Lehet baj, ha tul gyors a mozgasfejlodes?
Itt olvastam, hogy a túl gyors mozgásfejlődés miatt 2 évig ortopédiára kellett járniuk a babával.
Vidd el egy gyógytornászhoz és/vagy neurológushoz, ha aggódsz!
koszi, hogy le lettem pontozva. ha valaki nem simogatja meg a buksid, hogy semmi baja a gyerekednek, akkor 0 szazalek jar.
tegy belatasod szerint.
az elso voltam.
Unokaocsem is nagyon gyorsan csinalt mindent, o is maszott or honaposan.
Aztan a beszedfejlodes mar nehezebben ment, 2,5 evesen alig beszelt, most 3 evesen beszel, mond mindent, de ember legyen a talpan, aki minden szot megert. :D
Az óvodás és kisikolás korban ADHD vagy problémával jelentkező gyerekek szülei az átlagnál többször számolnak be gyors csecsemőkori mozgásfejlődésről. Viszont fordítva szerintem nem vizsgálta senki, tehát hogy a feltűnően hamar mászó, járó babák később milyen arányban mutatnak ilyen problémát. Szóval ne aggódd túl a dolgot.
Adj a kicsinek minél több lehetőséget szabad mozgásra már most és a következő 8-10 évben, szerezz be a lakásban is használható nagymozgásos játékokat. Kis trambulin, gimnasztikai labda, egyensúlyozó eszközök (akár egy kis fahengeren keresztbe fektetett deszka is megteszi), akassz hintát az ajtófélfára, ne csak a klasszikus babahintát, hanem használhattok a négy sarkánál fellógatott nagy deszkalapot, amin négykézláb állni, ülni, később felállni is lehet, és ha a köteleket fent egy pontban rögzíted, minden irányban leng és forog.
Persze ez 1-2 éves kortól lesz aktuális. Addig meg hadd másszon, tapasztaljon meg minél több fajta felületet, próbálgassa a fel-, lemászást, szoros helyen átbújást, instabil felületeket, ringasd sokat, énekelj, mondókázz vele, közben simogatod, dögönyözöd a versikék szerint. Termts neki nyugodt, csendes környezetet. Ne szóljon folyamatos háttérzajként se TV, se más zene, akármi. Hallja tisztán a te hangodat, a saját hangját, a saját maga által keltett zörejeket, tapasztalja meg a környező világot. És minél később és rövidebb időre adj a kezébe telefont,tabletet és hasonlókat. Amíg ezeket nézi, nem mászik, nem ugrabugrál, nem próbálgatja a fizikai képességeit, ami a gyerekek egy részénél nem okoz látható hátrányt, sokaknál viszont igen.
Ennél többet szerintem nem tudsz tenni, hogy az idegrendszeri éréshez megfelelő lehetőséget biztosíts, ráadásul ezek a dolgok az átlagosan fejlődő gyerekeknek is hasznosak.
Ha tényleg aggódsz, hogy komolyabb probléma lehet, esetleg veszélyeztető tényezők is vannak (koraszülés, elhúzódó szülés, oxigénhiány, súlyos sárgaság, vagy a családban van diagnosztizált hiperaktív gyermek), én korai fejlesztő központba jelentkeznék be a helyedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!