Ha a páromnak barna, nekem zöld szemem van, akkor a kisbabánknak milyen színű lesz a szeme?
Hat, ha a parod homozigota barna (amire eleg nagy esely van, tekintve, hogy az o szulei is barna szemuek, de ezt biztosra nem lehet megmondani), akkor 100%, hogy barna szemu gyerekeitek lesznek. (vagy hazel) (max. Mutacio eseten nem, de az ritka nagyon)
Ha a parod heterozigota, neked megzoldeskek szemed van, amire szereted azt mondani, hogy valodi zold, de valojaban nem az, akkor nagyjabol 50-50% eselyetek van barna(es hazel)-kek szemu gyerekekre, minimalis esellyel zoldre.
Ha viszont azok koze tartozol, akiknek tenyleg zold szemuk van, es a parod heterozigota, akkor kb. 50% esely a barnara, 25-35% koruli a zoldre, es 15-25% korul a kekre.
Viszont a genetika sokszor nagyon kiszamithatatlan. :)
Nekem zöld szemem van.
Apának barna.
1. Gyerek kék szemű
2. Barna
3. Barna.
A szemszínt elég sok gén befolyásolja, így nem lehet olyan pontosan tudni, mint pl. a vércsoportnál...
Anyukám szeme barna (ott mindkét szülőé barna), apukámé kék (ott a nagyapámé barna, nagyanyámé kék), az enyém meg zöld, az olajbogyóhoz hasonló árnyalatban (kicsit szürkés és kicsit kékes beütéssel). Szóval ennyi.
Nalunk a szuloknel/nagyszuloknel ugyanez van. Lett belole 2 sotetbarna (az egyik Én vagyok) es 1 vilagoszold szemu gyerek (a tesom, neki áttetsző világos zold szeme van, de bizonyos fenyekben keknek nez ki).
Az en parom is sotetbarna szemu, es most figyelj: a mi gyerekunk is vilagoskek szemu lett. Ket sotetbarnanak. Ennyit szamitanak a nagyszulok/dedszulok.
ma 12:40 Nem ennyit számítanak a nagyszülők, hanem mindketten heterozigóták vagytok, így 25%-os eséllyel lehetett kék szemű gyereketek.
Pl. egy kék szeműnek hiába vannak barna szemű szülei, ha neki kék szeme van, akkor nincs "barna génje", amit továbbadhat a saját gyerekeinek, csak kék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!