3. gyermek? Előnyök, hátrányok? Többi lent!
Csak hogy megértsétek: a párommal gondolkodunk a 3. babán,de félünk is tőle. Nem döntöttük még el.
Tudnátok (akiknek 3 gyermeke van) előnyöket ès hátrányokat írni? Pl óvodai-iskolai étkezés ingyenes e,ingyenes e a tankönyvcsomag a suliban,stb. ?!
Anyagilag sokkal nehezebb 3 gyermek mint 2 ?

szintén 3 gyerekem van.
A tankönyvcsomag mindenkinek ingyenes.
Amit tényleges kitudtok használni: féláron az étkezés, családi pótlék, családi adókedvezmény. Ezekre a támogatásokra senki, de az égvilágon senki ne vállaljon 3 gyereket.
Honnan tudod kedves 13-as hogy az én gyerekeim mennyi idősek?? Egyébként sem értem hogy téged az miért bosszant ha valaki gyes idő alatt szüli a következőt?! Neked szülik talán? Nem mindenki akar sok korkülönbséget a gyerekei között,nincs sehol előírva hogy két gyerek között kötelező ledolgozott x időnek kell lenni.
A normális válaszokat köszönöm!!

Szerintem ne háborodj fel a válaszokon, hiszen elég kevés információt adtál meg magatokról, így sokan csak találgatnak. Nem írtál a bevételeitekről, pedig az lényegesebb, mint az, hogy hány helyen dolgozik a férjed. Van-e hiteletek? Mennyit kell a házra költeni, hogy tényleg "kész" legyen. Mennyibe kerülne egy autócsere nálatok?
Hogy a kérdésre is válaszoljak:
1. A bölcsi és ovi ingyenes, ha megszületik a harmadik, az iskolai étkezés félárú, de sokszor ehetetlen, így pótolni kell, nem is keveset. A tankönyvek már régóta ingyenesek. Hogy ezek a rendelkezések meddig lesznek érvényben, senki sem tudja megmondani. Lehet, hogy mire iskolába járnak, újra fizetős lesz mindenkinek.
2. Anyagilag sokkal nehezebb 3 gyermek mint 2 ?
Igen. Sokkal. Egy gyerek is megterheli a családi költségvetést, a három pedig pont háromszorannyira.
3. Előny? Sosem gondolkodtam ezen, talán annyi, hogy 3x annyi a boldogság, mint 1 esetében.
Hátrány? Több minden gond is. Az idő, a figyelem, a türelem...ez mind osztódik. Na, és az anyagiak. Mert nem dobhatod az utcára, ha már nem lesznek ezek a mai rendelkezések, és akkor sem, ha 18 éves lesz, és továbbtanulna, pedig akkor már semmilyen támogatás nem jár rá.
Gyed-en vagyok itthon a 3.-kal. A mostani bevételünk 700ezer körül van, 4 szoba + nagy nappali, két fürdőszoba, nagy udvar. Bőven tudunk félretenni, mert a legnagyobb még csak 9 éves, de már látjuk, minél nagyobbak, annál többe kerülnek.

A tankönyv már évek óta ingyen van a kisebbeknek, felmenő rendszerben, ezen a gyerekek száma nem változtat.
Bölcsiben, oviban is már évek óta ingyen eszik szinte mindenki, nagyon kevesen fizetősek, a legtöbb átlagos keresetű család belefér abba, hogy ingyen egyen a gyereke. Suliban maradt a régi rendszer, csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel ingyenes a kaja, ahhoz elég alacsony jövedelem kell. Nagycsaládosoknál féláron van a kaja, tehát ha három gyerekre fizeted, akkor igazából másfél ebédet fizetsz.
Ha a nagy még nem lesz addig 18 éves, akkor a legkisebb 8 éves koráig lehetsz gyet-en (ami annyi, mint a gyes), mellette max hat órában dolgozhatsz (vagy otthonról bármennyit). Adókedvezmény is ugye magasabb, havi 33 ezer forint gyerekenként.
Nagyjából ennyi, tudtommal. Gyakorlatban nem tudom, nálunk még csak tervben van a harmadik, de egyelőre még nem jön, megyek vissza dolgozni, pár éven belül meglátjuk, hogy alakulnak a dolgaink, aztán döntünk.

Most vagtunk bele a 3. Baboba, en mindket gyerek 6 honapos kora ota dolgozom, foallasban.
Vagyunk egy harmadikra,igy lesz teljes a csaladunk, azt hiszem az oviba majd nem kell kajat fizetni talan.
Adokedvezmeny meg csp biztos jobb, amugy meg amibol ketto kellett abbol 3 kell ezutan.
De 6 par kez olel at, mi erre alapozunk ;)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!