Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Tapasztalt anyukák! Lázas a...

Tapasztalt anyukák! Lázas a gyerek, mit csináljak?

Figyelt kérdés
Kisfiam 9 hónapos, eddig még nem volt ilyen. Mára belázasodott, 37,5-öt mértem. Adtam neki egy Germicid-C kúpot, de fél óra múlva ugyanannyi volt. Csak 2-kor lesz doki, addig hogyan vihetném lejjebb a lázát? Az ülőfürdő jó? Azt hogyan kell csinálni. Más lázcsillapító nincs itthon.
2010. jún. 9. 10:29
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Ez hőemelkedés nem láz...kár volt neki adni kúpot, hagyni kellett volna,hogy elkezdjen dolgozni az immunrendszere.

Én dokihoz sem vinném ennyivel, felesleges,max holnap ha 38 fölé megy addig meg borogatás csuklóra homlokra

2010. jún. 9. 10:31
 2/13 anonim ***** válasza:
37,5 nem láz, csak hőemelkedés. Elvileg arra nem is kell kúp meg semmi. 38-tól van láz. Sűrűn kell itatni, és attól lemegy. Lehet hogy jön a foga?
2010. jún. 9. 10:32
 3/13 anonim ***** válasza:

A lázas gyermek

Amennyiben gyermekünknél lázat észlelünk, először csillapítsuk azt, majd utána forduljunk orvoshoz.

A lázcsillapítás elsődleges lépése körül vannak bizonyos ellentmondások. Az egyik nézet a gyógyszeres, míg a másik az ún. fizikális lázcsillapítást helyezi előtérbe. Figyelembe véve, hogy a láz kialakulásának mechanizmusában a legfontosabb szerepet a hőközpont magasabb szintre történő beállása játssza, a gyógyszeres lázcsillapítás ajánlott.

Erre kiválóan alkalmasak az acetilszalicilsav-, aminofenazon- és paracetamol-tartalmú gyógyszerek. A paracetamol-tartalmú szerek enyhébb, az aminofenazon-tartalmúak erélyesebb lázcsillapítók.

Nagyon magas láz esetén javasolt az ún. fizikális lázcsillapítást, amely a hűtőborogatást, illetve a hűtőfürdőt jelenti. Borogatni a teljes testet kell, nem elegendő csak a csuklót és a bokát, még akkor sem, ha a hatás fokozására ecetet is alkalmazunk. Szintén gyakori hiba, hogy az ilyenkor fázó csecsemőt, gyermeket vastag paplannal betakarjuk, mert ilyenkor a lényegét, a hőelvonást szüntetjük meg.

Az ágyat és ágyneműt is könnyen átnedvesítő, a beteg “macerálását”, forgatását igénylő borogatásnál sokkal kellemesebb a hűtőfürdő, amelyet leginkább extrém magas láz esetén javasolnak, de már kisebb hő esetén is alkalmazható. Ilyenkor a gyermeket testhőmérsékletű (37–38 °C-os) vízbe tesszük és a lábához eresztett hideg vízzel hűtjük le a vizet, majd ezzel locsolgatjuk a testét. A víz hőmérséklete optimálisan 26–27 °C legyen.

A magas láz csecsemőknél, kisgyermekeknél lázgörcsöt okozhat. Ha már korábban előfordult, mindenképpen meg kell akadályozni a láz hirtelen kiugrását, de ezzel együtt a hirtelen csökkenését is.

Tanácsok:

• Csak a lázat csillapítsuk és ezt sem szükséges 37 °C alá.

• Első a lázcsillapítás, csak azután forduljunk orvoshoz.

• Lázgörcsre hajlamos gyermeknél az alacsonyabb testhőmérsékletet erőteljesebben, a magasabbat kíméletesebben, lassabban csillapítsuk.

• A gyógyszerrel csökkentjük a hőközpont érzékenységét, míg a fizikális lázcsillapítással a test közvetlen hőmérsékletét tudjuk csökkenteni.

• Vigyázzunk, ne alkalmazzunk több azonos hatóanyagú lázcsillapítót egyszerre, ezek beadása között minimálisan 4, optimálisan 6 órának kell eltelnie.

• A láz egy figyelmeztető tünet, de nem a kezelésre szoruló betegség.

A láz magassága következtetni enged a fertőzés okozójára is. Ha nem látunk bakteriális fertőzésre jellemző gennyedéses eltérést, akkor nagy valószínűséggel vírusfertőzéssel állunk szemben, amely nagyon magas lázat tud okozni. A láz mindig aggasztó tünet, de a fenti intelmek figyelembevételével jó eséllyel tudjuk megoldani ezt a problémát.

Forrás:Patika magazin online

2010. jún. 9. 10:33
 4/13 A kérdező kommentje:
Húúú kösz, most egy kicsit megnyugodtam. Első gyerek, megijedtem, bevallom.
 5/13 anonim ***** válasza:
37,5-tel még kúpot sem szabad adni neki, 38 fölött, végbélben mérve tehát 38,5 fölött kell csillapítani, addig nem károsítja a láz, és hasznos, mert kilöki a bacikat. Ha 38 fölé megy, akkor adhatsz neki kúpot, de keveset, és inkább csak este, itasd rengeteg teával, vízzel, bármivel, evést ne erőltesd ha nem kér. Egy szimpla gyomorrontás is járhat ezzel, amit holnapra leküzd. Én el nem vinném ezzel dokihoz. (3. gyereket várom)
 6/13 anonim ***** válasza:
3. vagyok. Azért másoltam ki neked, ha esetleg 38 közelébe, vagy afölé menne a hőmérséklete! De teljesen igaza van a többieknek, 37,5 még tulképp nem magas láz. Ilyenkor még hadd dolgozzon a kis immunrendszere, a hőemelkedés azt jelenti, hogy elindult a védekező reakció. Lehet hogy lemegy magától is 1-2 nap múlva. (azért figyelgesd és sok folyadék)
2010. jún. 9. 10:36
 7/13 A kérdező kommentje:
Eszik rendesen, mint máskor. Iszik is, mindig kínálom neki. Meg sokat alszik. Nagyon rosszul tettem, hogy adtam neki kúpot? Hívtam a védőnőt, ő mondta, hogy menjek el a dokihoz. Azt is mondta, hogy adjak neki lázcsillapítót, erre mondtam, hogy adtam kúpot. Azt mondta, ha fél óra múlva még emelkedik, akkor vigyem dokihoz.
2010. jún. 9. 10:40
 8/13 A kérdező kommentje:
Ja! És jön a foga is. Tegnap meg ma is köhögött alvás közben (kb óránként 1x, tehát az nem vészes), azt hittem a nyála miatt, a fogától. De most már ebben is elbizonytalanodtam, lehet, hogy mégis vmi vírus?
2010. jún. 9. 10:43
 9/13 anonim ***** válasza:
Ne tettél vele rosszat,csak legközelebb ne adj csak 38 fok felett (akkor már érdemes én 38.5ig nem tolnám ki)...noha még nincs gyerekem legalábbis nem kint:D anyutól nagyon sokat tanultam:) szóval nem kell, csak borogasd és sokat itasd
 10/13 anonim ***** válasza:
A kórházban kapott Nurofenes tájékoztatóból írom ki:" Az úgynevezett normális testhőmérséklet némileg változó lehet gyermekenként. Általában a 36.5-37.5 C közötti testhőmérsékletet tekintjük normálisnak. Tény, hogy a testhőm. átlagos napi ingadozása kb. 0.5 C (azaz ekkora különbség még normális a reggeli és az esti értékek között). ... Egyértelműen láznak tekinthető a 38.0 C-os, ill. az ezt meghaladó testhőmérséklet."
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!