gyereknél meg pláne aggodalmasabb az ember, főleg ha Vida Ágit olvas, márpedig jönnek tőle a levelek, és azért szerintem vannak más téren jó gondolatai.
2010. jún. 18. 12:00
 14/16 anonim ***** válasza:
az én 6 hónapos lányom se azt csinálja amit a Vida Ági féle irományban van...na bumm, majd később csinálja és kész. ne foglalkozz vele hogy a szakirodalomnak mondott valami mit mond, a lényeg h te lásd hogy minden ok a babáddal. Én 3 évesen nem akartam beszélni, csak azt tudtam mondani hogy NEM. Na most itt vagyok 25 évesen és annyit járt a szám... :-)
2010. jún. 18. 12:12
 15/16 anonim ***** válasza:
hát ez nevetséges. az enyém 18 hós lesz a jhéten, de tudod hány szó a szókincse? kb. 5-6. már amit mond is, és azt se tisztán. de mindent megért amit mondok neki, pápát is csak olyan 13 hós korától int, az utasításokat 10 hósan nem követte még. szóval sztem felejtsd el vidaágit, és nézz máshol is utána, mielőtt bepánikolsz. ne aggódj, mindent megtanul minden baba, akkor is ha nem taníítják enki, mert legtöbbet úgy tanulnak, hogy megfigyelik és leutánozzák. ez persze nem jelentei azt, hogy nem érdemes tanítgatni erre arra. pápá és társai. de aggódni meg aztán végképp nem kell rajta, ha épp nem azt és úgy csinálja, mint ami le van írva, hogy kéne. nagy átlagban gondolom a te kisfiad is azt tudja mint más 10 hónaposok, az meg bőven elegendő.
2010. jún. 18. 12:23
 16/16 anonim ***** válasza:

Az én 13,5 hónapos lánykám egyetlen szót sem mond értelmének megfelelően. Gágá, mama, baba, dudu, tete ezeket mondogatja folyamatosa, de nem arra, amire vonatkozik.

De nem aggódok, mert megérti a kérést és a tiltást, több utasítást végrehajt pl: Ülj le, feküdj le, kapcsold le a villanyt (ölemben van és nyúl a kapcsolóhoz, le is kapcsolja) egyél, igyál stb.

Állathangokat szintén nem utánoz, most kezdi felismerni a kis könyvében a dolgokat.

Ez a Vida Ágis akármi biztos a "szupergyerekekről" szól...

2010. jún. 18. 13:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!