Ha egy anya zöld és egy apa barna szemű, akkor mekkora eséllyel lehet a lány gyerekük kék szemű?
Az első link nem lett jó.
Ha mindkét oldali nagyszülők között van kék szemű, akkor lehet rá reális esély. Ha nincs, vagy csak egyik oldalon, akkor sokkal kisebb. De pontos százalékot nem lehet mondani, a szemszín öröklődését a mai napig nem ismerik teljesen. Az biztos, hogy nem csak egy gén határozza meg.
Nálunk így volt:
Anyai nagyszülők: kék és barna - három gyermekük mind barna
Apai nagyszülők: kék és zöld - egyetlen gyermekük szeme zöld
Szüleim a fentiek alapján: barna és zöld - én és a tesóm mindketten kék szeműek lettünk
De még így is, az én szemem inkább szürkéskék, a tesómé pedig tiszta kék, szóval kék és kék között is van különbség.
Attól függ. Nézz szét a két szülő felmenői közt. Ha mindkét családban az anya az egyetlen világos szemű ember akkor szerintem tuti hogy sötét szemű utódok lesznek.
Nekem a családom egyik fele teljesen sötét szemű a másik teljesen világos. 3an vagyunk testvérek ebből kettő lett sötét és egyedül én világos szemű. Ez az eredmény azonos a cikkel amit olvastam:
Olvastam erről egy tanulmányt miszerint ha a világos és sötét szemű emberek egyfolytában keverednek akkor kihal a világos szem. Ez azt mondja: hogy több eséllyel lesz sötét szemű az utód mint fordítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!