10,5 hónapos babám beszédfejlődése nem az igazi!?
"A szavakat jellemző kísérőmozdulatokkal együtt sajátítja el. A „nem" tagadószó esetében például elutasító fejrázással hangsúlyozza a szó érvényét, a „pá-pá", búcsúszavakkal együt integet. Egy-egy szót, kifejezést alkalomtól függetlenül, folyamatosan ismételgethet, lehet, hogy minden kérdésre is ezzel válaszol. A „mama" és „papa" megszólítások mellett valószínűleg, már egy-két új szót is elsajátított. Az ismerős szavakra érdeklődőén figyel. A hozzá intézett szavak jelentős részét megérti, az utasításokat örömmel teljesíti („Add nekem!", „Mutasd meg ... I"). "
Nálunk ebből alig mond-csinál valamit, kicsit meg vagyok ijedve. Ezek közül egyedül az ismételgetés stimmel. Próbálom pá-pá-ra tanítani, de nem tudja. Nincs fejrázás sem a "nem" kíséretében, mamát, papát sem mond. Az ismerős szavakra igaz felfigyel. Utasításokat abszolút nem teljesít (hozd ide pl.), csak a tiltást érti.
Viszont mozgásfejlődésben előrébb tart, önállóan, kapszkodás nélkül áll és lépeget is.
Szia!
Mi 11.-én voltunk 10 hósak.Nem mondja hogy mama papa.Igazándiból mi kihalju azt hopgy anyu apu de valószínüleg csak a hanglejtés miatt.Pápát se mond viszont integet.Neme rrázza a fejétde ehez z kellet hogy a Nagyia pisze-piszét játszon vele kiskorától és így tanúlta meg a fejrázást.De most már szépen össze kapcsolja a nemet a fejrázásal.Néha már igent is tud bólintani.Kérem szépenre elereszti a tárgyakat de a hozd idére nem reagál csak néz mit szeretnék.
Kapaszkodva áll és bútor mellet lépeget és mászik ezerrel.
Nem hiszem, hogy le lenne maradva védőnő és a doktornő se mondta hogy baj lenne.Majd megtanulják:)
én nem tudom itt folyamatosan Vida Ágiztok, és a legtöbbször baromságról van szó. (ugyan gőzöm sincski a Vida Ági, de biztos nem az isten)
ez minden gyereknél teljesen különböző. a fiam 2 éves koráig nem beszélt, ha akart valamit akkor maximum mutogatott vagy csapkodott. Nem rázta a fejét és megvetően nézett, ha valaki pápá-t integetett neki. Most 2 szakot végez egyszerre az egyetemen.
Az én kislányom is 10,5 hónapos. Ő megért mindent,meg is csinálja. PL:Odahoz mindent,ha kérem,rengeteg mindent megmutat a könyvébe,tudja a testrészeit,mindjuk mi rengeteget tanulunk,mert 1 percre sem marad meg nélkülem,és ha apa nincs itthon,akkor csak ülünk a földön és játszunk.
Viszont a "memmé"-n kívül nem mond semmi értelmeset. (bár halandzsázik egész nap)
A nemre ő sem rázza a fejét.
Pápát inti.
Szia!
Fiam 10hós!Nem beszél csak visongat.Nem rázza a fejét sem az igenre sem a nemre.Talán ha rászólok,hogy ezt vagy azt nem szabad megérti.Nem pápázik,sőt szinte semmit nem csinál amit a Vida Ági leírt.Én is kapok tőle hírlevelet.A tárgyak összeütögetését már hónapokkal ezelőtt csinálnia "kellett" volna V. Ági szerint de fiam csak pár napja csinálja.Nem tapsol, de mindezek ellenére szépen fejlődik.Mászni is csak 2hete tud,bútorok mellett áll és lépked 3hete.Úgyhogy szerintem semmi baja a babádnak.Majd ha akarja csinálja,én nem erőltetek semmit.
Ez nem a normális beszédfejlődés. Ez egyenesen baromság, így belegondolva. Itt egy "hivatalos" táblázat. Még a közelében sincs szerintem a felsoroltaknak.
Életkor A nyelvi fejlődés alakilag (mennyiségileg) A nyelvi fejlődés tartalmilag (minőségileg) A mozgásfejlődés
Születés Sírás, kiáltozás Elégedetlenség (éhség, fájdalom, rossz közérzet) Koordinálatlan kapálódzás jellemzi
1-2 hét Sírás, kiáltozás Emberi hangot elkülönít a nem emberitől, az anyai hangra megkülönböztetett módon reagál Fényre, hangra odafordul
3-6 hó Gőgicsél Erős, kiabáló hangra sírva fakad, nyugodt, kedves hangra felélénkül, nevet, örömet fejez ki, "válaszol" a felnőttnek A fejét önállóan emeli
6-12 hó Gagyog "Kérés" kifejezése, a figyelem, emlékezet fejlődik, az utánzás egyre nagyobb szerepet kap, a hangok még nem jellemzőek az adott anyanyelvre. A felülés, felállás, járás megindulása
12-18 hó Első szavak, utasítás megértése Hangjai jellemzőek az adott nyelvre, a szituációban előforduló egyes tárgyak nevét megjegyzi Egyre biztosabb lesz a járása
18-24 hó 20-200 szó, egyszerű mondatok használata Sok hiba lehet még a beszédben: hangokat kihagy, felcserél, szótagokat, szavakat ismétel, ragokat, képzőket nem vagy helytelenül használ Önálló járás, futás
2 év után A szókincs rohamos fejlődése, többtagú mondatok használata 4. év végére befejeződik a beszédfejlődés, nyelvtanilag helyes mondatokban beszél, kreativitásra képes A kéz finom mozgásának használata, ujjak koordinálása
A beszédfejlődés folyamata részletesen
Hogyan alakul a gyermek beszéde az újszülött kortól 3 éves korig:
0-1 hónapos korban: torokhangokat ad
1-2 hónapos korban: gőgicsélni kezd, torokhangokat ad
2-3 hónapos korban: folyamatosan gőgicsél, "válaszol", egyszerű magánhangzókat is kiejt (a, ó, e)
3-4 hónapos korban: egyre folyamatosabban és változatosabban gőgicsél, azonos hangot kétszer ejt ki
4-5 hónapos korban: gagyogás közben többféle hangot is kiejt elmosódottan, hangosan tud kacagni
5-6 hónapos korban: "szót ért" gondozás közben, ah-oh szótagot gagyog
6-7 hónapos korban: egyre árnyaltabban gagyog, gurgulázik, nyögdécsel, "beszélgetést" kezdeményez
7-8 hónapos korban: kicsit tagoltabb a gagyogása, megismétel hallott hangokat, s megjegyzi a leggyakrabban hallottakat, harap és rág, hangokat utánoz, bu-ma-da-ba szótagokat jól ejt ki, a "nem" -re reagál időnként, mam-mam-ot is mond (főleg síráskor)
9-10 hónapos korban: két szótagot elmosódottan ki tud ejteni (ma-ma, ba-ba), hallgat a nevére
11-12 hónapos korban: szót, szótöredéket használ (a mama, baba helyes használata), egylépéses felszólítást teljesít (kívánságait jelzi), szavai mondatértékűek: a "mama" jelenthet hívást, kérést, segítséget
12-15 hónapos korban: kétszavas mondatot használ, két szótagot is kiejt, 3-4 szót mond, kommunikálni akar
15-18 hónapos korban: egyre nagyobb a passzív és aktív szókincse, tisztábban ejti ki a szavakat, kétszavas utasítást teljesít, ismeri a "köszönöm" és "szervusz" értelmét, egyszerűbb mesékre, népi gyermekdalokra figyel
18-21 hónapos korban: egyszerű bővített mondatokat használ, az enni-innivalót megnevezve kéri, 10-30 szava van, 2-3 szavas mondatokat használ, visszamond két szót
21-24 hónapos korban: összetett mondatokat használ, kb. 50 szavas szókincse van, háromlépéses utasítást végrehajt, elkezd személyes névmásokat használni
24-27 hónapos korban: folyékonyan beszél
27-30 hónapos korban: képeskönyvből cselekvéssorokat elmond, névmásokat, ragokat használ, megkérdezi a tárgyak nevét
3 éves korig: többes számot használ, összetett mondatokban beszél, teljes nevét ismeri és mondja, dallamokat ismer, 5-ig számolhat, 3-4 szavas ragozott mondatokat használ
Jellemzői
A gyermekek beszédfejlődése nagyon eltérhet egymástól. A fenti leírás csak iránymutató, szigorú határokkal, ettől nagy egyéni eltérések lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!