Miért fontos, hogy a baba mutatóujjal mutogasson? Miért nem jó a tele tenyér?
Most beültetted a bogarat a fülembe. Holnap megyünk oltásra és megkérdezem a dokit. De nekem meggyőződésem, hogy semmi baja sincs a fiamnak, hiába mutat tenyérrel.
2-es
Igen megírom, de szerintem ne aggódjunk azért. :D
Amikor 1 éves státuszon voltunk volt pár dolog ami nem tetszett a védőnőnek, akkor aggódtam én is. De 1-2 hónapon belül pótolt mindent. Az meg, hogy nem ujjal mutogat.. holnap kíváncsi leszek mit mond a gyerekorvos.
A babalógiában fontos mérföldkőnek számít 9-12 hónapos kor körül. A mutatóujjal mutatás csak az emberre jellemző (innen is tudod, hogy nem cserélték el a szülőszobán egy csimpánzzal, bár ennek egyébként is kicsi a valószínűsége).
Ezt a mozdulatot (babalógusok deklaratív mutatásnak hívják) úgy lehet fejleszteni, hogy mi is használjuk, illetve élénk érdeklődést mutatunk a baba gesztusai iránt (na ez sem túl nagy felfedezés, csak a szakemberek hiszik annak, a szülő ezt általában egyetemi tanulmányok nélkül is tudja).
E gesztus hiánya persze utalhat (utalHAT, a hangsúly a végén) fejlődési zavarra, de minden baba különböző, a lényeg az, hogy sok örömet leljetek benne és sok szeretet adjatok neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!