Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért jó a cumi? Hiszen ha...

Miért jó a cumi? Hiszen ha kipottyan a baba szájából, keresgélni kell, visszadugni, és az elég macerás, nem?

Figyelt kérdés
Pláne éjszaka. Nem beszélve a cumizavarról (ha létezik egyáltalán ez a "jelenség"). Nem vitaszításból kérdem, hanem mert érdekel, mivel hamarosan megszületik a babám, és a várandós csomagban is van egy cumi.
2008. okt. 31. 16:40
 1/6 anonim ***** válasza:
77%

Cumi

Ideális esetben tehát a baba szopizási igényét teljes mértékben a cicin elégíti ki. A cumi amellett, hogy cumizavarhoz, szopizási problémákhoz vezet (különösen az "anatómiailag formázottak"), mivel egészen másfajta ingert okoznak a szájban, egészen másképp kell a babának a szájában tartania, a tejtermelés visszaesését is okozhatják. Ugyanis ha a baba időnként cumit kap, ahelyett, hogy mellre kerülne, nem tudja elég tej termelésére késztetni a mellet. Ez különösen növekedési ugrások idején okozhat gondot.

A mell azonban sosem teljesen üres, tehát komfortszopizás idején is jön belőle némi tej. Egyes babák ezt nehezményezhetik, mivel már pukkadásig laktak, csak épp még szopiznának. Vannak babák, akik ezt úgy oldják meg, hogy ilyenkor a fölösleges tejet kifolyatják a szájukból. Más babák viszont kellemetlenül érzik magukat a folyó tejtől. Nekik segíthet, ha ilyenkor az "üresebbik" mellre tesszük rá őket. Ha ez sem válik be, akkor odaadhatjuk szopizni a tiszta, rövidre vágott körmű ujjunkat, ezen általában meg szoktak nyugodni. Az ujj sokkal jobban hasonlít a cicire, mint a cumi, így nem okoz cumizavart. Ezek a babák általában hamar fölfedezik az ujjukat, és utána azt szopizzák. Az ujjszopós babák azonban mindig jelentkeznek, amikor ténylegesen tejre van szükségük, tehát nekik nem lehet "betömni" a szájukat az ujjacskával.

Mindamellett tehát, hogy a hétköznapi életben nem javasolható a cumi használata, egyes terápiás esetekben beválhat, pl. olyan babáknál, akiknél gyenge a száj körüli izmok tónusa tornázásra, vagy huzamosabb időt inkubátorban tölteni kényszerülő babáknál fájdalomcsillapításra.

"Csak cumizik a cicin"

Gyakran intik az édesanyákat arra, hogy ne hagyják, hogy a babájuk cumizzon a cicin...

Amikor a baba szopizik, megkülönböztetünk nutritív, azaz táplálékfelvételre szolgáló, és nem nutritív, ún. komfortszopást. Ez utóbbira szokták azt mondani, hogy csak cumizik. A közhiedelemmel ellentétben ennek a cumizós szopizásnak is nagyon fontos funkciói vannak. Egyrészt a babának nagyon erős igénye a szopizás a táplálkozáson túl is. Ilyenkor megnyugtató, ellazító hatású anyagok szabadulnak föl benne, ez jó érzés neki. És hát a cumizásnak a természetes helye az édesanya cicije, nem a gumicumi! Fontos észben tartanunk, hogy a cumit a valamilyen okból szopizni nem tudó babák számára találták ki az anyamell helyettesítésére. Az igény szerint szoptatott, komfortszopizni hagyott babák között nagyon kevesen vannak, akik cumit igényelnének vagy az ujjukat szopnák.

Másfelől az édesanyában is termelődnek ilyenkor olyan anyagok, amik ellazítják a mamát. Sokan tapasztalják, hogy szoptatás közben ugyanúgy elbóbiskolnak, elálmosodnak, mint a kisbaba.

A komfortszopizás a tejtermelés szempontjából is fontos, hiszen minél tovább van mellen a baba, annál több ingert kap a mell, és így annál több tej termelésére érez késztetést.

Végül a baba szempontjából még egy nagyon fontos funkciója van: a komfortszopizás segít fölszabadulni azoknak az emésztőenzimeknek, amik megemésztik az előzőleg elfogyasztott tejcsit.

2008. okt. 31. 16:47
 2/6 anonim ***** válasza:
76%

Ezt a választ biztos le fogják pontozni, de kit érdekel, az én véleményem....

A cuminak vannak ellenzői és pártfogoltjai.

Az, hogy egyfolytában a kisbaba szájában van a cumi, káros, de ha azt vesszük, hogy a gyerek nyűgös és Te holtfáradt vagy és a cicid is fáj már, akkor igenis hasznos dolog a cumi.

Nem kell órákig a gyerek szájában tartani, meg visszatömködni.Éjszakára nem feltétlenül kell odaadni, az egész altatás szokások és asszociációk tömkelege (ha arra tanítod a gyerkőcöt, hogy cumival aludjon el, akkor úgy is fog, viszont, ha nem adod oda neki lefekvéskor ,akkor nem fogja igényelni).

Nálunk segít akkor, amikor a kicsi túl fáradt mindenhez, mert megnyugtatja, viszont ki is veszem a szájából, ha már látom rajta, hogy meglenne nélküle is.

Sajnos nem lehet mindig cicit adni a kicsinek (pl. séta közben, a park kellős közepette).

Az, hogy a gyerekednek szeretnél adni cumit, Te döntsd el.

Hogy okoz-e cumizavart?

Nálunk kispohárból kapja a pici a lefejt tejet a szopi végén és képes érte ugyanúgy hisztizni, mint a cumisüvegért, amit sikerült elhagyni (hozzáteszem, ez is fáradság függvénye).

Ami nálunk bevált: nem a szopi előtt kell a gyereknek odaadni a cumót, hanem utána és nincs baj.

Hangsúlyoznám: mindenkinek más véleménye van erről a dologról és ez is egy volt a sok közül.:)

2008. okt. 31. 18:21
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Én már a terhességem alatt eldöntöttem, hogy adok cumit a babámnak. Még csak 1 hónapos, de nem tudnánk már elképzelni cumi nélkül. Én sajnos nem tudom szoptatni és kell neki vmi ami megnyugtatja. Éjszaka sincs gondunk a cumival, mert ha elalvás után kiesik a szájából nem ébred fel rá.
2008. okt. 31. 19:04
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Én is úgy gondoltam amikor vártam a babát, hogy nem adok neki cumit. Addig nem is kellet amíg csak az alszik-szopik időszak volt. Aztán mégis csak kellett valami nyugtató a számára, hiszen, mint előttem is írták nem minden esetben lehet a cicivel megnyugtatni a babát.

Legtöbbször az alvás is csak evvel sikerül de legalább nem küszködünk alvásgondokkal.

Nem tudom miért jobb ha a baba álomba sírja magát, mint az ha megnyugszik a cumival?

Egyébként pedig 6 hónapos és még mindig szopizik.

Sztem ez babától is függ. Bízd rá a döntést. Ne erőltesd de ne zárkózz el teljesen a használatától sem.

2008. okt. 31. 22:19
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nekem 5 hónapos a kislányom és mikor megszülettet vettünk neki cumit, de azért mert nekem van olyan a családban aki a mai napig szopiza az újját(felnőtt emberről beszélek), és ezt szeretem volna elkerülni, de a babácskám az első perctől kezdve messze kiköpi és tiltakozik ellene, tehát hiába akarok én okos lenni. Még nem szopja az újját remélem nem is fogja . Majd a babácskád eldönti helyetted h kéri vagy sem a cumit! Az amit az első hozzászoló anyuka mondott, teljesen egyetértek vele. Valóban engem is megnyugtat és imádom szoptatni, és valóban ha nagyon nyügi lefekszem vele együtt az ágyban szájába veszi a cicit kicsit cuppog és már mélyen alszik is. a második hozzá szoló anyukával is egyetértek h ez bizony helyhez és otthoni körülményekben tudja az ember megtenni.

Szóval összegezve te döntésed, de úgy is baba választ kell neki a cumi vagy nem!

további boldog babavárást kívánok neked!

üdv. 5 hós baba anyukája

2008. okt. 31. 22:20
 6/6 anonim ***** válasza:
70%

Én az első válaszoló vagyok.

A kisélányom 9 hónapos és nem szopja az ujját. Igény szerint szoptatott babák, legritkább esetben csinálják. Amúgy megnéznék valakit, aki 3 óránként etet, cumit ad a babájának és sokáig tud szoptatni. Úgy, hogy nem kell mellétáplálni...

2008. nov. 1. 10:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!