Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért lett "újra" divat a...

Miért lett "újra" divat a korai házasság és gyerekvállalás?

Figyelt kérdés

Régebben az volt a divat, hogy mindenki legkésőbb 25 éves korára már házas volt, gyerekekkel, nagy átlag 17-23 között volt. Mind nőknél, mind férfiaknál. Annyi, hogy akkor volt is munkájuk, meg sokszor saját lakás is már.

Most azt látom, hogy a most 21 éveseknél (nem cigányok) újra divat ez, hogy házasodnak, facebookra ki, nászút, majd képek az ultrahangról.. majd gyerek.. utána keresztelő.. stb. Úgy, hogy még mindig a szülők tartják el őket, saját lakásról meg még szó sincs. Sokszor még mindig tanulnak, és munkanélküliek semmi tőkével. Mellesleg jellemző, hogy hamarosan válás lesz a vége, mert fejben még nagyon éretlenek egy házassághoz.

Sosem értettem ezt a fajta felelőtlenséget, én nem vállalnék gyereket csak miután már fejben is felnőttem hozzá és van is annyi tőkém, hogy tudjak vele foglalkozni és ne dolgozni kelljen egész nap, h legyen pénz a pelenkára, iskoláztatásra és emlékezzen arra, hogy én hintáztatom, amikor gyerek és nem csak azt mondom, hogy "most nem érek rá, dolgoznom kell" stb.. na meg miután már nem függök a saját szüleimtől. Hogy lehet ezt divatból csinálni? Miért nem gondolkodnak az emberek felelősségteljesen?

2017. nov. 5. 20:53
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
40%
Sajnos ez nem igaz, inkább a minél később szülés lett egyre inkább divat, mert jaj minden legyen tip top kész mire jön a babuci.
2017. nov. 6. 07:33
 12/18 anonim ***** válasza:
69%

Tisztelet a kivételnek aki 20 évesen èretten és megfontoltan vállalta a gyereket.

De szerintem gyakoribb hogy inkáb csak se tanulni, se dolgozni nincs kedve és azt gondolja inkább babázik helyette mert az menő ès a szülők úgyis segitenek/apuci dolgozik rs eléldegélnek valahogy abból. Akinek nem inge ne vegye magára...

2017. nov. 6. 08:57
 13/18 anonim ***** válasza:
2017. nov. 6. 08:57
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem szósincs itt divatról.. Akár a korai vagy késői gyerekvállalásról van szó..

Szerintem a kor 18év után már nem nagyon számít, inkább az fontosabb, h lelkileg mennyire érett. Hiszen van olyan aki 20évesen racionálisan látja a világot (először dolgozni x évet plusz a többi dolog és csak utána gyereket válalni), de van olyan 40éves aki még mindig olyan mint egy kamasz buliból buliba jár 0 életcéllal és itt nem a karierre gondolok.

2017. nov. 6. 11:23
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Ez hülyeség, egyáltalán nem tömeges jelenségről van szó, elég a statisztikákat megnézni, az azért jóval pontosabb, mint az, hogy te a saját környezetedből mit szűrsz le. Te ezt látod, én meg épp az ellenkezőjét (20 évesen szültem az elsőt, most vagyok 30, a baráti társaságomban épp csak most kezdenek házasodni, első gyereket vállalni, 27-34 közöttiek). Most akkor melyikünk érzékeli jól? Te, vagy én? Egyikünk sem, mindketten csak a saját környezetünket látjuk, az viszont nem jelent semmit.

De az érvelésed többi része sem tiszta nekem. Aki huszonévesen szül, az felelőtlen, de aki a te mércéd szerint felnőttként, az nem, mert annak már nem kell egész nap dolgoznia (???? WTF), az már ráér a gyerekkel foglalkozni és hintáztatni? Hát ne haragudj, de úgy általában véve az egész középosztályra jellemző, hogy kétkeresős családmodell van, és a nők is főállásban dolgoznak, a gyerekek megszületése után is, akár 20, akár 30, akár 40 évesen vállalnak gyereket. Sőt, én inkább a fiatal, esetleg még munkaviszony nélküli, gyes-re szülő anyáknál látom azt, hogy hajlamosabbak 3 évig otthon maradni a gyerekkel, mert az elejétől kezdve ugyanazt az összeget kapják, erre rendezkednek be, míg akik munkahelyről mennek szülni, azok sokan visszamennek másfél-két év után, egyrészt mert éles váltás lenne gyed után csak gyes-t kapni, másrészt mert a munkájuk szempontjából sem mindegy, hogy mennyi időt hagynak ki. Egy jó végzettséggel, jó munkahelyjel rendelkező nő ugyanis nem úgy tervezi az életét általában, hogy addig akar elérni mindent, amíg nincs baba, és utána már csak vegetál, a további 20-30-40 évét, amíg még aktív korú, a férje fizetésére alapozza, vagy a korábbi megtakarításaira, hanem gyerekvállalás után is vannak céljai a munkaerőpiacon is. Ehhez viszont vissza is kell állni a munkába egy idő után, és kevés embernek van olyan munkahelye, amivel csak napi pár órát kell foglalkoznia.

2017. nov. 6. 12:36
 16/18 anonim ***** válasza:
63%
Nem értem, miért baj az, ha valakinek "hamar" lesz családja? Én 19 éves vagyok, a párom 20. Együtt élünk, nem a szüleinkkel, van egy pici babó a pocakomban. Most lesz az esküvőnk, és nem, nem a gyerek miatt! Hanem azért mert szeretjük egymást. Nem bántuk meg a babát sem. Az jobb lenne, ha 37-40 évesen estem volna teherbe? És jártam volna Down szűrésre, genetikai tanácsadásra, csak azért, mert olyan korban már veszélyesebb teherbe esni? Nem panaszkodom, meg van mindenünk, hiába vagyunk fiatalok. És igen, én pl.inkább babázok majd itthon, mint elmenjek bulizni, leinni magam mint a mai velem egykorúak. Inkább leszek szerető felesége a páromnak, mint hogy minden héten más fiúra nyomuljak. Nekem ez a véleményem, a régi nagymamáink is fiatalon házasodtak, többségük együtt is élték le az életüket. Sajnálom, hogy ilyen negatív ember vagy, szerintem NEM szégyen fiatalon gyermeket vállalni, sem házasodni. Lassan már bűn lesz szeretni is...:)
2017. nov. 6. 19:00
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

A kerdezo szerintem nagyon fiatal, ez latszik a hazilag eszkabalt statisztikajan es indulatossagan.

Divat vagy sem, mindenki akkor vallal gyereket, amikor ugy erzi, itt az ido. Semmi garancia arra, hogy szuper mintahazassaga es mintacsaladja lesz, akar 17 akar 40 eves az illeto.

2017. nov. 6. 23:52
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
21 évesen mentem férjhez. 22 évesen szültem. Érettségim és szakmám van,a férjem is dolgozik. Először albérletben laktunk, nemrég sikerült házat vásároljunk. Nem laktunk egyikünk szüleinél sem és nem is kell rájuk támaszkodnunk. Sokan még 30 évesen sem érzik magukat érettnek a gyermekvállalásra, és valóban van olyan aki idősebb korára sem viszonyul úgy a szülőséghez mint egy fiatalabb. Én nem látom értelmét annak hogy úgy gondoljam akkor vállalok gyermeket ha minden megfelelő lesz mert az sosem jön el. Mindig lesz valami amire költeni kell , javítani stb. :) Azt viszont nem tagadhatom hogy láttam pár példát arra amit a kérdező írt.
2017. nov. 7. 23:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!