Kinek mennyire tetszik a Maddox (Medox) fiúnév?
Engem a "MAD" (őrült) és az "OX" (ökör) szavak összevonásából jött szó hjelentéstartalma aggaszt.
"Bolondökör", talán szabad fordításban. Jenkiknél gyakori, hogy szokatlan, esetenként pejoratív indián stílusú neveket vesznek át és adnak gyerekeiknek. Azért ezt a szó párost angol nyelvű területeken se adnám a fiamnak. Nem angol területen meg még kevésbé.
Kicsit olyan jellege van számomra, mint egy angol vagy japán feliratos pólónak, amit úgy hord gazdája, hogy nincs tisztában a felirat nem épp ráillő, vagy mulatságos jelentésével. (Nyilván aki tervezte, eredetileg poénnak, kihívónak, alkalminak szánta, csak közben a jelentéstartalom értelmét vesztette, a funkció pedig állandósult. Ha viszont valaki elkezdi lefordítani, ott már inkább groteszknek hat...)
Visszatérve a Maddox-ra, szerintem nem célszerű, ha valaki kifelé húz nemzetéből és ezt a névadásban is érezteti. Ezzel előre deklarálja véleményét és mintegy előszelektálja kapcsolatkörét. Legalábbis tudat alatt így reagál a legtöbb ember. A két fenti dolognak, (különösen együttesen) lehetnek később nem várt következményei, amit egy szülő nerm feltétlenül akar gyermekének. Ezért én nem adnám első keresztnévnek ezt a nevet. Másodiknak esetleg és ha akarja, majd használhatja.
Viszont ez is csak egy kósza vélemény, nem feltétlen van igazam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!